Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 1

Here is the Part 1 of Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Previous question paper with answers.

Question Paper Code: 7/2015/OL
Category Code: 615/2012

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 1

Question 1:-Who wrote the play “Adukkalayil Ninnu Arangathekku”?
A:-V T Bhattathirippad
B:-Kumaranassan
C:-Chattampi Swami
D:-Ayyankali
Correct Answer:- Option-A

Question 2:-The actress who performed as Kasturba Gandhi in the film ‘Gandhi’ of Richard Attenborough?
A:-Hemamalini
B:-Shabana Azmi
C:-Nargis Dutt
D:-Rohini Hattangadi
Correct Answer:- Option-D

Question 3:-The new Indian Rupee symbol is designed by….?
A:-Hitesh Padmashali
B:-D Udayakumar
C:-Shibin K K
D:-Sharukh J Irani
Correct Answer:- Option-B

Question 4:-Which of the following is known as ‘Universal Fibre’?
A:-Jute
B:-Wool
C:-Cotton
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C

Question 5:-The scientific study of Rock is called…?
A:-Seismology
B:-Pedology
C:-Petrology
D:-Climatology
Correct Answer:- Option-C

Question 6:-Who found the Ananda Maha Sabha?
A:-Brahmananda Swami Sivayogi
B:-Thycaud Ayya
C:-Kumara Guru
D:-Dr. Palpu
Correct Answer:- Option-A

Question 7:-Who is the present Governor of Reserve Bank of India?
A:-Dr. D Subbarao
B:-Dr. Y V Reddy
C:-Dr. Raghuram Rajan
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C

Question 8:-The Commonwealth Games of 2014 were held at..?
A:-Germany
B:-South Korea
C:-China
D:-Scotland
Correct Answer:- Option-D

Question 9:-‘Poorna Swaraj’ was declared as the aim of INC in its ….. session?
A:-Culcutta
B:-Lahore
C:-Poona
D:-Madras
Correct Answer:- Option-B

Question 10:-Who founded the Sadhujana Paripalana Sangham?
A:-Ayyankali
B:-Kumaranasan
C:-Pandit Karuppan
D:-Dr. Palpu
Correct Answer:- Option-A

Question 11:-Sundar Lal Bahuguna is associated with ?
A:-Chilka Movement
B:-Greenpeace Movement
C:-Chipko Movement
D:-Appiko Movement
Correct Answer:- Option-C

Question 12:-The Revolt of 1857 was described as ‘First War of Indian Independence’ by the …?
A:-Indologists
B:-Nationalist Historians
C:-Colonial Historians
D:-Marxist historians
Correct Answer:- Option-B

Question 13:-Who won the Nobel Prize for Literature in 2014?
A:-Alice Munro
B:-Mo Yan
C:-Doris Lessing
D:-Patrick Modiano
Correct Answer:- Option-D

Question 14:-Forest Research Institute is located at?
A:-New Delhi

B:-Bombay
C:-Dehradun
D:-Poona
Correct Answer:- Option-C

Question 15:-Consider the following statements and choose the correct one
A:-Badaruddin Tyabji is known as Frontier Gandhi
B:-Subhash Chandra Bose founded the Forward Bloc
C:-The Lucknow Congress endorsed the Non Cooperation Movement
D:-Balagangadhara Tilak was the leader of the Moderates
Correct Answer:- Option-B

Question 16:-The vehicle which is used to launch Mangalyaan?
A:-PSLV
B:-PSLV C5
C:-PSLV C11
D:-PSLV C25
Correct Answer:- Option-D

Question 17:-The Association founded by Vagbhatananda?
A:-Atmavidya Sangham
B:-SNDP
C:-Bombay Association
D:-Madras Mahajana Sabha
Correct Answer:- Option-A

Question 18:-The present Speaker of the Lok Sabha?
A:-Pratibha Patil
B:-Smriti Irani
C:-Meira Kumar
D:-Sumitra Mahajan
Correct Answer:- Option-D

Question 19:-Khetri copper mine is in …?
A:-Punjab
B:-Rajastan
C:-Maharashtra
D:-Karnataka
Correct Answer:- Option-B

Question 20:-Who was the founder and publisher of the news paper ‘Swadeshabhimani’
A:-Vakkom Muhammed Abdul Kadir Maulavi
B:-Sree Narayana Guru
C:-Ayya Vaikundar
D:-K Ramakrishna Pillai
Correct Answer:- Option-A

Question 21:-Bhauthic composition of thiktha rasa as per Ashtangahridaya
A:-vayu+agni
B:-vayu+akasha
C:-vayu+prithvi
D:-vayu+jala
Correct Answer:- Option-B

Question 22:-Uthama rasa having ushna veerya
A:-katu
B:-amla
C:-lavana
D:-thiktha
Correct Answer:- Option-C

Question 23:-Main action of Katukee is
A:-anulomanam
B:-rechanam
C:-sramsanam
D:-bhedanam
Correct Answer:- Option-D

Question 24:-Agrya oushadha for krimi as per ashtangahridaya is
A:-vidangam
B:-sireesham
C:-khadiram
D:-nimbam
Correct Answer:- Option-A

Question 25:-Gayathri is the synonym of
A:-chandana
B:-khadira
C:-haridra
D:-manjishta
Correct Answer:- Option-B

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 1

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 2

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 3

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *