Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 4

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 4

Question 76:-The cholesterol content in a hen’s egg is
A:-100-200mg
B:-300-400mg
C:-200-300mg
D:-400-500mg
Correct Answer:- Option-C

Question 77:-The floor space requirement for broilers is
A:-790 square centimeter
B:-930 square centimeter
C:-850 square centimeter
D:-730 square centimeter
Correct Answer:- Option-B

Question 78:-The scientific name of duck is
A:-Anas platyrrhynchos
B:-Meleagris gallopavo
C:-Anser anser
D:-Numida meleagris
Correct Answer:- Option-A

Question 79:-The chemicals used for fumigation are
A:-potassium permanganate and iodine
B:-bleaching powder and formalin
C:-bleaching powder and iodine
D:-potassium permanganate and formalin
Correct Answer:- Option-D

Question 80:-Culling should be practiced in
A:-chicks and layers
B:-growers and breeders
C:-both 1 and 2
D:-none of these
Correct Answer:- Option-C

Question 81:-Which cell organelle is known as the “power house of the cell”?
A:-Ribosome
B:-Mitochondria
C:-Chloroplast
D:-Nucleus
Correct Answer:- Option-B

Question 82:-Which among the following microbes is involved in the production of biogas?
A:-Lactic acid bacillus
B:-Yeast
C:-Clostridium
D:-Methanogens
Correct Answer:- Option-D

Question 83:-Which plant is known as the “terror of Bengal”?
A:-Water hyacinth
B:-Water lily
C:-Pistia
D:-Hydrilla
Correct Answer:- Option-A

Question 84:-Which among the following is not used for digesting proteins?
A:-Pepsin
B:-Amylase
C:-Trypsin
D:-Carboxypeptidase
Correct Answer:- Option-B

Question 85:-The polymerase enzyme used in PCR technique is isolated from:
A:-Bacillus thuringiensis
B:-Thermus aquaticus
C:-Escherichia coli
D:-Agrobacterium tumefaciens
Correct Answer:- Option-B

Question 86:-The interaction between an orchid plant growing on a mango tree is an example for:
A:-Parasitism
B:-Mutualism
C:-Commensalism
D:-Competition
Correct Answer:- Option-C

Question 87:-The capacity of a plant cell to generate a whole plant is called:
A:-Totipotency
B:-Parthenogenesis
C:-Apomixis
D:-Polyembryony
Correct Answer:- Option-A

Question 88:-In DNA, the nucleotides are linked together to form polynucleotides using:
A:-Glycosidic linkage
B:-Hydrogen bond
C:-Phospho diester linkage
D:-Disulphide bond
Correct Answer:- Option-C

Question 89:-If the tRNA anticodon loop has “UAC” as the anticodon,then which aminoacid will be attached to its “amino acid acceptor end”?
A:-Serine
B:-Tyrosine
C:-glycine
D:-Methionine
Correct Answer:- Option-D

Question 90:-The surgical method of sterilisation in males is:
A:-Vasectomy
B:-Tubectomy
C:-M T P
D:-I U D
Correct Answer:- Option-A

Question 91:-Which among the following is not a characteristic feature of phylum Arthropoda?
A:-Radial symmetry
B:-Jointed appendages
C:-Open circulatory system
D:-Chitinous exoskeleton
Correct Answer:- Option-A

Question 92:-The technique of growing plants without soil, in nutrient solution is known as:
A:-Aqua culture
B:-Micropropagation
C:-Horticulture
D:-Hydroponics
Correct Answer:- Option-D

Question 93:-The pigment that gives red colour to red algae is:
A:-Fucoxanthin
B:-Phycoerythrin
C:-Phycocyanin
D:-Haemoglobin
Correct Answer:- Option-B

Question 94:-The joint between the skull and atlas vertebra is:
A:-Saddle joint
B:-Hinge joint
C:-Fibrous joint
D:-Pivot joint
Correct Answer:- Option-D

Question 95:-Which among the following is the “dihybrid phenotypic ratio” according to Mendelian inheritance?
A:-3:1
B:-1:2:1
C:-9:3:3:1
D:-1:1
Correct Answer:- Option-C

Question 96:-Resistance of bacteria against antibiotics is an example for the evolution by:
A:-Genetic drift
B:-Adaptive radiation
C:-Anthropogenic action
D:-Genetic recombination
Correct Answer:- Option-C

Question 97:-Which of the following is not obtained from the plant Cannabis sativa?
A:-Cocaine
B:-Marijuana
C:-Hashish
D:-Charas
Correct Answer:- Option-A

Question 98:-Which of the following is a composite gland?
A:-Adrenal
B:-Parathyroid
C:-Pancreas
D:-Pituitary
Correct Answer:- Option-C

Question 99:-In meiosis,chromosomal cross over take place during which of the following stages?
A:-Leptotene
B:-Zygotene
C:-Pachytene
D:-Diplotene
Correct Answer:- Option-C

Question 100:-The primary carbon dioxide acceptor in C4 plants is:
A:-Phospho enol pyruvate
B:-RuBP
C:-Phospho gyceric acid
D:-Oxalo acetic acid
Correct Answer:- Option-A

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 1

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 2

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 3

Livestock Inspector Grade II PSC Solved Paper – 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *