PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 3)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 3)

Question 51:-Which is not a rapid platform test performed for raw milk
A:-Direct microscopic count
B:-Clot on boiling test
C:-Standard plate count
D:-Titratable acidity
Correct Answer:- Option-C

Question 52:-Flat or insipid flavour in butter is due to
A:-Excess washing of butter granules
B:-Presence of lactic acid
C:-Presence of salt
D:-Presence of metal ions
Correct Answer:- Option-A

Question 53:-Hydrolytic rancidity in butter is due to
A:-Action of lipase on fat to produce free fatty acids
B:-Oxidation of unsaturated fatty acids
C:-Growth of moulds that convert fatty acids to ketones
D:-Breakdown of proteins by putrefactive organisms
Correct Answer:- Option-A

Question 54:-The prescribed microbiological standard for ice-cream as per Bureau of Indian Standards
A:-Standard Plate Count per gram not more than 2,00,000
B:-Coliform count per gram not more than 90
C:-Standard Plate Count per gram not more than 1,50,000
D:-Coliform count per gram not more than 70
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 55:-The optimal temperature for growth of lactic starters like Streptococcus lactis is
A:-20-27°C
B:-27-32°C
C:-32-37°C
D:-37-42°C
Correct Answer:- Option-B

Question 56:-The purity of starter culture can be tested using
A:-Horrell-Elliker test
B:-Creatine test
C:-Resazurin reduction time test
D:-Catalase test
Correct Answer:- Option-D

Question 57:-The type of yoghurt produced after fermentation in bulk and coagulam is broken prior to cooling
A:-Set yoghurt
B:-Stirred yoghurt
C:-Concentrated yoghurt
D:-Dried yoghurt
Correct Answer:- Option-B

Question 58:-The freezing point of cow milk is
A:-0.555°C
B:-0.560°C
C:-0.575°C
D:-0.588°C
Correct Answer:- Option-A

Question 59:-The bound water in milk is
A:-50% held by casein, 30% by albumin and 20% by globulin
B:-50% held by casein and 50% by albumin and globulin
C:-50% held by casein and 30% by albumin and globulin
D:-50% held by casein, 20% by albumin and 30% by globulin
Correct Answer:- Option-C

Question 60:-Sandy texture defect in ice-cream is due to
A:-High lactose
B:-Temperature fluctuation
C:-Long storage
D:-All the above
Correct Answer:- Option-D

Question 61:-Which vitamin is essential for the health and normal functioning of epithelial tissue in animal body
A:-Vitamin A
B:-Vitamin D
C:-Vitamin E
D:-Vitamin K
Correct Answer:- Option-A

Question 62:-Which of the following major element is needed for blood clotting and tissue excitability
A:-Sodium
B:-Chlorine
C:-Calcium
D:-Potassium
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 63:-An intimate mixture of concentrates and roughages fed to cattle in the desired proportion is called
A:-Challenge feeding
B:-Complete feeding
C:-Least cost feeding
D:-Phase feeding
Correct Answer:- Option-B

Question 64:-Which of the following is essential for proper rumen fermentation leading to acetic acid production
A:-Fat soluble vitamins
B:-Water soluble vitamins
C:-Crude fibre
D:-Crude fat
Correct Answer:- Option-C

Question 65:-The cationic detergent used as an effective dairy sanitizer is
A:-Bleaching powder
B:-Quaternary ammonium compounds
C:-Washing soda
D:-Caustic soda
Correct Answer:- Option-B

Question 66:-Which of the following is a water soluble vitamin
A:-Vitamin A
B:-Vitamin C
C:-Vitamin D
D:-Vitamin E
Correct Answer:- Option-B

Question 67:-Foot and Mouth disease is a
A:-Bacterial disease
B:-Fungal disease
C:-Metabolic disease
D:-Viral disease
Correct Answer:- Option-D

Question 68:-A feed which contains higher level of primary nutrients, and less crude fibre and low moisture is called
A:-Concentrate
B:-Pasture
C:-Legume
D:-Roughage
Correct Answer:- Option-A

Question 69:-Which of the following is not a symptom of heat in dairy cows
A:-Restlessness
B:-Mounting other cows
C:-Bloody discharge from vulva
D:-Frequent bellowing
Correct Answer:- Option-C

Question 70:-The udder of a good dairy cow should be
A:-Long and narrow
B:-Symmetrical, round and hard on palpation
C:-Smooth, well collapsed after milking and pendulous
D:-Wide and deep, and extend well up behind
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 71:-The buffalo breed indigenous to Nilgiri hills in Tamilnadu
A:-Bhadawari
B:-Toda
C:-Murrah
D:-Mehsana
Correct Answer:- Option-B

Question 72:-The fat content of milk in general increase in
A:-Final strippings from the udder
B:-Indigenous breeds as compared to exotic breeds
C:-More roughage portion in diet
D:-All the above
Correct Answer:- Option-D

Question 73:-Which method is not recommended in hand milking
A:-Dry hand milking
B:-Stripping
C:-Full hand milking
D:-Knuckling
Correct Answer:- Option-D

Question 74:-The metal portion of the milking machine that houses the rubber liner inside with space between to alternate the pressure by connecting to air hose
A:-Teat cup shell
B:-Teat cup claw
C:-Pulsator
D:-Bucket
Correct Answer:- Option-A

Question 75:-The Indian breed of cattle with long pendulous ears resembling a curled leaf is
A:-Sahiwal
B:-Red Sindhi
C:-Gir
D:-Deoni
Correct Answer:- Option-C

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 2)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 3)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *