PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 1

Here is the PSC Chief General Manager Society Category examination Previous Solved Paper.

Question Paper Code: 2/2015/OL
Category Code: 297/2011

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 1

Question 1:-Who has won the shanti swaroop Bhatnagar award 2014 for Biological science
A:-Roop Malik
B:-G.Venkatamohan
C:-Anurag Agarwal
D:-K.Ramakrishnaprasad
Correct Answer:- Option-A

Question 2:-The place where Ayyankali started a school for the depressed classes in 1904
A:-Vizhinjam
B:-Varkala
C:-Venganur
D:-Panmana
Correct Answer:- Option-C

Question 3:-‘Mathrubhoomi’, the national daily in malayalam started its publication in
A:-1922
B:-1923
C:-1924
D:-1925
Correct Answer:- Option-B

Question 4:-What was the slogan for Asian games held at Incheon 2014
A:-Green,Clean and Friendship
B:-We cheer, We share, We win
C:-The Games of your life
D:-Diversity shines Here
Correct Answer:- Option-D

Question 5:-………….. is the centre of Mukuthisamaram held in Kerala
A:-Arattupuzha
B:-Chengara
C:-Panthalam
D:-Chempazhanthi
Correct Answer:- Option-C

Question 6:-Which amendment of Indian Constitution gave Delhi the title ‘National Capital Territory’
A:-67
B:-69
C:-68
D:-86
Correct Answer:- Option-B

Question 7:-Which among the following is the publication of Kerala Grandhasala Sangam
A:-Keli
B:-Thaliru
C:-Grandhalokam
D:-Malayalee
Correct Answer:- Option-C

Question 8:-Jeevitha Samaram is the autobiography of ………….
A:-Cherukadu
B:-C.Kesavan
C:-T.K.Madhavan
D:-Vagbhatananda
Correct Answer:- Option-B

Question 9:-………. is the free medical treatment scheme of Kerala government to children below 18 years suffering severe deseases
A:-Snehitha
B:-Thalolam
C:-Kaithangu
D:-Kiranam
Correct Answer:- Option-B

Question 10:-Which among the following was a Bhuddhist centre of ancient Kerala
A:-Vizhinjam
B:-Sreemoolavasam
C:-Kanthalur
D:-Ezhimalai
Correct Answer:- Option-B

Question 11:-The minimum number of members required for registration of a cooperative society are
A:-Two
B:-Seven
C:-Ten
D:-Twenty
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 12:-________ is the supreme and final authority of a co-operative society
A:-Government
B:-The General Body
C:-Registrar
D:-Secretary
Correct Answer:- Option-B

Question 13:-The first co-operative Societies Act in India was passed in the year
A:-1912
B:-1904
C:-1969
D:-1903
Correct Answer:- Option-B

Question 14:-The word co-operation is derived from the Latin word
A:-Co-partnership
B:-Co-op
C:-Co operari
D:-None
Correct Answer:- Option-C

Question 15:-The home for co-operative store movement
A:-Germany
B:-USA
C:-England
D:-Denmark
Correct Answer:- Option-C

Question 16:-The first co-operative minister of Kerala
A:-Joseph Mundassery
B:-Sri Baby John
C:-M.V Raghavan
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 17:-The remuneration given to the president of a society is called
A:-Salary
B:-Commission
C:-Honorarium
D:-Bonus
Correct Answer:- Option-C

Question 18:-The co operative society having the area of operation to the whole of the state is called
A:-Primary Co operative Society
B:-Apex Society
C:-Central Co operative
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question 19:-The Father of co-operative movement is
A:-Dr Gadgil
B:-Robert Owen
C:-Raiffeisen
D:-Dr. William King
Correct Answer:- Option-B

Question 20:-District level co operative banks are known as
A:-Urban Banks
B:-Primary Banks
C:-Apex Bank
D:-Central Bank
Correct Answer:- Option-D

Question 21:-To become a member of credit society an individual should have attain the age of
A:-18
B:-28
C:-25
D:-21
Correct Answer:- Option-A

Question 22:-The objective of creating reserve fund by the co-operative society is
A:-To meet unforeseen losses
B:-To pay off the debt of the society
C:-to pay off the debts due to government
D:-To pay dividend
Correct Answer:- Option-A

Question 23:-The motto of cooperative society is based on
A:-all for each
B:-each for all
C:-each for all and all for each
D:-all for all
Correct Answer:- Option-C

Question 24:-The main refinancing agency of co-operative banks
A:-RBI
B:-SBI
C:-NABARD
D:-NHB
Correct Answer:- Option-C

Question 25:-Audit of co operative society is done by
A:-Charted Accountant
B:-Co -operative department of India
C:-Co operative Department of the State
D:-Internal Auditor
Correct Answer:- Option-C

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 1

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 2

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 3

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *