Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 3

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 3

Question 51:-Metal having garahara property
A:-thamra
B:-rajatha
C:-swarna
D:-vanga
Correct Answer:- Option-C

Question 52:-Burton line is seen in the poisoning of
A:-mercury
B:-arsenic
C:-copper
D:-lead
Correct Answer:- Option-D

Question 53:-Gaureetheja is
A:-sasyakam
B:-silajathu
C:-makshika
D:-abhraka
Correct Answer:- Option-D

Question 54:-Arsenic compound among sadharana rasa
A:-harithalam
B:-manasila
C:-gaureepashanam
D:-both a and b
Correct Answer:- Option-C

Question 55:-Balivasa is the synonym of
A:-gandhakam
B:-gairikam
C:-kaseesam
D:-kamshi
Correct Answer:- Option-A

Question 56:-Metal having amla rasa
A:-swarnam
B:-rajatham
C:-thamram
D:-loham
Correct Answer:- Option-B

Question 57:-Nepalaka is the best veriety of
A:-thamram
B:-loham
C:-rajatham
D:-swarnam
Correct Answer:- Option-A

Question 58:-Sn is the symbol of
A:-swarnam
B:-rajatham
C:-nagam
D:-vangam
Correct Answer:- Option-D

Question 59:-Gloriosa superba is
A:-karaveeram
B:-langali
C:-gunja
D:-karaskaram
Correct Answer:- Option-B

Question 60:-Colour of Kaseesa bhasma
A:-green
B:-white
C:-red
D:-black
Correct Answer:- Option-C

Question 61:-Upavisha used in icchabhedee rasa
A:-snuhi
B:-bhallathakam
C:-jayapalam
D:-karaskaram
Correct Answer:- Option-C

Question 62:-vasa and twak are the upadhathus of
A:-mamsam
B:-medas
C:-rasam
D:-raktham
Correct Answer:- Option-A

Question 63:-Dhathu poshana is the function of
A:-pitha
B:-vatha
C:-kapha
D:-all the above
Correct Answer:- Option-B

Question 64:-Theekshnagni is seen in
A:-vatha
B:-kapha
C:-both a and b
D:-pitha
Correct Answer:- Option-D

Question 65:-Jeevana is the function of
A:-rasam
B:-raktham
C:-mamsam
D:-medas
Correct Answer:- Option-B

Question 66:-Sabdasahishnutha is the kshaya lakshana of
A:-rasam
B:-raktham
C:-mamsam
D:-medas
Correct Answer:- Option-A

Question 67:-Sweda is the mala of
A:-rasam
B:-raktham
C:-mamsam
D:-medas
Correct Answer:- Option-D

Question 68:-Bodhaka is the type of
A:-vatha
B:-pitha
C:-kapha
D:-all the above
Correct Answer:- Option-C

Question 69:-Rasoushadhi used in the preparation of chandanadi varthi
A:-sasyaka
B:-gairika
C:-gandhaka
D:-anjana
Correct Answer:- Option-B

Question 70:-Bhavana dravya of vilwadi gulika according to Ashtangahridaya
A:-thulasee swarasa
B:-go dugdha
C:-go muthra
D:-bastha muthra
Correct Answer:- Option-D

Question 71:-Prathama kabala bhojya sarpisha churnakoyam is the administration of
A:-sithopaladi churna
B:-thaleesa pathradi churna
C:-ashta churna
D:-vaiswanara churna
Correct Answer:- Option-C

Question 72:-Dadhi is used in the preparation of
A:-kottamchukkadi thailam
B:-Pindathailam
C:-Chinchadi thailam
D:-Murivenna
Correct Answer:- Option-A

Question 73:-Athivisha is a content of
A:-sahacharadi kashayam
B:-maharasnadi kashayam
C:-ashtavargam kashayam
D:-rasnerandadi kashayam
Correct Answer:- Option-D

Question 74:-Pureesha nissarana is the indication of
A:-phala varthi
B:-chandanadi varthi
C:-pashupatha varthi
D:-both c and b
Correct Answer:- Option-A

Question 75:-Makshika is a content of
A:-dhanwantharam gulika
B:-chandraprabha gulika
C:-kanchanara guggulu
D:-yogaraja guggulu
Correct Answer:- Option-B

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 1

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 2

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 3

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *