Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 4

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 – Part 4

Question 76:-Naree nayana nandana is the indication of
A:-manibhadra gulam
B:-kalyana gulam
C:-chyavanaprasam
D:-sathavaree gulam
Correct Answer:- Option-C

Question 77:-Trivrith is the major content of
A:-avipathi churnam
B:-hinguvachadi
C:-vaiswanaram
D:-dadimashtakam
Correct Answer:- Option-A

Question 78:-nimnonnatha jwarahara is the indication of
A:-sukumaram gritham
B:-dadimadi gritham
C:-indukantham gritham
D:-vidaryadi gritham
Correct Answer:- Option-C

Question 79:-Ksheera used in the preparation of Ksharasuthra
A:-ravi ksheeram
B:-vataksheeram
C:-both a and b
D:-snuhi ksheeram
Correct Answer:- Option-D

Question 80:-Ratio of dravya ,ksheera and udaka in lasuna ksheera
A:-1:8:32
B:-1:4:4
C:-1:4:16
D:-1:8:8
Correct Answer:- Option-B

Question 81:-Jeeraka is an ingredient of
A:-nayopayam kashayam
B:-amrithotharam kashayam
C:-sahacharadi kashayam
D:-kaidaryadi kashayam
Correct Answer:- Option-A

Question 82:-kashaya used in sirassula
A:-punarnavadi kashayam
B:-pathyashadangam kashayam
C:-ashtavargam kashayam
D:-vyoshadi kashayam
Correct Answer:- Option-B

Question 83:-karimbu and irumbu are used in the preparation of
A:-chirivilwadi kashayam
B:-sapthasaram kashayam
C:-vyoshadi kashayam
D:-triphala kashayam
Correct Answer:- Option-C

Question 84:-Kashaya used in Prameha
A:-panchathikthakam kashayam
B:-patoladi kashayam
C:-ashtavargam kashayam
D:-nisakathakadi kashayam
Correct Answer:- Option-D

Question 85:-kashaya used after jatheekusumavasitha is
A:-punarnavadi kashayam
B:-vyoshadi kashayam
C:-drakshadi kashayam
D:-guluchyadi kashayam
Correct Answer:- Option-C

Question 86:-kashaya yonaya pancha rasa exept
A:-thiktha
B:-lavana
C:-amla
D:-katu
Correct Answer:- Option-B

Question 87:-Prayojya sadaiva ardra dwiguna naiva yojayed exept
A:-pippali
B:-guluchi
C:-kutaja
D:-vasa
Correct Answer:- Option-A

Question 88:-ratio of drug and water in phanta kashaya
A:-1:2
B:-1:16

C:-1:6
D:-1:4
Correct Answer:- Option-D

Question 89:-Apakwa oushadhambu is used in the preparation of
A:-arishta
B:-asava
C:-sura
D:-suktham
Correct Answer:- Option-B

Question 90:-Ksheera used in nidranasa
A:-sthree
B:-go
C:-aja
D:-mahisha
Correct Answer:- Option-D

Question 91:-Pakwaphala is gunothara exept
A:-vilwam
B:-amalaki
C:-dadimam
D:-draksha
Correct Answer:- Option-A

Question 92:-Family of Guluchi
A:-Fabaceae
B:-Bursuraceae
C:-Menispermaceae
D:-Anacardaceae
Correct Answer:- Option-C

Question 93:-Honey and ghee if taken at a time leads to
A:-veerya virudha
B:-guna virudha
C:-samyoga virudha
D:-mathra virudha
Correct Answer:- Option-D

Question 94:-Kamarupodbhava is a type of
A:-kasthuri
B:-gorochana
C:-puthikhattasi
D:-agnijara
Correct Answer:- Option-A

Question 95:-Which of the following have grahaneehara property
A:-ksheeram
B:-dadhi
C:-thakram
D:-gritham
Correct Answer:- Option-C

Question 96:-Which vegadharana leads to kandu and kushta
A:-asru
B:-chardi
C:-muthra
D:-pureesha
Correct Answer:- Option-B

Question 97:-Rithu in which vamana is advisable
A:-sisiram
B:-vasantham
C:-greeshmam
D:-varsham
Correct Answer:- Option-B

Question 98:-Which of the following is not included in sodhana
A:-niruham
B:-vamanam
C:-rechanam
D:-anuvasanam
Correct Answer:- Option-D

Question 99:-Sankramika roga among the following is
A:-jwaram
B:-kasam
C:-swasam
D:-pandu
Correct Answer:- Option-A

Question 100:-Ascorbic acid is
A:-vitamin A
B:-vitamin B
C:-vitamin C
D:-vitamin D
Correct Answer:- Option-C

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 1

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 2

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 3

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *