PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 3

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 3

Question 51:-W, X and Y jointly promised to pay Rs 8, 00,000 to Z. Before performance of contract Y died. Here the contract
A:-Becomes void on Y’s death
B:-should be performed by W and X along with Y’s legal representative
C:-should be performed by W and X alone
D:-Should be renewed between W, X and Z
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 52:-As per Consumer Protection Act 1986, National commission was established and it started its functioning W.e.f.
A:-1988
B:-1992
C:-1987
D:-1993
Correct Answer:- Option-A

Question 53:-The concept ‘bancassurance’ was originated in ————
A:-France
B:-china
C:-India
D:-USA
Correct Answer:- Option-A

Question 54:-An agreement which is enforceable by law at the option of one or more of the parties there to but not at the option of the other or others is a
A:-Valid contract
B:-Void contract
C:-Voidable contract
D:-Illegal contract
Correct Answer:- Option-C

Question 55:-The delivery of goods by one person to another for some specific purpose, is known as
A:-Bailment
B:-Pledge
C:-Hypothecation
D:-Mortgage
Correct Answer:- Option-A

Question 56:-Power Distance Index of 77 compared to the World average of 56.5 for India indicates
A:-High level of political corruption
B:-High level of Gender Empowerment Index
C:-High level of equality of power and wealth within the society
D:-High level of inequality of power and wealth within the society
Correct Answer:- Option-D

Question 57:-Which among the following is not a model related to social responsibility?
A:-Carroll’s Model
B:-Orgburn’s Model
C:-Halal’s Model
D:-Ackerman’s Model
Correct Answer:- Option-B

Question 58:————-refers to the enterprises owned and managed jointly by the private and government sectors
A:-Co-operative sector
B:-Public sector
C:-Joint sector
D:-Social sector
Correct Answer:- Option-C

Question 59:-Which, of the following,is not related to Water Pollution Protection Legislations in India?
A:-The Easement Act,1882
B:-The Indian Fisheries Act,1897
C:-The Indian Stream Vessel Act,1917
D:-The Water Preservation Act, 1925
Correct Answer:- Option-D

Question 60:-Kyoto Protocol pertains to:
A:-Globolisation
B:-Environment protection
C:-Industrial development
D:-Privatisation
Correct Answer:- Option-B

Question 61:-The Restrictive Trade Practices are provided in :
A:-Section 33(1)
B:-Section 33(2)
C:-Section 33(3)
D:-Section 33(4)
Correct Answer:- Option-A

Question 62:-Set of processes,laws and institutions that affects the way in which a corporation is directed, administered or controlled, to facilitate the interest of stake holders, is termed as:
A:-Environmental ethics
B:-Corporate governance
C:-Corporate social responsibility
D:-Corporate sustainability
Correct Answer:- Option-B

Question 63:-Which of the following is not the main objective of Fiscal Policy in India ?
A:-To ensure price stability
B:-To increase liquidity in the economy
C:-To minimise inequalities in the distribution of income and wealth
D:-To promote employment opportunities
Correct Answer:- Option-B

Question 64:-Which of the following is not a method of social audit ?
A:-Financial Statement Format Audit
B:-Social Process Audit
C:-Constituency Group Audit
D:-Employee Benefit Audit
Correct Answer:- Option-D

Question 65:-Who, among the following, is empowered to supersede the Competition Commission of India ?
A:-President of India
B:-Central Government
C:-Supreme Court
D:-MRTP Commission
Correct Answer:- Option-B

Question 66:-The investment limits of micro enterprises engaged in manufacturing sector, as per MSMED Act, 2006, is :

A:-Rs.10 lakhs
B:-Rs.25 lakhs
C:-Rs.2 crores
D:-Rs.5 crores
Correct Answer:- Option-B

Question 67:-Build,operate and transfer concept is envisaged in:
A:-Real estate
B:-Power generation
C:-Airlines
D:-Highways
Correct Answer:- Option-D

Question 68:-Which of the following theory best defines the relationship between currencies on the basis of rate of inflation ?
A:-Interest rate parity theory
B:-Relative inflation theory
C:-Foreign exchange parity theory
D:-Purchasing power parity theory
Correct Answer:- Option-D

Question 69:-Which of the following is not related to the elements of internal environment ?
A:-Money and capital market
B:-Marketing capability
C:-Operational capability
D:-Personnel capability
Correct Answer:- Option-A

Question 70:-Which is the apex body of various exporters and export promotion organisations in India ?
A:-Federation of Indian Exporters Organisation
B:-Trade fair Authority of India
C:-Export Credit Guarantee Corporation of India
D:-Directorate General of Commercial Intelligence and Statistics
Correct Answer:- Option-A

Question 71:- The exchange rate fixed on the basis of demand and supply of currencies is called…
A:-Flexible rate
B:-Forward rate
C:-Floating rate
D:-Multiple rate.
Correct Answer:- Option-C

Question 72:- “BOLT System” in Indian Securities Market is related to
A:-NSE Stock Exchange
B:-BSE Stock Exchange
C:-Over The Counter Exchange of India
D:-Multi Commodity Stock exchange
Correct Answer:- Option-B

Question 73:- Call money rate is applicable for a very short period to ..
A:-Inter bank advances
B:-Bank to Reserve Bank advances
C:- Reserve Bank to bank advances
D:-Commercial bank to industrial bank advances
Correct Answer:- Option-A

Question 74:- The ceiling on the amount of insurance cover is —-
A:-Rs 50,000/-
B:- Rs 10,000/-
C:-Rs 10,00,000/-
D:-Rs 1,00,000/-
Correct Answer:- Option-D

Question 75:- Export Credit Guarantee Corporation of India provides …..
A:-Guarantee to credit institution
B:-Credit risk insurance cover to exporters
C:- Stability to banking system
D:-None of the above.
Correct Answer:- Option-B

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 1

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 2

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 3

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *