PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 2

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 2

Question 26:-Ascorbic acid is the chemical name of
A:-Vitamin A
B:-Vitamin B
C:-Vitamin C
D:-Vitamin D
Correct Answer:- Option-C

Question 27:-Heamoglobin is a coordination compound in which the central metal atom is
A:-Sodium
B:-Magnesium
C:-Manganese
D:-Iron
Correct Answer:- Option-D

Question 28:-Which of the following will have highest boiling point
A:-2-methylbutane
B:-n-heptane
C:-n-hexane
D:-2,2-dimethylbutane
Correct Answer:- Option-B

Question 29:-The shape of ammonia molecule is
A:-tetrahedral
B:-linear
C:-pyramidal
D:-planar
Correct Answer:- Option-C

Question 30:-According to Lewis concept acid is
A:-Proton donor
B:-Proton acceptor
C:-Electron pair donor
D:-Electron pair acceptor
Correct Answer:- Option-D

Question 31:-The common mushrooms that erupt out from soil during rainy season is referred to as
A:-Ascocarp
B:-Basidiocarp
C:-Mesocarp
D:-Epicarp
Correct Answer:- Option-B

Question 32:-Flowering response of plants towards the period of light exposure is termed as
A:-Phototropism
B:-Photoperiod
C:-Photoperiodism
D:-Photorespiration
Correct Answer:- Option-C

Question 33:-Unicellular green alga in the following which is used as single cell protein (SCP) is
A:-Chlamydomonas
B:-Chara
C:-Gonyaulax
D:-Chlorella
Correct Answer:- Option-D

Question 34:-Arrangement of Floral leaves in the bud condition of a flower is termed as
A:-Aestivation
B:-Phyllotaxy
C:-Veination
D:-Placentation
Correct Answer:- Option-A

Question 35:-The colourless plastids in green plants that store starch is
A:-Elaioplast
B:-Aleuroneplast
C:-Amyloplast
D:-Proteinoplast
Correct Answer:- Option-C

Question 36:-Give an example for insitu biodiversity conservation?
A:-Zoological parks
B:-Botanical gardens
C:-National parks
D:-Museums
Correct Answer:- Option-C

Question 37:-Which is a widely used diagnostic test for AIDS?
A:-Biopsy
B:-X-ray
C:-Widal test
D:-ELISA
Correct Answer:- Option-D

Question 38:-Identify the name of an organism which shows bioluminescence from the following?
A:-Ctenoplana
B:-Spongilla
C:-Liver fluke
D:-Asterias
Correct Answer:- Option-A

Question 39:-Name an important protein digesting enzyme present in the gastric juice of human being?
A:-Trypsin
B:-Pepsin
C:-Chymotrypsin
D:-Aminopeptidase
Correct Answer:- Option-B

Question 40:-Which is the initiation codon for protein synthesis in higher organisms?
A:-AUG
B:-UAG
C:-UGA
D:-UAA
Correct Answer:- Option-A

Question 41:-The term ‘nursing process’ was first used by
A:-Virginia Henderson
B:-Lydia Hall
C:-Dorothea Orem
D:-Florence Nightingale
Correct Answer:- Option-B

Question 42:-The measurement of obstetrical conjugate
A:-8.5cm
B:-9.5cm
C:-10.5cm
D:-11.5cm
Correct Answer:- Option-C

Question 43:- The assessment finding indicating successful potassium replacement for treatment of hypokalemia
A:-Increasing muscle strength
B:-Decreasing serum glucose
C:-Improving vision
D:-Increasing blood pressure
Correct Answer:- Option-A

Question 44:-Assessment of gestational age at birth is done using
A:-New Ballard score
B:-APGAR score
C:-Bhakoo score
D:-Downe score
Correct Answer:- Option-A

Question 45:-The most sensitive basic screening technique for early detection of breast cancer is
A:-Breast self examination
B:-Thermography
C:-Chest X-ray
D:-Mammography
Correct Answer:- Option-D

Question 46:- Carelessness or negligence by a professional person
A:-Misuse
B:-Malpractice
C:-Assault
D:-Battery
Correct Answer:- Option-B

Question 47:-A sleep disorder where undesirable behaviour occur during sleep
A:-Insomnia
B:-Narcolepsy
C:-Hypersomnia
D:-Parasomnia
Correct Answer:- Option-D

Question 48:-The best time to initiate folic acid in order to prevent congenital malformations
A:-During first trimester
B:-During second trimester
C:-Before conception
D:-Third trimester
Correct Answer:- Option-C

Question 49:-The last cardinal movement of fetal head during normal labour
A:-Internal rotation
B:-Engagement
C:-Extension
D:-External rotation
Correct Answer:- Option-D

Question 50:-Isotonic solution
A:-0.9%Sodium Chloride
B:-0.45% Sodium Chloride
C:-10 %Dextrose
D:-25% Dextrose
Correct Answer:- Option-A

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 1

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 2

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 3

PSC Staff Nurse Grade II in Health Services Solved Question Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *