PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 4

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 4

Question 76:- The major player in Indian Money Market is ….
A:-Cooperative Banks
B:-Indigenous Banks
C:-Commercial Banks
D:-Reserve Bank of India
Correct Answer:- Option-C

Question 77:- Which among the following is not a category of NPA?
A:-Substandard Assets
B:-Doubtful Assets
C:-Loss Assets
D:-Devaluated Assets
Correct Answer:- Option-D

Question 78:- Who is the chairman of 13th Finance Commission?
A:-Dr.C.Rangarajan
B:-Mr.Bimal Jalan
C:-Dr.Vijay L Kelkar
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C

Question 79:- The minimum capital prescribed by the RBI for starting a new commercial bank is :
A:-Rs 1,000 Crore
B:-Rs 100 Crore
C:-Rs 10 Crore
D:- None of the above
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 80:- Under DIR scheme, assistance is provided in the ratio of :
A:-7%
B:-3%
C:- 8%
D:-4%
Correct Answer:- Option-D

Question 81:- Capital adequacy norm is expressed as a percentage of …
A:-Standard assets
B:-Risk adjusted assets
C:-Sub standard assets
D:-Investments.
Correct Answer:- Option-B

Question 82:- Broad money has to be sensitized through ….
A:- CRR
B:-SLR
C:-REPO Rate
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 83:- “VSAT” Technology was first followed for online trading by ..
A:-BSE
B:-NSE
C:-OTCEI
D:-ISE
Correct Answer:- Option-B

Question 84:- NABARD has taken over the entire functions of……
A:-ARDC
B:-ACD of RBI
C:-RPCD of RBI
D:-All of the above
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 85:- Any complaint should be lodged with the Ombudsman when …….
A:-There is any deficiency in banking services.
B:-No reply is received from the bank within two months of the receipt of complaint.
C:-The complaint is rejected and a period of one year has not been lapsed from the date of rejection.
D:-(B) & (C ) together.
Correct Answer:- Option-D

Question 86:-Decrease in the value of intangible asset is called—-
A:-depreciation
B:-depletion
C:-amortization
D:-fluctuation
Correct Answer:- Option-C

Question 87:-Which of the following is not an intangible asset
A:-goodwill
B:-patent
C:-copy rights
D:-preliminary expenses
Correct Answer:- Option-D

Question 88:-Trial balance will detect
A:-error of commission
B:-error of principle
C:-error of omission
D:-compensating error
Correct Answer:- Option-A

Question 89:-Transactions and other events are accounted and presented in accordance with
A:-legal form
B:-materiality
C:-substance and economic reality
D:-tax impact
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 90:-Which of the following equation is correct?
A:- share premium = issue price + par value
B:-share premium = issue price – par value
C:-share premium = issue price / par value
D:-share premium =issue price x par value
Correct Answer:- Option-B

Question 91:-The financing need is equal to
A:-fixed assets – current assets + current liabilities
B:-fixed assets – current assets – current liabilities
C:-fixed asset + current assets + current liabilities
D:-fixed asset + current assets – current liabilities
Correct Answer:- Option-D

Question 92:-Which of the following statement is not true?
A:-The partnership agreement can not override the 1890 Partnership Act
B:-capital contributions do not have to be equal from each partner
C:-interest on capital is a reward for the different amounts of work partners may perform
D:-Not all partners can have limited liability in a limited partnership
Correct Answer:- Option-C

Question 93:-All of the following influence capital budgeting cash flow exept
A:-accelerated depreciation
B:- salvage value
C:-tax rate changes
D:- method of project financing used
Correct Answer:- Option-D

Question 94:-When capital must be rationed, the firm should rank project according to their:
A:-profitability index
B:-net present value
C:-internal rate of return
D:-none of these
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 95:-Which of the following does not make the firm more vulnerable to financial distress?
A:-High sensitivity of the company’s revenues to the general level of economic activity
B:-High proportion of fixed to variable costs
C:-physical capital assets which are relatively illiquid and difficult-to-market
D:-the tax shield
Correct Answer:- Option-D

Question 96:-Which of the following is the main objective of cash management?
A:-Maximization of cash balance
B:-Minimization of cash balance
C:-Optimization of cash balance
D:-Zero cash balance
Correct Answer:- Option-C

Question 97:-Which of the following is true for Net Income Approach?
A:-Higher Equity is better
B:- Higher Debt is better
C:-Debt Ratio is irrelevant
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question 98:-Financial Leverage is calculated as:
A:-EBIT ÷ Contribution
B:- EBIT ÷ PBT
C:-EBIT ÷ Sales
D:-EBIT ÷ Variable Cost
Correct Answer:- Option-B

Question 99:- Which of the following items is not an appropriation of profit for a limited company?
A:-Debenture interest payable
B:-transfer to reserve
C:-preference dividend payable
D:- Ordinary dividend payable
Correct Answer:- Option-A

Question 100:-which of the following would not appear in the trial balance as debit balance
A:-returns outwards
B:-carriage outwards
C:-returns inwards
D:-carriage outwards
Correct Answer:- Option-A

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 1

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 2

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 3

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *