Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 2

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 2

Question 26:-Aconitum ferox is the botanical name of
A:-valsanabhi
B:-gunja
C:-kupeelu
D:-bhallathaka
Correct Answer:- Option-A

Question 27:-Marking nut is the English name of
A:-vaasa
B:-karaskara
C:-bhallathaka
D:-madanaphala
Correct Answer:- Option-C

Question 28:-Useful part of hingu is
A:-thwak
B:-saram
C:-ksheeram
D:-niryasam
Correct Answer:- Option-D

Question 29:-Saveeryatha avadhi of churna as per Sharngadhara samhitha is
A:-2 months
B:-4 months
C:-12 months
D:-16 months
Correct Answer:- Option-A

Question 30:-Dose of putapaka swarasa is
A:-1/2 pala
B:-1 pala
C:-2 pala
D:-1 karsha
Correct Answer:- Option-B

Question 31:-Churnadrava is the synonym of
A:-swarasa
B:-kashaya
C:-phanta
D:-hima
Correct Answer:- Option-C

Question 32:-Dravya kalka is used in the preparation of
A:-yusha
B:-yavagu
C:-peya
D:-pramathya
Correct Answer:- Option-D

Question 33:-Dolayanthra is used for
A:-jarana
B:-murcchana
C:-mardana
D:-swedana
Correct Answer:- Option-D

Question 34:-Vahnimithra is the synonym of
A:-yanthram
B:-putam
C:-musha
D:-koshti
Correct Answer:- Option-C

Question 35:-8 vanopalas are used as fuel in
A:-kapotha puta
B:-kukkuta puta
C:-maha puta
D:-gaja puta
Correct Answer:- Option-A

Question 36:-Maharasa among the following is
A:-gandhaka
B:-silajathu
C:-hingulam
D:-kaseesam
Correct Answer:- Option-B

Question 37:-Sidhamakaradhwaja is
A:-khalweeya rasayana
B:-parpatee kalpana
C:-kupi pakwa rasayana
D:-pottali kalpana
Correct Answer:- Option-C

Question 38:-Green vitriol is
A:-kaseesa
B:-sasyaka
C:-rasaka
D:-makshika
Correct Answer:- Option-A

Question 39:-Puthi loha among the following is
A:-swarnam
B:-rajatham
C:-thamram
D:-nagam
Correct Answer:- Option-D

Question 40:-Chemical formula of harithala is
A:-As2S2
B:-As2S3
C:-As2O3
D:-As2O2
Correct Answer:- Option-B

Question 41:-HgS is
A:-hingulam
B:-anjanam
C:-makshikam
D:-gairikam
Correct Answer:- Option-A

Question 42:-Khurakam and misrakam are the types of
A:-loham
B:-thamram
C:-nagam
D:-vangam
Correct Answer:- Option-D

Question 43:-Bhringaraja swarasa is the sodhana dravya of
A:-kamshi
B:-harithalam
C:-anjanam
D:-manasila
Correct Answer:- Option-C

Question 44:-manjishta raga bandhini is
A:-gairikam
B:-kamshi
C:-kaseesam
D:-anjanam
Correct Answer:- Option-B

Question 45:-Tankana is the antidote of
A:-karaskaram
B:-valsanabhi
C:-gunja
D:-bhallathakam
Correct Answer:- Option-B

Question 46:-Chullika lavana is
A:-kamshi
B:-saindhavam
C:-tankanam
D:-navasaram
Correct Answer:- Option-D

Question 47:-Durmelalohadwayamelanam is the property of
A:-makshikam
B:-abhrakam
C:-sasyakam
D:-silajathu
Correct Answer:- Option-A

Question 48:-Ishtika churnam is used in the sodhana of
A:-valsanabhi
B:-jayapalam
C:-bhallathakam
D:-langali
Correct Answer:- Option-C

Question 49:-Mahavisha among the following
A:-valsanabhi
B:-snuhi
C:-karaveeram
D:-jayapalam
Correct Answer:- Option-A

Question 50:-Cholera like gastrointestinal symptoms are seen in the poisoning of
A:-mercury
B:-arsenic
C:-lead
D:-copper
Correct Answer:- Option-B

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 1

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 2

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 3

Pharmacist Grade II Ayurveda PSC Solved Paper – 2015 Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *