Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 3

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 3

Question 51:-An antidote which can be used in cyanide poisoning:
A:-Sodium bicarbonate
B:-Sodium nitrite
C:-Dimercaprol
D:-Sodium bi sulphite
Correct Answer:- Option-B

Question 52:-Colloidal dispersion of liquids or solids in gases are:
A:-Aerosols
B:-Emulsion
C:-Creams
D:-Suspensions
Correct Answer:- Option-A

Question 53:-An example for a drug with anti-hypertensive action
A:-Rhubarb
B:-Vasaka
C:-Liquorice
D:-Rauwolfia
Correct Answer:- Option-D

Question 54:-Restricted licences in Forms 20-A and 21-A are issued for:
A:-Narcotic and Psychotropic substances
B:-Pethidine and related drugs
C:-wholesale dealing of drugs which does not require the supervision of a registered pharmacist
D:-drugs specified in Schedule X
Correct Answer:- Option-C

Question 55:-The Schedule in Drugs and Cosmetics Act which specifies that drugs shall not be sold by retail except on and in accordance with the prescription of a Registered Medical Practitioner:
A:-Schedule K
B:-Schedule G
C:-Schedule J
D:-Schedule H
Correct Answer:- Option-D

Question 56:-As per Drugs and Cosmetics Act 1945, the term “Drugstore” refers to
A:-Licenses where the service of registered pharmacist is employed but donot maintain a pharmacy
B:-Licenses who employ the service of registered pharmacist and maintain a pharmacy for compounding against prescription
C:-Licenses where drugs are temporarily stored
D:-Licenses where service of a qualified person is not required
Correct Answer:- Option-D

Question 57:-Which among the following is a prodrug:
A:-Levodopa
B:-Indomethacin
C:-Paracetamol
D:-Diphenhydramine
Correct Answer:- Option-A

Question 58:-Leucovorin rescue is given to reduce the toxic effects of
A:-Methotrexate
B:-Cyclophosphamide
C:-Melphalan
D:-Chlorambucil
Correct Answer:- Option-A

Question 59:-The antibiotic that acts by inhibiting bacterial protein synthesis by binding to the 30s ribosomal subunits:
A:-Chloramphenicol
B:-Doxycyclin
C:-Azithromycin
D:-Vancomycin
Correct Answer:- Option-B

Question 60:-Diethyl carbamazine is the drug of choice in the treatment of:
A:-Epilepsy
B:-Filarial infection
C:-Hookworm infestation
D:-Malaria
Correct Answer:- Option-B

Question 61:-Organophosphorous poisoning is treated with
A:-Acetylcholine
B:-Atropine
C:-Pentazocine
D:-Methacholine
Correct Answer:- Option-B

Question 62:-Benzodiazepine receptor antagonist:
A:-Flumazenil
B:-Atropine
C:-Pentazocine
D:-Phentolamine
Correct Answer:- Option-A

Question 63:-Diabetes insipidus is due to deficiency of :
A:-Oxytocin
B:-Insulin
C:-Vasopressin
D:-Aldosterone
Correct Answer:- Option-C

Question 64:-Epsom Salt is
A:-Copper Sulphate
B:-Magnesium Sulphate
C:-Ferrous Sulphate
D:-Calcium Sulphate
Correct Answer:- Option-B

Question 65:-In combination antacids, Magnesium salts are added:
A:-for immediate onset of action
B:-to decrease the production of acid in GIT
C:-to enhance taste and appearance
D:-for laxative action
Correct Answer:- Option-D

Question 66:-Directly observed treatment, Short course (DOTS) refers to:

A:-AIDS control strategy of Govt of India
B:-Strategic action plan for Malarial control in India
C:-Tuberculosis control strategy, recommended by WHO
D:-part of National Filaria control program
Correct Answer:- Option-C

Question 67:-An Adverse effect of Clozapine
A:-Agranulocytosis
B:-Nephrotoxicity
C:-Hepatotoxicity
D:-Respiratory depression
Correct Answer:- Option-A

Question 68:-Antixerophthalmic vitamin is
A:-Vitamin E
B:-Vitamin D
C:-Vitamin B
D:-Vitamin A
Correct Answer:- Option-D

Question 69:-Lanolin is
A:-Beeswax
B:-Woolfat
C:-Paraffin wax
D:-Borax
Correct Answer:- Option-B

Question 70:-Ratio of oil:water:gum for preparing an emulsion using volatile oil:
A:-2:2:1
B:-4:2:1
C:-3:2:1
D:-1:1:2
Correct Answer:- Option-A

Question 71:-Pyridoxine is
A:-Vitamin B 1
B:-Vitamin B 2
C:-Vitamin B 6
D:-Folic acid
Correct Answer:- Option-C

Question 72:-The latin term “Oris” denotes
A:-to mouth
B:-Ever hour
C:-when necessary
D:-at bed time
Correct Answer:- Option-A

Question 73:-Carbonic anhydrase inhibitor
A:-Ethacrynic acid
B:-Chlorothiazide
C:-Acetazolamide
D:-Chlorothiazide
Correct Answer:- Option-C

Question 74:-Which one among the following has a phenanthrene nucleus:
A:-Pentazocine
B:-Trifluperazine
C:-Promethazine
D:-Morphine
Correct Answer:- Option-D

Question 75:-2 Acetoxy benzoic acid is:
A:-Paraben
B:-Aspirin
C:-PABA
D:-Benzocaine
Correct Answer:- Option-B

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 1

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 2

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 3

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *