PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

Here is the PSC Dairy Extension Office Previous year question paper solved of 2015.

Question Paper Code: 12/2015/OL
Category Code: 157/2013

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

Question 1:-‘Vala Samudaya Parishkarani Sabha’ is connected with ?
A:-Ayyankali
B:-Vaikunda Swami
C:-Pandit K P Karuppan
D:-Vagbhadanandan
Correct Answer:- Option-C

Question 2:-Who was selected as ‘the Player of the series’ of 2015 ICC World Cup?
A:-Mitchell Starc
B:-James Faulkner
C:-Mitchell Johnson
D:-Tim Southee
Correct Answer:- Option-A

Question 3:-The Idea of Directive Principles was borrowed by India from?
A:-USA
B:-Ireland
C:-Canada
D:-Germany
Correct Answer:- Option-B

Question 4:-Domestic Violence Act was passed in the year?
A:-2008
B:-2007
C:-2005
D:-2006
Correct Answer:- Option-C

Question 5:-The Magazine ‘Bhashaposhini’ is associated with?
A:-C Krishnan
B:-Kumaran Assan
C:-K Sukumaran
D:-Kandathil Varghese Mappillai
Correct Answer:- Option-D

Question 6:-The first exclusive educational satellite of India?
A:-METSAT
B:-EDUSAT
C:-MOM
D:-APPLE
Correct Answer:- Option-B

Question 7:-The term ‘Socialist and Secular’ were added to the Preamble of Indian Constitution through ………. Amendment?
A:-73rd Amendment
B:-86th Amendment
C:-42nd Amendment
D:-24th Amendment
Correct Answer:- Option-C

Question 8:-The first state which fixed minimum educational qualification to contest for Panchayath polls?
A:-Rajastan
B:-Madhyapradesh
C:-Haryana
D:-Punjab
Correct Answer:- Option-A

Question 9:-Choose the right option in connection with Temple Entry Proclamation?
A:-1936 December 11
B:-1936 March 12
C:-1936 November 11
D:-1936 November 12
Correct Answer:- Option-D

Question 10:-The father of the Cartoon ‘ Common man’?
A:-Sankar
B:-MF Hussain
C:-RK Laxman
D:-Gopikrishna
Correct Answer:- Option-C

Question 11:-The Article which abolishes Untouchability?
A:-Article 17
B:-Article 19
C:-Article 14
D:-Article 15
Correct Answer:- Option-A

Question 12:-Which day is observed as ‘Pravasi Baratiya Divas’?
A:-March 12
B:-November 11
C:-October 24
D:-January 9
Correct Answer:- Option-D

Question 13:-Who was the author of ‘Pattabakki’, the first political drama in Kerala?
A:-TC Achuthamenon
B:-K Damodaran
C:-PK Kocheepan Tharakan
D:-CV Raman Pillai
Correct Answer:- Option-B

Question 14:-The Article 16 of Indian Constitution guarantees?
A:-Prohibits human trafficking
B:-Prohibits Child Labour
C:-Equality of opportunity in maters of public employment
D:-Environmental Protection
Correct Answer:- Option-C

Question 15:-Which of the following Committee is associated with Fundamental Duties?
A:-Ashok Mehta Committee
B:-Balwant Rai Mehta Committee
C:-LM Singhvi Committee
D:-Swaran Singh Committee
Correct Answer:- Option-D

Question 16:-Who wrote ‘Samkshepa Vedartham’?
A:-Clement Pianius
B:-Van Rheede
C:-George Mathan
D:-Herman Gundert
Correct Answer:- Option-A

Question 17:-Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act aims to provide at least ?
A:-100 days of wage employment in a Calendar year
B:-100 days of wage employment in a financial year
C:-100 days of wage employment in two years
D:-100 days of free employment in two years
Correct Answer:- Option-B

Question 18:-Prof.Shantha Sinha is associated with ?
A:-UNICEF
B:-SEWA
C:-KWC
D:-NCPCR
Correct Answer:- Option-D

Question 19:-The word ‘Lokpal’ was coined by ?
A:-LM Singhvi
B:-Asokee Kumar Sen
C:-Morarji Desai
D:-Jawaharlal Nehru
Correct Answer:- Option-A

Question 20:-International Wmen’s Day?
A:-February 8
B:-March 8
C:-May 8
D:-October 8
Correct Answer:- Option-B

Question 21:-Which among the following contain 65-85 percent milk fat
A:-Table cream
B:-Whipping cream
C:-Heavy cream
D:-Plastic cream
Correct Answer:- Option-D

Question 22:-The viscosity of the cream can be increased by
A:-Double stage homogenization
B:-Fast cooling of cream
C:-Ageing of cream
D:-Decreasing the fat percentage
Correct Answer:- Option-C

Question 23:-Feathering in hot coffee is due to defect in cream caused by
A:-Excessive homogenization pressure
B:-Excess heating of cream during pasteurization
C:-Fat hydrolysis due to lipase action
D:-Growth of proteolytic bacteria in cream
Correct Answer:- Option-A

Question 24:-In Swiss cheese making, the lactic acid bacteria convert lactose to lactic acid, which in turn is used by propioni bacteria to produce propionic acid. this is an example for
A:-Synergism
B:-Probiosis
C:-Metabiosis
D:-Antibiosis
Correct Answer:- Option-C

Question 25:-The production of gas in canned dairy products cause bulging of cans and it can be caused by
A:-Candida pseudotropicalis
B:-Escherichia coli
C:-Clostridium butyricum
D:-All the above
Correct Answer:- Option-D

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 2)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 3)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *