Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 1

Here is the solved question paper for PSC Pharmacist Grade 2 Health Services previous examination.

Question Paper Code: 4/2015/OL
Category Code: 605/2013

 Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 1

Question 1:-Who was the Founder of ‘Araya Samaj’.
A:-Poykayil Sree Kumara Guru Deva
B:-Bhrahmananda Siva Yogi
C:-K.P. Karuppan
D:-Rajaram Mohan Roy
Correct Answer:- Option-C

Question 2:-Who is known as the Architect or patron saint of modern All India Services(IAS&IPS)
A:-Warren Hasting
B:-Sardar Vallabhai Patel
C:-Maulana Abdul Kalam Azad
D:-Lord Rippon
Correct Answer:- Option-B

Question 3:-Which of the following regions in India is the richest in iron and coal deposits?
A:-Chota Nagpur Plateau
B:-Southern Region
C:-Himalayan Region
D:-Thar Desert
Correct Answer:- Option-A

Question 4:-‘Stride toward Freedom’ is autobiography of
A:-Nelson Mandela
B:-Khama N Kruma
C:-Martin Luther King Jr.
D:-Aung Sang Suki
Correct Answer:- Option-C

Question 5:-Longest Rail Bridge in India
A:-Ganga Rail Bridge
B:-Jubily Railway Bridge
C:-Nehru Setu Bridge
D:-Vembanad Rail Bridge
Correct Answer:- Option-D

Question 6:-The disputed ‘Babli Project’ is situated across the river _____
A:-Krishna
B:-Godavari
C:-Narmada
D:-Thapthi
Correct Answer:- Option-B

Question 7:-Which city in India is called as ‘Zero mile centre of India’ ?
A:-Chennai
B:-Kulu
C:-Shimla
D:-Nagpur
Correct Answer:- Option-D

Question 8:-‘ Boko Haram ‘ is a terrorist organization in ____
A:-Nigeria
B:-Tunishia
C:-Iraq
D:-Egypth
Correct Answer:- Option-A

Question 9:-70% of the Rainfall in Kerala is from ‘Kalavarsham’.It is
A:-North East Monsoon
B:-East Asian Monsoon
C:-South East Monsoon
D:-South West Monsoon
Correct Answer:- Option-D

Question 10:-‘ Gate Way of India ‘ build in 1911 in commemoration of the visit of ____
A:-King Henry I and Metilda of Scotland
B:-King George IV and Maria Fitzherbert
C:-King William IV and Saxe Meninger
D:-King George V and Queen Mary
Correct Answer:- Option-D

Question 11:-Who implemented ‘Misra Bhojana Programme'(dining along with the lower castes) to fight against the evils of caste system in kerala ?
A:-K. Ayyappan
B:-K. Kelappan
C:-Mannathu Padmanabhan
D:-Sree Narayana Guru
Correct Answer:- Option-A

Question 12:-Who is known as the father of the political movement in Travancore ?
A:-K.P Achutha Menon
B:-C. Kunjirama Menon
C:-Mannath Krishnan Nair
D:-G.P. Pillai
Correct Answer:- Option-D

Question 13:-‘ Pritzker Prize ‘ is considered as the highest honour in the field of ___
A:-Journalism
B:-Inter religious co-operation
C:-Architecture
D:-Multi-lingual Education
Correct Answer:- Option-C

Question 14:-Which Indian state has the lowest population density ?
A:-Missoram
B:-Arunanchal Pradesh
C:-Sikkim
D:-Kerala
Correct Answer:- Option-B

Question 15:-Which global organisation is behind the ‘Earth Hour’ observed on every march ?
A:-Amnesty International
B:-World Wild Fund for Nature
C:-Greenpeace
D:-UNEP
Correct Answer:- Option-B

Question 16:-The 2017 FIFA Cofederation Cup Football will be held in ____
A:-Qatar
B:-Newzeland
C:-Russia
D:-China
Correct Answer:- Option-C

Question 17:-Who founded an order entitled the ‘Prathyksha Raksha Daiva Sabha’ ?
A:-Sree Kumara Guru Deva
B:-Kandathil Varghese Mappila
C:-Blessed Kuriakose Elias Chavara
D:-Vagbhadanandan
Correct Answer:- Option-A

Question 18:-‘Reddimer mishap’ in Pallana river is associated with
A:-Vallathol
B:-Ulloor
C:-Kumaranasan
D:-Poonthanam
Correct Answer:- Option-C

Question 19:-Present State Election Commissioner of Kerala
A:-Nalini Netto
B:-K. Sasidharan Nair
C:-K.M Chandrashekhar
D:-K.P Dhandapani
Correct Answer:- Option-B

Question 20:-Name the world’s thinnest and strongest nano material.
A:-Graphene
B:-Titanium Nanorods
C:-Iron Nanofoils
D:-Copper Nanowires
Correct Answer:- Option-A

Question 21:-In tablet manufacturing, TALC is used as
A:-Diluent
B:-Granulating agent
C:-Glidant
D:-Disintegrating agent

Correct Answer:- Option-C

Question 22:-SCHICK TEST is done to
A:-Detect the degree of immunity against Diphtheria.
B:-Detect the degree of immunity against Tuberculosis
C:-Detect the degree of immunity against Typhoid
D:-identify the presence of Ketone bodies in urine
Correct Answer:- Option-A

Question 23:-Glycerin or Sorbitol is added to gelatin in the preparation of soft gelatin capsules as
A:-Preservatives
B:-Plasticizer
C:-Polishing agent
D:-Sweetening agent
Correct Answer:- Option-B

Question 24:-Principle of Size Reduction in Ball Mill is
A:-Compression
B:-Impact
C:-Attrition
D:-Combination of Impact and Attrition
Correct Answer:- Option-D

Question 25:-Eugenia caryophyllus is the botanical name of
A:-Clove
B:-Eucalyptus
C:-Coriander
D:-Cardamom
Correct Answer:- Option-A

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 1

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 2

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 3

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *