Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 3

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 3

Question 51:-Which of the following feed ingredient has the highest amount of crude protein?
A:-cotton seed cake
B:-ground nut cake
C:-yellow maize
D:-cow pea
Correct Answer:- Option-B

Question 52:-A leguminous fodder is
A:-CO 3
B:-signal grass
C:-maize
D:-cow pea
Correct Answer:- Option-D

Question 53:-peak yield in cattle is obtained by
A:-30-90 days after calving
B:-20-50 days after calving
C:-70-100 days after calving
D:-90-120 days after calving
Correct Answer:- Option-A

Question 54:-Which is not related to clean milk production?
A:-washing udder with iodophore
B:-discarding foremilk
C:-using hooded milking pail
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 55:-According to PFA rules, cow milk in Kerala should contain
A:-3% fat and 8% SNF
B:-3% fat and 8.5% SNF
C:-3.5% fat and 8.5% SNF
D:-3.5% fat and 8% SNF
Correct Answer:- Option-C

Question 56:-Milk sugar is
A:-maltose
B:-lactose
C:-casein
D:-lactalbumin
Correct Answer:- Option-B

Question 57:-The most common method used for pasteurisation of packed milk obtained in the market is
A:-HTST system
B:-LTLT system
C:-UHT system
D:-sterilization
Correct Answer:- Option-A

Question 58:-According to PFA rules, cream should contain a milk fat percentage of
A:-10
B:-80
C:-25
D:-99
Correct Answer:- Option-C

Question 59:-A fermented milk product is
A:-butter
B:-channa
C:-khoa
D:-lassi
Correct Answer:- Option-D

Question 60:-High fever up to 106°F, hot swelling at throat and surroundings and difficult respiration are mainly seen in
A:-brucellosis
B:-haemorrhagic septicaemia
C:-tuberculosis
D:-black quarter
Correct Answer:- Option-B

Question 61:-The average daily feed consumption of an adult quail will be
A:-20-30g
B:-30-40g
C:-40-50g
D:-50-60g
Correct Answer:- Option-A

Question 62:-Which of the following is not a distinguishing character between a male and female turkey?
A:-males have black beards below the neck
B:-females have black speckles on throat
C:-males are usually heavier than females
D:-males produce a peculiar sound called struting
Correct Answer:- Option-B

Question 63:-The species which is more susceptible to aflatoxicosis is
A:-chicken
B:-quail
C:-duck
D:-turkey
Correct Answer:- Option-C

Question 64:-Vitamin A deficiency in chicken leads to
A:-Crazy chick disease
B:-polyneuritis
C:-curled toe paralysis
D:-nutritional roup
Correct Answer:- Option-D

Question 65:-RDF vaccination in chicken is given at an age of
A:-1-7 days
B:-7-14 days
C:-14-21 days
D:-21-28 days
Correct Answer:- Option-A

Question 66:-Hatchery operations does not include
A:-dubbing
B:-sexing
C:-setting
D:-brooding
Correct Answer:- Option-D

Question 67:-In broiler processing, removal of small hairlike feathers by passing flame all over the body of the carcass is known as
A:-trussing
B:-singeing
C:-scalding
D:-pinning
Correct Answer:- Option-B

Question 68:-For a good layer flock feed efficiency will be
A:-2
B:-2.5
C:-1.75
D:-2.25
Correct Answer:- Option-C

Question 69:-A filler flat will hold
A:-a dozen of eggs
B:-36 eggs
C:-360 eggs
D:-30 eggs
Correct Answer:- Option-D

Question 70:-Adlibitum feeding means
A:-feeding only on alternate days
B:-feed and water is made available at all times
C:-only feed is made available at all times
D:-none of these
Correct Answer:- Option-B

Question 71:-For layer farming, how many layer houses are needed for each rearing house?
A:-three
B:-one
C:-two
D:-four
Correct Answer:- Option-A

Question 72:-A breed having yellow skin, red ear lobe, feathered shank, brown shelled egg and loose plumage is
A:-Rhode Island Red
B:-Sussex
C:-Cochin
D:-White Leghorn
Correct Answer:- Option-C

Question 73:-The egg albumen is formed in the
A:-infundibulum
B:-magnum
C:-isthmus
D:-uterus
Correct Answer:- Option-B

Question 74:-In fowls feed storage is the main function of
A:-caeca
B:-gizzard
C:-cloaca
D:-crop
Correct Answer:- Option-D

Question 75:-Feathers are arranged in definite feather tracts called
A:-pterylae
B:-stigma
C:-filoplumes
D:-quill
Correct Answer:- Option-A

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 1

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 2

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 3

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *