PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 2

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014)  Solved Question Paper – Part 2

Question 26:-Raktha is a dosha, according to
A:-Vagbhata
B:-Susrutha
C:-Charaka
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 27:-Total number of sareera prakrithi as mentioned in Ayurveda
A:-13
B:-5
C:-6
D:-7
Correct Answer:- Option-D

Question 28:-The correct order of the three sareera dhathus given below is
A:-mamsa, asthi,meda
B:-mamsa, meda, asthi
C:-meda, asthi, mamsa
D:-asthi, meda, mamsa
Correct Answer:- Option-B

Question29:-The mala of sukla dhathu is
A:-roma

B:-ojus
C:-sweda
D:-kapha
Correct Answer:- Option-B

Question 30:-Total number of agni as per Ayurveda is
A:-13
B:-7
C:-5
D:-1
Correct Answer:- Option-A

Question 31:-Mansas is
A:-Jnanedriya
B:-karmendriya
C:-both
D:-athmendriya
Correct Answer:- Option-C

Question 32:-Cause of a disease is named as
A:-samprapthi
B:-upasayam
C:-lakshanam
D:-nidanam
Correct Answer:- Option-D

Question 33:-The treatment that eliminates doshas from the body is termed as
A:-laghanam
B:-shamanam
C:-shodhanam
D:-brumhanam
Correct Answer:- Option-C

Question 34:-Number of bones in an adult human
A:-270
B:-206
C:-307
D:-207
Correct Answer:- Option-B

Question 35:- Patella is the part of —-joint
A:-knee
B:-elbow
C:-wrist
D:-neck
Correct Answer:- Option-A

Question 36:-Correct order of the following is
A. esophagus B. stomach C. duodenum D. jejunum
A:-CBAD
B:-ACBD
C:-ABCD
D:-ADBC
Correct Answer:- Option-C

Question 37:- Larynx is the part of ————- system
A:-digestive
B:-respiratory
C:-circulatory
D:-urinary
Correct Answer:- Option-B

Question 38:-Blood flows from right ventricle to
A:-lungs
B:-heart
C:-entire body
D:-liver
Correct Answer:- Option-A

Question 39:-The normal human body temperature measured by using a thermometer placing in the mouth of a person is —— degree Fahrenheit
A:-98.6
B:-37
C:-37.6
D:-99
Correct Answer:- Option-A

Question 40:-Normal blood pressure of a healthy adult is ——- mm of Hg
A:-120/80
B:-170/90
C:-150/90
D:-130/100
Correct Answer:- Option-A

Question 41:-As per dhathu parinamam sidhantha, sukla dhathu is originated from
A:-asthi
B:-raktha
C:-ojus
D:-majja
Correct Answer:- Option-D

Question 42:-Treatment in Ayurveda is directly related to
A:-sathkarya vada
B:-karya karana sidhantha
C:-samanya vishesha sidhantha
D:-dathuparinama sidhantha
Correct Answer:- Option-C

Question 43:-All are macro-nutrients except
A:-protein
B:-fat
C:-carbohydrate
D:-vitamin
Correct Answer:- Option-D

Question 44:- Oushadha matra depends on all except
A:- agni
B:-balam
C:-desam
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 45:-The saveeryatha avadhi mentioned for choorna Kalpana is
A:-one year
B:-three months
C:-two months
D:-chathurmasa adhika
Correct Answer:- Option-C

Question 46:-The ideal time of administration for medicine as per Ayurveda is
A:-nishi
B:-prabhatha
C:-sayamkalam
D:-madhyahnam
Correct Answer:- Option-B

Question 47:-One karsha is equal to —— grams
A:-16
B:-48
C:-12
D:-6
Correct Answer:- Option-C

Question 48:- Glycyrrhiza glabra is
A:-yashti madhu
B:-guduchi
C:-bala
D:-rasona
Correct Answer:- Option-A

Question 49:-The word that means “one that alleviates fear of diseases” is
A:-Kalpana
B:-yoga
C:-oushadha
D:-bheshaja
Correct Answer:- Option-D

Question 50:-Granulator is most commonly used for the manufacturing of
A:-choornas
B:-avalehas
C:-tablets
D:-arishtas
Correct Answer:- Option-C

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 1

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 2

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 3

PSC Pharmacist Grade 2 Ayurveda (2014) Solved Question Paper – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *