PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 1

Here is the PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda Solved Previous year (2014)  Question Paper.

Category Code: 336/2013

Question Paper Code: 7/2014/OL

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014)  Solved Question Paper

Question 1:-On the banks of which river the famous city of Kolkata situated?
A:-Indus
B:-Hughly
C:-Brahmaputhra
D:-Periyar
Correct Answer:- Option-B

Question 2:-The length of Indian coastline is?
A:-5000 km
B:-5500 km
C:-7516.6 km
D:-5800 km
Correct Answer:- Option-C

Question 3:-Name the longest peninsular river of India?
A:-Godavari
B:-Kaveri
C:-Tapthi
D:-Narmada
Correct Answer:- Option-A

Question 4:-The Governor General of India at the time of foundation of Indian National Congress was?
A:-Lord Chelmsford
B:-Lord Dalhousie
C:-Lord Dufferin
D:-Lord Ripon
Correct Answer:- Option-C

Question 5:-Which was the only session of JNC Presided by Gandhi?
A:-Allahabad
B:-Guwahati
C:-Belgaum
D:-Kakinad
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 6:-Who was the first to describe the mutiny of 1857 as the first war of Indian Independence?
A:-Subash Chandra Bose
B:-V D Savarkar
C:-Romila Taper
D:-Tharachand
Correct Answer:- Option-B

Question 7:-How many National water ways are there in India?
A:-3
B:-5
C:-7
D:-9
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 8:-Bhagat Singh was sentenced to death in which case?
A:-Kakori case
B:-Chauri-Chaura Case
C:-Assembly Bomb Case
D:-Lahore Conspiracy Case
Correct Answer:- Option-D

Question 9:-Which day is observed as Human Right Day?
A:-May 10
B:-Dec 10
C:-June 10
D:-October 10
Correct Answer:- Option-B

Question 10:-In which session of INC,the moderates and extremists reunited?
A:-Lucknow
B:-Lahore
C:-Madras
D:-Calcutta
Correct Answer:- Option-A

Question 11:-The ‘Savarna Jatha’ to support the Vaikkom Satyagraha was organised by?
A:-T K Madhavan
B:-K Kelappan
C:-Mannath Padmanabhan
D:-A K Gopalan
Correct Answer:- Option-C

Question 12:-The founder of Atma Vidya Sangham?
A:-Ayyappan
B:-Thycand Ayya
C:-Sahodaran Ayyappan
D:-Vagbatananda Gurudeva
Correct Answer:- Option-D

Question 13:-Who is known as the father of Kerala Renaissance?
A:-Kumaranasan
B:-Sree Narayana Guru
C:-Chattampi Swamikal
D:-V T Bhattathiripad
Correct Answer:- Option-B

Question 14:-Owner of Swadeshabhimani edited by K Ramakrishna Pillai?
A:-C V Kunjiraman
B:-K kelappan

C:-Dr.Palpu
D:-Vakkom Abdul Khadir Maulavi
Correct Answer:- Option-D

Question 15:-When was the historic temple Entry Proclomation made?
A:-Nov 12,1936
B:-April 12,1936
C:-March 12,1936
D:-June 12,1936
Correct Answer:- Option-A

Question 16:-Which actress of Harry Potter Movie series was appointed as the Good will Ambassador for UN Women?
A:-Juliya Roberts
B:-Emma Watson
C:-Jennifer Lopez
D:-Kait Winslet
Correct Answer:- Option-B

Question 17:-Operation Protective Edge is the name of which country’s controversial military action launched on its neighborhood?
A:-Israel
B:-Syria
C:-Jordan
D:-Egypt
Correct Answer:- Option-A

Question 18:-World population Day was observed on:
A:-June 11
B:-July 11
C:-August 11
D:-March 11
Correct Answer:- Option-B

Question 19:-Who received the Golden Ball award for the best player of the FIFA World Cup 2014?
A:-Miroslav Klose
B:-Karim Bensema
C:-Angel D’maria
D:-Lionel Messi
Correct Answer:- Option-D

Question 20:-Who scored the first Double century in one day International Cricket?
A:-verendar Sehway
B:-Sachin Tendulkar
C:-Virat Kohli
D:-Shahid Afridi
Correct Answer:- Option-B

Question 21:-The text book that is not included in Bruhatrayi is
A:-Ashtanga sangraha
B:-Bhavaprakasha
C:-Susrutha Samhitha
D:-Charaka Samhitha
Correct Answer:- Option-B

Question 22:-The meaning of the word Ayurveda is
A:-science of health
B:-science of diseases
C:-science of treatment
D:-science of life
Correct Answer:- Option-D

Question 23:-Number of angas in sareera is
A:-eight
B:-nine
C:-three
D:-six
Correct Answer:- Option-D

Question 24:-The sense of smell is related to ——– bhootha
A:-akasa
B:-prithvi
C:-vayu
D:-jala
Correct Answer:- Option-B

Question 25:-Indriya related to akasa bhootha is
A:-srotram
B:-jihwa
C:-twak
D:-druk
Correct Answer:- Option-A

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 1

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 2

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 3

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *