PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 2

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 2

Question 26:-Hawthorne experiment is associated with :
A:-Henry Fayol
B:-Fedrick W. Taylor
C:-Theodore Levitt
D:-George Elton Mayo
Correct Answer:- Option-D

Question 27:-An obligation to remain with an organisation for moral or ethical reasons is :
A:-Continuance commitment
B:-Affective commitment
C:-Normative commitment
D:-Organisational commitment
Correct Answer:- Option-C

Question 28:-Diversification by adding new, unrelated products or services for present customers is referred to as :
A:-Product development
B:-Conglomerate diversification
C:-Concentric diversification
D:-Horizontal diversification
Correct Answer:- Option-D

Question 29:-According to BCG Matrix,which division represents businesses with high growth rate and low market share ?
A:-Stars
B:-Dogs
C:-Question Marks
D:-Cash Cows
Correct Answer:- Option-C

Question 30:-Who translates the corporate strategy into concrete objectives for individual business ?
A:-Functional level managers
B:-Corporate level managers
C:-Business level managers
D:-Multi level managers
Correct Answer:- Option-C

Question 31:- Public distribution system is specifically associated with
A:-Marketing system
B:-Retailing system
C:-Selling system
D:-Industrial system
Correct Answer:- Option-B

Question 32:—————-=Kindliness× Justice
A:-Fair remuneration
B:-Subordination of individual interest to general interest
C:-Stability of tenure of personnel
D:-Equity
Correct Answer:- Option-D

Question 33:-Brain storming is a group activity exercise applied to get :
A:-Single solution to single problem
B:-Many solutions to a single problem
C:-Many solutions to many problems
D:-Single solution to many problems
Correct Answer:- Option-B

Question 34:-Which of the following is not a step in MBO ?
A:-Setting of organisational objectives
B:-Formulating departmental objectives
C:-Identifying the needs of the labour force
D:-Establishing key result areas
Correct Answer:- Option-C

Question 35:-Which of the following is not a qualitative method of forecasting ?
A:-Econometric models
B:-Intuition method
C:-Panel Consensus method
D:-Delphy method
Correct Answer:- Option-A

Question 36:————— propounded dual factor theory of motivation
A:-Abraham Maslow
B:-Douglas McGregor
C:-Fedrick Herzberg
D:-Henry Fayol
Correct Answer:- Option-C

Question 37:-The Multinational corporation that experimented ‘Six Sigma’ for the first time was :
A:-Maruti Udyog Ltd
B:-Ford Motor Company
C:-Motorola,Inc.
D:-Toyota Motor Corporation
Correct Answer:- Option-C

Question 38:-The ability to influence a group towards the achievement of a vision or sets of goals is termed as:
A:-Mission
B:-Span of control
C:-Leadership
D:-Motivation
Correct Answer:- Option-C

Question 39:-The planned elimination of of jobs in an organisation for cost cutting, declining market share, previous overaggressive hiring and growth, or outsourcing is termed as :
A:-Rightsizing
B:-Layoff
C:-Retrenchment
D:-Downsizing
Correct Answer:- Option-D

Question 40:-Which of the following is not associated with Michael Porter’s competitive forces in industry analysis?
A:-Development of substitute products
B:-Bargaining power of suppliers
C:-Bargaining power of employees
D:-Potential entry of new competitors
Correct Answer:- Option-C

Question 41:-The term ‘not binding in law’ related to
A:-Valid contract
B:-Voidable contract
C:-Void contract
D:-Unenforceable contract
Correct Answer:- Option-C

Question 42:- 1 As per Indian Contract Act, which of the statement is not true
A:-Consideration of the contract may be past, present or future
B:-Consideration may move from the promissee or any other person
C:-A wager is an agreement by which money is payable by one person on the happening of an event only
D:-Both A & B
Correct Answer:- Option-C

Question 43:- 1 Contract of guarantee described as per section…………..
A:- 126
B:-112
C:-136
D:-146
Correct Answer:- Option-A

Question 44:- 1 In a contract of guarantee , a person who promises to discharge another’s liability ,is known as—————
A:-Principal debtor
B:-Creditor
C:-Surety
D:- Indemnified
Correct Answer:- Option-C

Question 45:- 1 Which of the following statement is true as per Indian Contract Act
A:- Past Consideration does not the part of Indian contract act
B:-Consideration must be adequate
C:- Consideration must result in a benefit to both parties
D:-None of these
Correct Answer:- Option-D

Question 46:- 1 The Consumer Protection Act provides for a three tier consumer disputes redressal system, in which the National Commission was established by the Central Government in August ——–
A:- 1986
B:-1987
C:-1988
D:-1989
Correct Answer:- Option-C

Question 47:- 1 Section 14 of IRDA Act ,1999 lays down ———
A:-Objectives of IRDA
B:- Duties, Powers and Functions of IRDA
C:-Penalties of IRDA
D:- Supervision of IRDA
Correct Answer:- Option-B

Question 48:- 1 TRAI should have a chair person. It should have a minimum——– members but number of members should not exceed ——–
A:-2,5
B:-3,6
C:-2,8
D:-2,6
Correct Answer:- Option-D

Question 49:-As per Industrial Policy Resolution 1956, Industries are classified in to
A:-Schedule A,B
B:-Schedule A,B and C
C:-Schedule A only
D:-Schedule A, B, C and D
Correct Answer:- Option-B

Question 50:-Which of the following statement is not true
A:-Company Law Board was constituted by the Central Government as an independent institution in 1991 as per Companies Act 1956
B:-The members of Company Law Board are appointed by Central Government
C:- The maximum number of members of Company Law Board is appointed by Central Government
D:-Any voluntary consumer organization registered under the Societies registration Act 1860 can file a complaint to Consumer Protection Act.
Correct Answer:- Option-C

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 1

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 2

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 3

PSC Chief General Manager Society Category Solved Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *