PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 2

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 2

Question 26:- Which of the following would be classified by Herzberg as a hygiene factor?
A:-Achievement
B:-Company policy
C:-Promotion
D:-Responsibility
Correct Answer:- Option-B

Question 27:- Achievement motivation relates to
A:-Need of the person
B:-Knowledge of the person
C:-experience of the person
D:- aptitude of the person.
Correct Answer:- Option-A

Question 28:-A transformational leader is one
A:-who is involved in organizational change
B:-who provides new ways of carrying out management.
C:-who inspires the workers to new levels by offering them a vision of a better future
D:-who tries to transform their staff by giving them rewards for what they do
Correct Answer:- Option-C

Question 29:- Decision making does not include:
A:-identifying the problem
B:- evaluating alternatives
C:-select a preferred alternative
D:-making forecast
Correct Answer:- Option-D

Question 30:-The most democratic form of oraganisation is
A:-line
B:-line and staff
C:-functional
D:- committee
Correct Answer:- Option-D

Question 31:- Idenfify the wrong statement
A:- leadership is the ability to influence a group
B:-all leaders are managers
C:-all leaders are not managers
D:-all managers are leaders
Correct Answer:- Option-B

Question 32:- Which strategy would be effective when the new products have a counter cyclical sales pattern compared to an organization’s present products?
A:-Forward integration
B:-market positioning
C:-Horizontal diversification
D:-Market penetration
Correct Answer:- Option-A

Question 33:- What does Dog symbolize in BCG martrix?
A:-high growth, high market share
B:-low growth, low market share
C:-low growth, high market share
D:-high growth, low market share
Correct Answer:- Option-B

Question 34:-Specific, short-term statements detailing how to achieve an organization’s goals is known as
A:-vision
B:-mission
C:-objectives
D:- operational planning
Correct Answer:- Option-C

Question 35:- Which of the following is an example of a nonverbal message?
A:-eye contact
B:-jargon
C:-yelling
D:-mumbling
Correct Answer:- Option-A

Question 36:- The factors that generate shareholder wealth are usually called
A:-key factors
B:-value drivers
C:-present values
D:- future cash flows
Correct Answer:- Option-B

Question 37:-What does EVA stand for
A:-Employee value analysis
B:- Expected value arising
C:-Economic value added
D:-Economic value analysis
Correct Answer:- Option-C

Question 38:-A common method of measuring attitude of people is
A:-in-depth interviews
B:-observing people’s behavior
C:-semantic differential scales
D:-a lie detector
Correct Answer:- Option-C

Question 39:-Matrix structure of orgnisation violates which key element of organizational design
A:-unity of command
B:-chain of command
C:-span of management
D:- decentralisation
Correct Answer:- Option-A

Question 40:-Authority and responsibility are ——— to each other
A:-supplementary
B:-inconsistent
C:-contradictory
D:- complementary
Correct Answer:- Option-D

Question 41:-An offer kept open for acceptance over a period of time is referred to as :
A:-Counter offer
B:-Cross offer
C:-Standing offer
D:-Specific offer
Correct Answer:- Option-C

Question 42:-The time limit for filing a complaint before the District forum under Consumer Protection Act, 1986,is
A:-One year
B:-Two years
C:-Three years
D:-There is no such limits
Correct Answer:- Option-B

Question 43:-Mr.A entered into a contract with Mr.B whereby Mr.A agreed to sell heroin an illegal substance, worth Rs.50,000 to Mr.B. This is an example for:
A:-Void contract
B:-Voidable contract
C:-Quasi contract
D:-Second Party Beneficiary contract
Correct Answer:- Option-A

Question 44:-Section 172 of Contract Act deals with :
A:-Bailment
B:-Pledge
C:-Indemnity
D:-Lien
Correct Answer:- Option-B

Question 45:-The outside third party who is brought into settle a dispute and has the authority to take a decision is called:
A:-Legal expert
B:-Government
C:-An arbitrator
D:-Mentor
Correct Answer:- Option-C

Question 46:-Which of the following transactions does not come under the purview of bailment?
A:-Delivering goods to creditor as security of loan
B:-Delivering goods for repair with or without remuneration
C:-Delivering goods for carriage
D:-Placing ornaments in bank locker
Correct Answer:- Option-D

Question 47:-The term of a patent is:
A:-10 years
B:-14 Years
C:-20 Years
D:-25 Years
Correct Answer:- Option-C

Question 48:-‘Novation’ is a mode of discharge of contract by:
A:-lapse of time
B:-agreement
C:-operation of law
D:-performance of contract
Correct Answer:- Option-B

Question 49:-From the following identify a statement that is not true:
A:-Principal is bound by the act of agent done within the scope of his authority
B:-Authority given to borrow money makes the principal liable even if the agent borrows beyond authorised limits
C:-Principal is liable for fraud committed by his agent acting in the course of his business
D:-Authority given to sell goods authorises the agent to borrow money by pledging the goods
Correct Answer:- Option-D

Question 50:-Who is the Chairman of the Central Consumer Protection Council?
A:-Prime Minister
B:-Chief Justice of the Supreme Court
C:-Chief Justice of the High Court
D:-Minister in Charge of Consumer Affairs
Correct Answer:- Option-D

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 1

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 2

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 3

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *