PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 4

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 4

Question 76:-EFT stands for
A:-Easy Fund transfer
B:-Maintenance fund transfer
C:-Paperless Banking
D:-Electronic Funds Transfer
Correct Answer:- Option-D

Question 77:-________ act as a consortium leader of the banking institutions in the district
A:-Lead Bank
B:-Social Banking
C:-Core Banking
D:-District Co-operative Bank
Correct Answer:- Option-A

Question 78:-Cheque in circulation for more than six months fron the date of the cheque is a
A:-Post dated cheque
B:-Anti dated cheque
C:-Stale cheque
D:-Bearer cheque
Correct Answer:- Option-C

Question 79:-______ means signing on the back of a negotiable instrument with a view to transfer the title of the instrument to another person
A:-Underwriting
B:-Document
C:-Instrument
D:-Endorsement
Correct Answer:- Option-D

Question 80:-RTGS has been implemented in India w.e.f.
A:-26 March 2004
B:-13 May 2004
C:-26April 2005
D:-13 January2003
Correct Answer:- Option-A

Question 81:-First stock exchange in India is
A:-NSC
B:-BSC
C:-Cochin Stock Exchange
D:-Ahmadabad Stock Exchange
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 82:-Blue chip shares means
A:-Those shares which are listed in the stock exchange
B:-Those shares whose guarantee is given by Government
C:-Those shares on whom dividend is paid at higher rate regularly
D:-Those shares which are issued at first time
Correct Answer:- Option-C

Question 83:-Days of grace are allowed to
A:-Demand Bill
B:-Cheque
C:-Time Bill
D:-Promissory Note
Correct Answer:- Option-C

Question 84:-In India 14 commercial Banks were nationalized in the year
A:-1955
B:-1969
C:-1972
D:-1980
Correct Answer:- Option-B

Question 85:-Crossing of the cheque can be made by
A:-Drawer only
B:-Banker only
C:-Any holder
D:-None of these
Correct Answer:- Option-C

Question 86:-Accounting principles are acceptable when they, in general, satisfy the basic norms
A:-Usefulness and Objectivity
B:-Objectivity and feasibility
C:-Usefulness, Objectivity and Feasibility
D:-Usefulness, Objectivity, Feasibility and Obligatory
Correct Answer:- Option-C

Question 87:-The term ‘playing safe’ relate to
A:-Convention of conservatism
B:-Convention of materiality
C:-Realization concept
D:-Going concern concept
Correct Answer:- Option-A

Question 88:-Which of the following method does not consider as a Method of Depreciation?
A:-Double Declining Balance Method
B:-Mileage Method
C:-Service Hours Method
D:-Striking Product Method
Correct Answer:- Option-D

Question 89:-According to Rolland, Trail balance is defined as “the final list of balances, ———”
A:-adjusted and totalled
B:-totalled in a column form
C:-totalled and combined
D:-totalled and accumulated
Correct Answer:- Option-C

Question 90:-The case Gurner V/s Murray relate to
A:-Admission of a partner
B:-Retirement of a partner
C:-Death of a partner
D:-Insolvency of a partner
Correct Answer:- Option-D

Question 91:-The term ‘credit’ derived from the Latin word
A:-Credre
B:-Creditum
C:-Creditmn
D:-Croditum
Correct Answer:- Option-A

Question 92:-Mr.A, Mr.B are partners. Their old profit sharing ratio was 3:1. Mr. A surrendered 1/32 of his share and Mr. B surrendered 3/32 of his share in favor of Mr.C. Calculate Sacrificing ratio of A & B.
A:-3/128:3/128
B:-93/128:29/128
C:-3/128:5/128
D:-5/128:3/128
Correct Answer:- Option-A

Question 93:-As per section 128 of the Companies Act, managerial remuneration is
A:-11 % of Net Profit
B:-5 % of Net Profit
C:-10% of Net Profit
D:-4 % of Net Profit
Correct Answer:- Option-A

Question 94:-Green Limited had total purchases of Rs. 80,000 during the year. The opening and closing balance of creditors were Rs.20,000 and 30,000 respectively. Payments made to creditors during the year were Rs 60,000. Discount received was Rs 2,000. The credit purchases during the year ———
A:-82,000
B:-72,000
C:-86,200
D:-86,400
Correct Answer:- Option-B

Question 95:-The RBI appointed a committee under the chairmanship of K.B Chore in April ——— to review the working of cash credit system.
A:-1981
B:-1979
C:-1982
D:-1974
Correct Answer:- Option-B

Question 96:-Irrelevance theory of capital structure, assumptions does not include
A:-No corporate tax
B:-Cost of debt is constant
C:-Cost of debt is lower than cost of equity
D:-None of these
Correct Answer:- Option-D

Question 97:-A company expects a net income of Rs 80,000. It has Rs 2,00,000 debentures of 8% rate of interest. The equity capitalization rate of the company is 10 %. Compute overall capitalization rate according to Net Income Approach, ignoring income tax.
A:-9 %
B:-8.3%
C:-8.52%
D:-9.52%
Correct Answer:- Option-D

Question 98:-A ‘Yen note’ floated in Germany is an example of
A:-Euro bond
B:-Yen bond
C:-Floating rate yen bond
D:-Euro commercial paper
Correct Answer:- Option-A

Question 99:-Research and Development expenditure is an example of
A:-Capital expenditure
B:-Revenue expenditure
C:-Deferred revenue expenditure
D:-None of these
Correct Answer:- Option-C

Question 100:-Section ———- for buy back of shares as per Companies Act 1956
A:-78
B:-79
C:-77
D:-81
Correct Answer:- Option-C

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 1

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 2

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 3

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *