PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 1

Here is the PSC Staff Nurse Grade II in Health Services examination solved previous year question paper of 2015.

Question Paper Code: 6/2015/OL
Category Code: 102/2012

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 1

Question 1:-In which district the famous Mathikettan Shola National Park is situated ?
A:-Wayanad
B:-Idukki
C:-Palakkad
D:-Pathanamthitta
Correct Answer:- Option-B

Question 2:-Who is the present Prime Minister of Bhuttan?
A:-Tshering Tobgay
B:-Jigme Thinley
C:-Sangay Ngedup
D:-Khandu Wangchak
Correct Answer:- Option-A

Question 3:-Name the organization that Vakkom Abdul Khader Moulavi set up at Nilakkamukku
in 1918
A:-Muslim Taluk Samajam
B:-Islam Dharma Paripalana Sangam
C:-Hadiyyul Islam Sangam
D:-Vakkom Taluk Samajam
Correct Answer:- Option-B

Question 4:-Manan Chandra is related with which game ?
A:-Chess
B:-Snooker
C:-Shooting
D:-Swimming
Correct Answer:- Option-B

Question 5:-The social reformer who got Padma Bhushan in 1966 ?
A:-Sahodaran Ayyappan
B:-Poikayil Yohannan
C:-Mannathu Padmanabhan
D:-V.T.Bhattathiripad
Correct Answer:- Option-C

Question 6:-Julian Assange is a national of ___
A:-America
B:-Swedan
C:-Australia
D:-England
Correct Answer:- Option-C

Question 7:-Who was the first General Secretary of SNDP Yogam ?
A:-Kumaranasan
B:-Sri Narayana Guru
C:-Dr.Palpu
D:-Sahodaran Ayyappan
Correct Answer:- Option-A

Question 8:-Who among the following wrote Tuhfat-ul-Muwahhidin ?
A:-Sir Sayyid Ahmed Khan
B:-Iswara Chandra Vidhyasagar
C:-Moulana Abul Kalam Azad
D:-Raja Ram Mohan Roy
Correct Answer:- Option-D

Question 9:-Who founded the Servants of India Society in 1905?
A:-M.G.Ranade
B:-Bal Gangadar Tilak
C:-Dadabai Navroji
D:-Gopala Krishna Gokhale
Correct Answer:- Option-D

Question 10:-The person who is known as ‘Deshabandhu’?
A:-C.F.Andrews
B:-C.R.Das
C:-Motilal Nehru
D:-W.C.Banerjee
Correct Answer:- Option-B

Question 11:-Name the waterbody that separates Andaman from Nicobar
A:-Palk Strait
B:-Ram Sethu
C:-Ten Degree Channel
D:-Nine Degree Channel
Correct Answer:- Option-C

Question 12:-All India Soil and Land Use Survey (SLUSI) was established in __
A:-1955
B:-1952
C:-1949
D:-1958
Correct Answer:- Option-D

Question 13:-ITCZ refers to which one of the following ?
A:-Internal Tropical Coverage Zone
B:-Inter Tropical Circulation Zone
C:-Internal Tropical Cyclone Zone
D:-Inter Tropical Convergence Zone
Correct Answer:- Option-D

Question 14:-In which state the Industrial District Jalpaiguri situated ?
A:-Bihar
B:-Jharkhand
C:-West Bengal
D:-Uttar Pradesh
Correct Answer:- Option-C

Question 15:-The river which is known as Tsangpo in Southern Tibet ?
A:-Brahmaputra
B:-Indus
C:-Yangtze
D:-Mekong
Correct Answer:- Option-A

Question 16:-Who was the founder of Dhaka Anushilan Samithi ?
A:-Lala Hardayal
B:-Pulin Das
C:-Vanchi Iyar
D:-Bhupendra Dutta
Correct Answer:- Option-B

Question 17:-Sadhu Jana Paripalana Sangam was established in the year
A:-1903
B:-1905
C:-1909
D:-1907
Correct Answer:- Option-D

Question 18:-Who wrote the book ‘Mokshapradeepam’ ?
A:-Chattambi Swamikal
B:-Vaikunda Swamikal
C:-Brahmananda Sivayogi
D:-Kumara Guru
Correct Answer:- Option-C

Question 19:-Who won 2014 Nobel Prize in Economics ?
A:-Jean Tirole
B:-Patric Modiano
C:-Eric Betzig
D:-Alvin E. Roth
Correct Answer:- Option-A

Question 20:-Name the innovation from India that has been listed among the 25 best
innovations of 2014 by the Time Magazine
A:-Mangalyaan
B:-Tata Ace
C:-Brahmos
D:-Telegram App.
Correct Answer:- Option-A

Question 21:-The electric field inside a uniformly charged thin spherical shell is
A:-1
B:-0
C:-infinity
D:-10
Correct Answer:- Option-B

Question 22:-Which is more elastic?
A:-Glass
B:-Concrete
C:-Steel
D:-Rubber
Correct Answer:- Option-C

Question 23:-A liquid drop is spherical in shape due to
A:-Viscosity
B:-Capillarity
C:-Buoyancy
D:-Surface Tension
Correct Answer:- Option-D

Question 24:-When a stone is thrown vertically above,the acceleration at the top is
A:-g
B:-0
C:–g
D:-0.5g
Correct Answer:- Option-A

Question 25:-When temperature increases,the electrical conductivity of a semiconductor
A:-Increases
B:-Decreases
C:-First increases and then decreases
D:-No change
Correct Answer:- Option-A

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 1

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 2

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 3

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *