Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 2

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 2

Question 26:-Pashmina is obtained from
A:-Karanah
B:-Saanen
C:-Kashmiri
D:-Merino
Correct Answer:- Option-C

Question 27:-The optimum boar:sow ratio for breeding is
A:-1:25
B:-1:20
C:-1:15
D:-1:10
Correct Answer:- Option-A

Question 28:-Which is not related to horse?
A:-colt
B:-filly
C:-mare
D:-gilt
Correct Answer:- Option-D

Question 29:-An adult male goat is called
A:-stallion
B:-doe
C:-buck
D:-ram
Correct Answer:- Option-C

Question 30:-Dorsal indicates
A:-under surface of the body
B:-front of the body
C:-rear of the body
D:-upper surface of the body
Correct Answer:- Option-D

Question 31:-Which of the following organ is not seen in the abdominal cavity of a heifer?
A:-uterus
B:-spleen
C:-caecum
D:-liver
Correct Answer:- Option-A

Question 32:-The fleshy prominent mass lying between the forelimbs of a cattle is called
A:-stifle
B:-brisket
C:-croup
D:-loin
Correct Answer:- Option-B

Question 33:-Among the following which is not used to control the head and neck of animals?
A:-muzzle
B:-cradle
C:-trevis
D:-halter
Correct Answer:- Option-C

Question 34:-A Himalayan sheep breed is
A:-Lohi
B:-Gurez
C:-Nellore
D:-Bikaneri
Correct Answer:- Option-B

Question 35:-Which is a cattle breed?
A:-Ayrshire
B:-Berkshire
C:-Hampshire
D:-Yorkshire
Correct Answer:- Option-A

Question 36:-A solid, broad comb, terminating in a tapering spike is
A:-pea
B:-single
C:-walnut
D:-rose
Correct Answer:- Option-D

Question 37:-The teeth which are examined first for age determination in cattle are
A:-premolars
B:-canines
C:-molars
D:-incisors
Correct Answer:- Option-D

Question 38:-The normal rectal temperature of goat is about
A:-103.5°F
B:-101.5°F
C:-99.2°F
D:-105.3°F
Correct Answer:- Option-A

Question 39:-Scrotum is absent in
A:-stallion
B:-ram
C:-cock
D:-boar
Correct Answer:- Option-C

Question 40:-The composition of biogas is
A:-25% methane and 75% carbon dioxide
B:-75% methane and 25% carbon dioxide
C:-25% methane and 75% hydrogen sulphide
D:-75% methane and 25% hydrogen sulphide
Correct Answer:- Option-B

Question 41:-A type of dairy farming in which only lactating animals are reared is
A:-specialised farm
B:-family cow
C:-corral dairying
D:-milk colonies
Correct Answer:- Option-C

Question 42:-Isolation boxes in a dairy farm are intended to house
A:-diseased animals
B:-vicious bulls
C:-cows nearing calving
D:-early weaned calves
Correct Answer:- Option-A

Question 43:-The ideal environmental temperature for high producing dairy cows is
A:-30-35°C
B:-25-29°C
C:-17-24°C
D:-5-16°C
Correct Answer:- Option-D

Question 44:-The present breeding policy for cattle in Kerala is
A:-grading up
B:-cross breeding
C:-line breeding
D:-out crossing
Correct Answer:- Option-B

Question 45:-According to PFA rules, milk containing a minimum of 1.5% fat and 9% SNF is
A:-double toned milk
B:-toned milk
C:-standardised milk
D:-recombined milk
Correct Answer:- Option-A

Question 46:-During calving, the rupture of first water bag indicates
A:-beginning of first stage
B:-beginning of second stage
C:-beginning of third stage
D:-end of second stage
Correct Answer:- Option-B

Question 47:-The rumen activity in calves begin by the age of
A:-6-8 months
B:-1-2 months
C:-2-4 months
D:-4-6 months
Correct Answer:- Option-D

Question 48:-The ideal annual culling percentage in cows should be
A:-5%
B:-10%
C:-20%
D:-30%
Correct Answer:- Option-C

Question 49:-The enzymatic digestion in ruminant stomach occurs at
A:-abomasum
B:-omasum
C:-reticulum
D:-rumen
Correct Answer:- Option-A

Question 50:-The nutrient which is needed in largest quantity by the animals is
A:-protein
B:-fat
C:-carbohydrate
D:-minerals
Correct Answer:- Option-C

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 1

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 2

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 3

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *