PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 3

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 3

Question 51:-Pentavalent vaccine prevents
A:-Diphtheria, Tetanus, Hepatitis B, Typhoid, Haemophilus influenza B
B:-Diphtheria, Pertussis, Typhoid, Hepatitis B, Tetanus
C:-Diphtheria, Pertussis, Tetanus, Hepatitis B, Haemophilus influenza B
D:-Diphtheria, Pertussis, Typhoid, Hepatits B, Tetanus
Correct Answer:- Option-C

Question 52:-The acceptable range of normal adult body mass index
A:-15.3-21.6 kg/m2
B:-18.5-24.9 kg/m2
C:-23.2-28.5 kg/m2
D:-25.0-30.5kg/m2
Correct Answer:- Option-B

Question 53:-The process of securing applicants to fill vacant posts
A:-Recruitment
B:-Assignment
C:-Delegation
D:-Orientation
Correct Answer:- Option-A

Question 54:-High flow oxygen therapy is contraindicated in COPD patients because they have
A:-High PaO2
B:-High PaCO2
C:-Low PaCO2
D:-Low HCO3
Correct Answer:- Option-B

Question 55:-The characteristic feature of Braxton-Hicks contraction
A:-Fundal dominance
B:-Retraction
C:-Absence of pain
D:-Cervical dilatation
Correct Answer:- Option-C

Question 56:-Strawberry tongue is characteristic of
A:-Tetanus
B:-Leptospirosis
C:-Tuberculosis
D:-Kawasaki disease
Correct Answer:- Option-D

Question 57:-Typical finding in anaphylactic shock
A:-Anuria
B:-Tachycardia
C:-Wheeze
D:-Hypertension
Correct Answer:- Option-C

Question 58:-The year in which National Rural Health Mission was launched
A:-2005
B:-2000
C:-2003
D:-2008
Correct Answer:- Option-A

Question 59:-The process of influencing people to accomplish goals is
A:-Direction
B:-Delegation
C:-Leadership
D:-Human relations
Correct Answer:- Option-C

Question 60:-“Arranging the working environment so as to increase the efficiency and wellbeing of the employees” follow the principle of
A:-Economics
B:-Politics
C:-Sociology
D:-Ergonomics
Correct Answer:- Option-D

Question 61:-World Breast Feeding week is celebrated in the first week of
A:-January
B:-April
C:-August
D:-December
Correct Answer:- Option-C

Question 62:-The basic unit of society is
A:-Individual
B:-Family
C:-Group
D:-Community
Correct Answer:- Option-B

Question 63:- The three domains of educational objectives according to Bloom’s Taxonomy of Educational objectives
A:-Cognitive, Affective, Psychomotor
B:- Behavioural, Mechanical, Emotional
C:- Psychomotor, Behavioural, Comparative
D:- Affective, Descriptive, Comprehensive
Correct Answer:- Option-A

Question 64:-A code of accepted behaviour based on morals
A:-Ethics
B:-Conduct
C:-Standard
D:-Etiquette
Correct Answer:- Option-D

Question 65:-The statement of predicted relationship between two or more variables
A:-Assumption
B:-Hypothesis
C:-Theory
D:-Construct
Correct Answer:- Option-B

Question 66:-A condition of generalised ill health and malnutrition marked by weakness and emaciation
A:-Anorexia
B:-Cachexia
C:-Obesity
D:-Bulimia
Correct Answer:- Option-B

Question 67:-The reference value for a glucose challenge test
A:-130-140 mg/dl
B:-110-120 mg/dl
C:-150-160 mg/dl
D:- 170-180 mg/dl
Correct Answer:- Option-A

Question 68:-According to WHO Analgesic Ladder, use of adjuvant is indicated for the management of
A:-Mild pain
B:-Mild to moderate pain
C:-Moderate to severe pain
D:-All levels of pain
Correct Answer:- Option-D

Question 69:-Cretinism is caused by the congenital deficiency of
A:-Thyroid hormone
B:-Parathormone
C:-Antidiuretic hormone
D:-Adrenaline
Correct Answer:- Option-A

Question 70:-Bangalore method is a method of
A:-Excreta disposal
B:-Waste disposal
C:-Water purification
D:-Vector control
Correct Answer:- Option-B

Question 71:-The behavioural objective model of curriculum was developed by
A:-Ralph Tylor
B:-Lawrence Stenhouse
C:-John Dewey
D:-Hayward Joyce
Correct Answer:- Option-A

Question 72:- The president of Indian Nursing Council (INC) is
A:-Nominated by state government
B:-Elected by state nursing councils
C:-Elected by registered nurses
D:-Nominated by central government
Correct Answer:- Option-D

Question 73:-The characteristic feature of experimental research design
A:-Sample
B:-Data
C:-Control
D:- Variable
Correct Answer:- Option-C

Question 74:-The form of medication which is in liquid suspension, applied externally to protect skin is
A:-Pill
B:-Lotion
C:-Liniment
D:- Paste
Correct Answer:- Option-B

Question 75:-Significant proteinuria in pregnancy
A:-≥150 mg/24 hrs
B:-≥200 mg/24 hrs
C:-≥250 mg/24 hrs
D:-≥300 mg/24 hrs
Correct Answer:- Option-D

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 1

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 2

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 3

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *