Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 4

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 4

Question 76:-An agent used to delay the renal excretion of penicillins
A:-Protamine sulphate
B:-Procaine
C:-Propylene glycol
D:-Probenecid
Correct Answer:- Option-D

Question 77:-An antidote for warfarin toxicity/overdose
A:-Protamine
B:-Dimercaprol
C:-Penicillamine
D:-Vitamin K
Correct Answer:- Option-D

Question 78:-An ingredient of anticoagulant solution used for storage of whole blood
A:-Anhydrous citric acid
B:-Anhydrous benzoic acid
C:-Anhydrous Tartaric acid
D:-Ascorbic acid
Correct Answer:- Option-A

Question 79:-Valproic acid is used as an
A:-Analgesic
B:-Antiepileptic
C:-Anti-inflammatory
D:-Diuretic
Correct Answer:- Option-B

Question 80:-All the following General anaesthetics are administered intravenously except:
A:-Ketamine
B:-Propofol
C:-Halothane
D:-Thiopentone Sodium
Correct Answer:- Option-C

Question 81:-Clavulanic acid is given along with amoxycillin to
A:-decrease excretion
B:-avoid first pass metabolism
C:-prevent drug resistance
D:-enhance oral absorption
Correct Answer:- Option-C

Question 82:-Carbidopa is used for the treatment of parkinsonism because it
A:-crosses blood brain barrier
B:-decrease monoamine oxidase
C:-inhibits L aminoacid decarboxylase
D:-a COMT inhibitor
Correct Answer:- Option-C

Question 83:-Aldosterone antagonist
A:-Spironolactone
B:-Amiloride
C:-Mannitol
D:-Acetazolamide
Correct Answer:- Option-A

Question 84:-Antimalarial drug used in Rheumatoid arrthritis
A:-Mepacrine
B:-Chloroquine
C:-Artemisine
D:-Pamaquine
Correct Answer:- Option-B

Question 85:-Selenium Sulfide is used as
A:-Antimalarial
B:-Antileprotic
C:-Antifungal
D:-Antidandruff
Correct Answer:- Option-D

Question 86:-The process of loosing water of crystallisation from a substance is
A:-Exudation
B:-Efflorescence
C:-Delequescence
D:-Diaphoretic
Correct Answer:- Option-B

Question 87:-Plantago ovata is used as
A:-Expectorant
B:-Sweetening agent
C:-Analgesic
D:-Laxative
Correct Answer:- Option-D

Question 88:-Sucrose is a
A:-Hexose
B:-Monosaccharides
C:-Disaccharides
D:-Polysaccharides
Correct Answer:- Option-C

Question 89:-An antidiabetic plant drug:
A:-Withania somnifera
B:-Saraca indica
C:-Urginea maritima
D:-Gymnema sylvestre
Correct Answer:- Option-D

Question 90:-A tropane alkaloid:
A:-Atropine
B:-Reserpine
C:-Ergometrine
D:-Diosgenin
Correct Answer:- Option-A

Question 91:-Which one of the following is referred to as Good Cholesterol:
A:-Triglycerides
B:-High density Lipoproteins
C:-Low density Lipoproteins
D:-Chylomicrons
Correct Answer:- Option-B

Question 92:-Which part of the plant “Opium poppy” is used for obtaining the active principles:
A:-dried latex from stem
B:-dried latex from capsules
C:-dried latex from root
D:-dried latex from shoots
Correct Answer:- Option-B

Question 93:-Proton pump inhibitor used in the treatment of peptic ulcer
A:-Rabeprazole
B:-Ranitidine
C:-Misoprostol
D:-Sucralfate
Correct Answer:- Option-A

Question 94:-An example for a drug that induces cytochrome P450:
A:-Phenytoin
B:-Omeprazole
C:-Allopurinol
D:-Chloramphenicol
Correct Answer:- Option-A

Question 95:-Physostigmine is an example for
A:-Adrenergic durg
B:-Anticholinergic drug
C:-Adrenergic blocking drug
D:-Anticholinesterase
Correct Answer:- Option-D

Question 96:-A Non Steroidal Anti Inflammatory Drug derived from anthranilic acid:
A:-Mephenemic acid
B:-Ibuprofen
C:-Indomethacin
D:-Diclofenac Sodium
Correct Answer:- Option-A

Question 97:-A hormone secreted by the anterior lobe of pituitary gland:
A:-Mineralocorticoids
B:-Gonadotropin releasing hormone
C:-Growth hormone
D:-Thyrotropin releasing hormone
Correct Answer:- Option-C

Question 98:-An drug which inhibits spermatogenesis, used as male contraceptive
A:-Tamoxifen
B:-Norethindrone
C:-Levonorgestrel
D:-Gossypol
Correct Answer:- Option-D

Question 99:-An Angiotensin antagonist:
A:-Captopril
B:-Losartan
C:-Verapamil
D:-Nicorandil
Correct Answer:- Option-B

Question 100:-Lovastatin is
A:-Antifibrinolytic agent
B:-H2 receptor antagonist
C:-HMG Co-A reductase inhibitor
D:-Lipoprotein lipase activator
Correct Answer:- Option-C

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 1

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 2

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 3

Pharmacist Grade 2 Health Services PSC Solved Question Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *