PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 4

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014)  Solved Question Paper – Part 4

Question 76:-Largest puta among the following is
A:-varaha puta
B:-gaja puta
C:-mahaputa
D:-kukkuda puta
Correct Answer:- Option-C

Question 77:- Agnijara is included in
A:-Upavisha
B:-maharasa
C:-uparasa
D:-sadharana rasa
Correct Answer:- Option-D

Question 78:-Black bitumen is
A:-silajathu
B:-abhraka
C:-anjana
D:-talaka
Correct Answer:- Option-A

Question 79:-The chemical formula of kasisa is
A:-As2S3
B:-CuSO4.10H2O
C:-CuSO4.7H2O
D:-FeSO4.7H2O
Correct Answer:- Option-D

Question 80:-Thriphala kwatha is used for the sodhana of
A:-hingula
B:-tamkana
C:-silajathu
D:-manasila
Correct Answer:- Option-C

Question 81:-The yoga that contain swarna
A:-sidha makaradwajam
B:-makaradhwajam
C:-saraswatharishtam
D:-all the above
Correct Answer:- Option-D

Question 82:-Sodhana of Vatsanabha is
A:-swedana in godugdha
B:-bhavana in godugdha
C:-bhavana in kumari swarasa
D:-bhavana in gomutra
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 83:-The dose of haritala is
A:-½ to 1 ratti
B:-¼ to ½ ratti
C:-1 to 2 ratti
D:-3 ratti
Correct Answer:- Option-B

Question 84:-Chapter IV A of the Drugs and Cosmetic Act 1940 deals with
A. Ayurvedic drugs B. Homeopathic Drugs C. Sidha Drugs D. Unani drugs
A:-A,C and D
B:-A and B
C:-A,B,C and D
D:-A only
Correct Answer:- Option-A

Question 85:-If an Ayurvedic drug contain any harmful or toxic substance which may render it injurious to health, as per the Drugs and Cosmetic act, such drug is termed as
A:-adulterated drug
B:- Spurious drug
C:-magical drug
D:-mis-branded drug
Correct Answer:- Option-A

Question 86:-The first schedule of the Drugs and Cosmetic Act of 1940 contains
A:-list of approved raw drugs for manufacturing of Ayurvedic medicine
B:-list of approved textbooks for Ayurveda drug manufacturing
C:-list of machinery for manufacturing of Ayurvedic medicines
D:-Standards for the manufacturing of Ayurvedic medicine
Correct Answer:- Option-B

Question 87:-The minimum space required for a manufacturing unit of Ayurvedic medicines as per Good Manufacturing Practices is ———— square feet
A:-1500
B:-2000
C:-1000
D:-1200
Correct Answer:- Option-D

Question 88:-Cinnabar is
A:-Hingulam

B:-Navasaram
C:-Makshikam
D:-Gandhakam
Correct Answer:- Option-A

Question 89:-Tutham among the following is
A:-tamkana
B:-gairika
C:-sasyaka
D:-abhraka
Correct Answer:- Option-C

Question 90:-‘Porikaram’ is the local name for
A:-tankana
B:-gandhaka
C:-parada
D:-gouripashana
Correct Answer:- Option-A

Question 91:-Gandhaka is an ingredient in
A:-rasa puspa
B:-sweta parpati
C:-rasa sindura
D:-all the above
Correct Answer:- Option-C

Question 92:-The commonly used sodhana dravya for gairika is
A:-nirgundi swarasa
B:-godugdha
C:-gomutra
D:-vasa swarasa
Correct Answer:- Option-B

Question 93:-The drug that is included in Maharasa is
A:-manasila
B:-capala
C:-hingula
D:-gandhaka
Correct Answer:- Option-B

Question 94:-The upadhathu of raktha as per sarangdhara is
A:-rajas
B:-sthanya
C:-sweda
D:-dantha
Correct Answer:- Option-A

Question 95:-Total number of ritus (seasons) in one year is
A:-5
B:-4
C:-6
D:-12
Correct Answer:- Option-C

Question 96:-The positive response of a treatment in a patient is termed as
A:-udarka
B:-upadrava
C:-upasaya
D:-anupasaya
Correct Answer:- Option-C

Question 97:-Normally, fertilization in humans is occurring at
A:-fallopian tube
B:-ovary
C:-uterus
D:-cervix
Correct Answer:- Option-A

Question 98:-Gallbladder is closely related with
A:-liver
B:-spleen
C:-stomach
D:-heart
Correct Answer:- Option-A

Question 99:-The disease spread through contaminated water is
A:-influenza
B:-rabies
C:-cholera
D:-hepatitis B
Correct Answer:- Option-C

Question 100:-The specialty that is available in hospitals but not included as a separate anga among the ashtangas of Ayurveda is
A:-Kaumarabhritya
B:-Salyatantra
C:-Rasayana chikitsa
D:-Prasoothi tantra
Correct Answer:- Option-D

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 1

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 2

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 3

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *