PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 1

Here is the solved question paper for PSC Chief General Manager Exam Solved Previous Question Paper – 2015.

Question Paper Code: 1/2015/OL
Category Code: 296/2011

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 1

Question 1:-Regarding a bill being a money bill the certificate of the
A:-President is final
B:-Vice President is final
C:-Speaker of Loksabha is final
D:-Finance Minister is final
Correct Answer:- Option-C

Question 2:-Which of the following statements concerning the power of the president is wrong
A:-No bill can become a law unless the president puts his assent on it
B:-The president has the power to nominate 12 members to the Rajya sabha and 2 Anglo Indian members to the Loksabha
C:-The president declares war and concludes treaties ,subject to the provisions of the constitution
D:-The president has the power to summon ,prorogue and dissolve Loksabha and Rajya sabha
Correct Answer:- Option-D

Question 3:-Which kind of Thullal form is used in the first work of kunjanNambiar(kallyana sougandhikam)
A:-Sheethangan Thullal
B:-Ottan Thullal
C:-Parayan Thullal
D:-Pana Thullal
Correct Answer:- Option-A

Question 4:-Herman Gundert was a member of
A:-London Missionary Society
B:- Church Missionary Society
C:-Basel Evangelical Missionary Society
D:-London Evangelical Church Missionary Society
Correct Answer:- Option-C

Question 5:-The Movement demanded to quit election in Travancore ,claiming the negligence of adequate reservation for communal minorities
A:-Ezhava Memmorial
B:-Nivarthana Prakshobham
C:-Malayalee Memmorial
D:-Kalpathi-Sucheendram satyagraham
Correct Answer:- Option-B

Question 6:-The Novel ‘ Narmani Putava’ written by
A:-P.Valsala
B:-Sara Thomas
C:-Madhavikutty
D:-Arya Pallam
Correct Answer:- Option-B

Question 7:-‘ I Too Had A Dream ‘ is an autobiography of
A:-Dr.Varghese kurien
B:-Pandit Ravisankar
C:-P.Govinda Pillai
D:-Dr.Lekshmi Segal
Correct Answer:- Option-A

Question 8:-Original name of famous personality’ Vagbhadanandan’
A:-Ananda shenoy
B:-K.P. Karuppan
C:-Kumara Guru
D:-Kunjikannan
Correct Answer:- Option-D

Question 9:-” It is better to light a candle than to curse the darkness” is the motto of
A:-Bharat Scout and Guides
B:-Red Cross
C:-Amnesty International
D:-Greenpeace
Correct Answer:- Option-C

Question 10:-The first malayalee recipient of the Saraswathi Samman
A:-Thakazhi Sivasankara Pillai
B:-Lalithambika Antharjanam
C:-G. SankaraKurup
D:-Balamani Amma
Correct Answer:- Option-D

Question 11:-The Vigilance Officer appointed by the government to investigate the cases of misappropriation in the society shall have the rank not below the rank of
A:-Superintendent of Police
B:-Inspector General of Police
C:-Deputy Inspector General of Police
D:-Deputy superintendent of Police
Correct Answer:- Option-C

Question 12:-Maximum members of a board of directors of a primary co-operative society shall not be more than
A:-15 members
B:-21members
C:-13members
D:-7members
Correct Answer:- Option-A

Question 13:-Who is the custodian of cash and other valuables of a Primary Agricultural Co-operative Society
A:-Cashier
B:-Secretary
C:-President
D:-Accountant
Correct Answer:- Option-B

Question 14:-State Co-operative Election Commission conduct all elections of co-operative societies mentioned below except
A:-Election of Board of Directors
B:-Election of President and Vice President
C:-Election of Special General Body
D:-Election of Representative General Body
Correct Answer:- Option-C

Question 15:-The co-operative Development and Welfare Fund shall not be utilized for
A:-Utilizing for the developmental activities of these societies
B:-Safe guarding the damages to their assets
C:-Safe guarding the loss to their properties
D:-Expenses incurred for opening branches
Correct Answer:- Option-B

Question 16:-The Registrar shall appoint as per Section 71 of Kerala Co-operative Societies Act a person called
A:-Co-operative Tribunal
B:-Co-operative Ombudsman
C:-Liquidator
D:-Sale officer
Correct Answer:- Option-C

Question 17:-Which among the following Co-operative Societies, election shall not be conducted on ward basis
A:-Urban Co-operative Banks
B:-Urban Co-operative Societies
C:-Primary Housing Co-operative Societies
D:-Primary Consumer Co-operative Societies
Correct Answer:- Option-D

Question 18:-The immovable property acquired by a society through a sale by the sale officer for realization of loan amount shall be disposed within
A:-7 years
B:-3 years
C:-1 year
D:-2 years
Correct Answer:- Option-A

Question 19:-Which among the following is a false statement in case of voting to a society
A:-A member admitted in a Co-operative Society within 60 days immediately prior to the date of election shall not have right to vote
B:-A nominal member shall not have right to vote
C:-A depositor shall have right to vote
D:- An ex-officio member on the committee shall have vote
Correct Answer:- Option-C

Question 20:-A Society shall dispose 10% of its net profit to
A:-Reserve Fund
B:-Member Relief Fund
C:-Agricultural Credit Stabilization Fund
D:-Co-operative Education Fund
Correct Answer:- Option-B

Question 21:-Societies which are bond to keep fluid resources are
A:-Societies having deposits
B:-Societies doing Marketing business
C:-Societies doing Consumer business only
D:-Societies dealing coir products

Correct Answer:- Option-A

Question 22:-Among the following which is not the privileges of a Consumer Co-operative Society
A:-Charge on land owned by its loanees
B:-Exemption from income tax
C:-Deduction from the salary of loanees
D:-Exemption from stamp duty
Correct Answer:- Option-B

Question 23:-The amendment of the bye-law shall have approval from
A:-Chief Executive
B:-Managing Director
C:-President
D:-General Body
Correct Answer:- Option-D

Question 24:-Rule 6 of Kerala Co-operative Societies Act deals with
A:-Registrar of co-operative society
B:-Model bye-law
C:-Amendment of bye-law
D:-First General Body
Correct Answer:- Option-B

Question 25:-Which type of societies are allowed to admit any other society as nominal or associate member
A:-Coir Societies
B:-Scheduled Caste Societies
C:-Hand loom Societies
D:-Hospital Societies
Correct Answer:- Option-D

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 1

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 2

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 3

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *