PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 3

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014)  Solved Question Paper РPart 3

Question 51:-The Kalpana that is prepared through the process of distillation is
A:-arka
B:-arishta
C:-kwatha
D:-sura
Correct Answer:- Option-A

Question 52:-The ratio of drug to water in phanta Kalpana is
A:-1:4
B:-1:2
C:-1:3
D:-1:6
Correct Answer:- Option-A

Question 53:-Dose of agni sidha swarasa is
A:-half pala
B:-one pala
C:-two pala
D:-one karsha
Correct Answer:- Option-B

Question 54:-Anjana is primarily a
A:-nasa Kalpana
B:-mukha Kalpana
C:-both a and b
D:-netra Kalpana
Correct Answer:- Option-D

Question 55:-For the preparation of kwatha sidha yavagu, amount of dravya to be taken for 64 palas of water is
A:-2 pala
B:-1 pala
C:-4 pala
D:-3 pala
Correct Answer:- Option-C

Question 56:-All drugs are advised to take fresh except
A:-guduchi
B:-thippali
C:-vasa
D:-aswagandha
Correct Answer:- Option-B

Question 57:-The drug that should be used fresh and only in the prescribed quantity is
A:-kujtaja twak
B:-satavari
C:-koosmanda
D:-all the above
Correct Answer:- Option-D

Question 58:-Darvi pralepatwam can be a useful indicator for paka of
A:-raskriya
B:-agnisidha gudika
C:-avaleha
D:-all the above
Correct Answer:- Option-D

Question 59:-Correct statement regarding arishta and asva is
A:-arishta asavas are included in sura
B:-iron vessels are most suitable for making arishta asavas
C:-generally, one thulam guda is recommended for preparation
D:-generally, asavasa are made from kwatha
Correct Answer:- Option-C

Question 60:-The general ratio for kalka, thaila and drava dravya in sneha kalpana is
A:-1:2:4
B:-1:4:16
C:-1:8:32
D:-1:5:10
Correct Answer:- Option-B

Question 61:-The ratio of lasuna, ksheera and jala in the preparation of lasuna ksheera is
A:-1:8:16
B:-1:8:32
C:-1:8:8
D:-1:2:4
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 62:-The ksheera of which among the following plants is used in ksharasutra?
A:-Desmodium gangeticum
B:-Euphorbia nerifolia
C:-Phyllanthus emblica
D:-all the above
Correct Answer:- Option-B

Question 63:-Prameha hara kwatha among the following is
A:-nisha kathakadi
B:-drakshadi
C:-sahacharadi
D:-gandharva hasthadi
Correct Answer:- Option-A

Question 64:-Vasa is an ingredient of
A:-chiruvilwadi kasahayam
B:-dasamoola katuthrayam kashayam
C:-sahacharadi kashayam
D:-nisha kathakadi
Correct Answer:- Option-B

Question 65:-The yoga a that is advised as hima kwatha among the following is
A:-ashtavargam
B:-sapthasaram
C:-drakshadi
D:-patola katurohinyadi
Correct Answer:- Option-C

Question 66:-The time of addition of sarjarasa in pindathiala is
A:-at the beginning
B:-in between
C:-just before filtering
D:-as patrapaka
Correct Answer:- Option-D

Question 67:-The dose of sneha kalpana generally is
A:-one karsha
B:-two pala
C:-one pala
D:-two karsha
Correct Answer:- Option-C

Question 68:- Bastha mootra is used for the processing of
A:-sarjarasa malaharam
B:-vilwadi gudika
C:-dhanwantharam gudika
D:-ilaneer kuzhampu
Correct Answer:- Option-B

Question 69:-Panchakola and saindhava are the major ingredients in
A:-shadpala ghritha
B:-thikthaka ghritha
C:-gugguluthikthaka ghritha
D:-murivenna
Correct Answer:- Option-A

Question 70:-Ingredient of yogaraja guggulu gudika among the following
A:-rasasindoora
B:-mandooram
C:-loha saram
D:-all the above
Correct Answer:- Option-D

Question 71:-The quantity of guda to be taken for the processing of vatika/gutika is
A:-three times of choorna
B:-two times of choorna
C:-four times of choorna
D:-equal to choorna
Correct Answer:- Option-B

Question 72:-Grinding of minerals by using different drava dravyas are termed as
A:-nirvapa
B:-bhavana
C:-dhalana
D:-marana
Correct Answer:- Option-B

Question 73:-Bhasma is the end product of
A:-sodhana
B:-jarana
C:-bhavana
D:-marana
Correct Answer:- Option-D

Question 74:-Which among the following is a heavy metal that is used in Rasasastra for curing diseases after proper processing
A:-calcium
B:-mercury
C:-bismuth
D:-all the above
Correct Answer:- Option-B

Question 75:-The yantra that can be used for bhallathaka thaila nirmana is
A:-arka yantra
B:-damaru yantra
C:-patana yantra
D:-all the above
Correct Answer:-Question Cancelled

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 1

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 2

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 3

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *