PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 3

Question 51:-Who appoints the State Chief Information Commissioner under ‘The Right to Information Act, 2005’ ?
A:-Chief Minister
B:-Governor
C:-President of India
D:-Chief Justice of Supreme Court
Correct Answer:- Option-B

Question 52:-The Consumer Education and Research Centre is located at :
A:-Bombay
B:-Ahmedabad
C:-Kanpur
D:-Delhi
Correct Answer:- Option-B

Question 53:-The damages that can be awarded even if the aggrieved party has not suffered any loss, is referred to as:
A:-exemplary damages
B:-special damages
C:-ordinary damages
D:-nominal damages
Correct Answer:- Option-D

Question 54:-From the following, identify the one which is not a main objective of ‘The Right to Information Act,2005;
A:-To ensure greater and more effective access to information
B:-To make the Right to Information Act more progressive,participatory and meaningful
C:-To have provisions to ensure maximum disclosure and maximum exemption consistent with Constitutional Provisions
D:-To provide for effective mechanism for access to information and disclosure by authorities
Correct Answer:- Option-C

Question 55:-The Telecom Regulatory Authority of India was established in ————-
A:-1991
B:-1996
C:-1997
D:-2000
Correct Answer:- Option-C

Question 56:- Regulatory environment consists
A:-Policies related to imports and exports
B:-Policies related to distribution and pricing
C:-(A) and (B) both
D:-Cost of human resources
Correct Answer:- Option-C

Question 57:-GDP consists
A:-Per unit market price
B:-Gross output of goods
C:-Service
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 58:- Which one of the following is not a characteristic of capitalist economic system
A:-Central economic planning
B:-Interdependence
C:-Occupational freedom
D:-Consumer sovereignty
Correct Answer:- Option-A

Question 59:- . EXIM Policy, 2002-07 started from
A:-31-03-2002
B:-28-03-2002
C:-1-04-2002
D:-2-04-2002
Correct Answer:- Option-A

Question 60:-The economic environment of a business includes
A:-Economic System
B:-Economic Policies
C:-Economic Conditions
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 61:- The Finance Act 2012 gives income tax rates for Assessment Year
A:-2010-11
B:-2011-12
C:- 2012-13
D:-2013-14
Correct Answer:- Option-D

Question 62:- The Environment Protection Act came into force from
A:-1986
B:-1987
C:-1988
D:-1991
Correct Answer:- Option-A

Question 63:- Which of the following is limitation of Environmental Analysis
A:-Does not foretell the future
B:-Not a sufficient guarantor of organisational effectiveness
C:-Offers one basis for organisational learning
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 64:- Which of the following is not the advantage of socialism
A:-Goal oriented economy
B:-Eradication of exploitation
C:-State Capitalism
D:-No cyclical fluctuations
Correct Answer:- Option-C

Question 65:-A mixed economy is …… a planned economy

A:-Necessarily
B:-Compulsorily
C:-Statutory
D:-Voluntary
Correct Answer:- Option-A

Question 66:- “A good environment is good business.” Who said ?
A:-Jawaharlal Nehru
B:-Dr. M.S. Swaminathan
C:-Peter.F.Drucker
D:-Dr.S.S.Rao
Correct Answer:- Option-B

Question 67:- SWOT analysis forming part of ………….
A:-Strategy formulation
B:-Long range planning
C:-Short range planning
D:-Strategy implementation
Correct Answer:- Option-A

Question 68:- The first Five Year Plan was launched in the year
A:-1950
B:-1948
C:-1951
D:-1956
Correct Answer:- Option-C

Question 69:- Indian Institute of Science is established by
A:-Tata
B:-Birla
C:-Bajaj
D:-Singhania
Correct Answer:- Option-A

Question 70:-According to BCG matrix a business which has a high growth rate but a weak market share is referred to as
A:-Cash Cow
B:-Dog
C:-Star
D:-Question Mark
Correct Answer:- Option-D

Question 71:-Who is the present Governor of RBI
A:-Sri Osborne Smith
B:-C.D Deshmukh
C:-Duvvuri Subbarao
D:-Raghuram Rajan
Correct Answer:- Option-D

Question 72:-Which is the first bank to introduce ATM?
A:-Punjab National Bank
B:-HSBC
C:-Allahabad Bank
D:-State Bank of India
Correct Answer:- Option-B

Question 73:-Which bank is known as the Banker’s Bank
A:-SBT
B:-RBI
C:-Punjab National Bank
D:-Punjab National Bank
Correct Answer:- Option-B

Question 74:-An efficient capital market is one where
A:-Transactions are cheaply and efficiently carried out
B:-Security prices show smooth patterns of movement
C:-Security prices always rationally reflect all relevant information
D:-Security prices do not reflect all relevant information
Correct Answer:- Option-C

Question 75:-IFSC is an ________ digit code
A:-8
B:-14
C:-12
D:-11
Correct Answer:- Option-D

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 1

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 2

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 3

PSC Chief General Manager Exam Solved Question Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *