PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 2)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 2)

Question 26:-If the standard plate count per milliliter of raw milk is in the range of 2,00,000 to 1 million, the grade recommended by Indian Standards Institution is
A:-Very good
B:-Good
C:-Fair
D:-Poor
Correct Answer:- Option-B

Question 27:-Which among the following is lower in buffalo milk as compared to cow milk
A:-pH
B:-Viscosity
C:-Curd tension
D:-Rennet clotting time
Correct Answer:- Option-D

Question 28:-Which among the following khoa based sweet is prepared by mixing khoa with maida in about 3:1 ratio
A:-Burfi
B:-Gulabjamun
C:-Kalakand
D:-Peda
Correct Answer:- Option-B

Question 29:-Which among the following has the highest sweetening power
A:-Fructose
B:-Sucrose
C:-Maltose
D:-Lactose
Correct Answer:- Option-A

Question 30:-The area of the tongue with more sensitivity for sweetness is
A:-Tip of the tongue
B:-Middle of the tongue
C:-Back of the tongue
D:-Edges of the tongue
Correct Answer:- Option-A

Question 31:-Which of the following is a cultivar of guinea grass
A:-Jawahar
B:-Hamil
C:-Rahuri
D:-Gajraj
Correct Answer:- Option-B

Question 32:-The multipurpose fodder tree species commonly used for live fencing in Kerala
A:-Gliricidia
B:-Sesbania grandiflora
C:-Calliandra calothyrsus
D:-Hedge lucerne
Correct Answer:- Option-A

Question 33:-Which of the following is a annual grass
A:-Buffel grass
B:-Gamba grass
C:-Setaria grass
D:-Deenanath grass
Correct Answer:- Option-D

Question 34:-Vijay composite is a cultivar of
A:-Fodder Sorghum
B:-Fodder Maize
C:-Fodder Bajra
D:-Hybrid Napier
Correct Answer:- Option-B

Question 35:-Which of the following fodder can be cultivated in poorly drained land
A:-Buffel grass
B:-Gamba grass
C:-Para grass
D:-Guinea grass
Correct Answer:- Option-C

Question 36:-Which of the following fodder crop is best suited for silage making
A:-Fodder maize

B:-Para grass
C:-Guinea grass
D:-Congo-signal grass
Correct Answer:- Option-A

Question 37:-The process of conversion of plant and animal residues to quickly utilizable form to improve and maintain soil fertility
A:-Manuring
B:-Composting
C:-Scarification
D:-Harrowing
Correct Answer:- Option-B

Question 38:-An important tropical pulse crop profitably grown as a summer crop in rice fallows in Kerala in rotation sequence
A:-Cow pea
B:-Alfalfa
C:-Berseem
D:-Cluster beans
Correct Answer:- Option-A

Question 39:-In hay making, the moisture content of the forage crop is reduced to
A:-5-10%
B:-15-20%
C:-25-35%
D:-40-50%
Correct Answer:- Option-B

Question 40:-The fertilizer or manure that has to be applied as top dressing after each harvest in cultivation of guinea grass
A:-Farmyard manure
B:-Nitrogen fertilizer
C:-Phosphorus fertilizer
D:-Potassium fertilizer
Correct Answer:- Option-B

Question 41:-The seed rate per hectare required for establishment of maize by dibbling
A:-10-30 Kg
B:-40-60 Kg
C:-90-110 Kg
D:-130-150 Kg
Correct Answer:- Option-B

Question 42:-The type of cleaning agent most suitable for rubber parts in dairy equipments
A:-Strong alkalies
B:-Weak alkalies with sodium silicate as inhibitor
C:-Weak alkalies with sodium sulphite as inhibitor
D:-Weak acids
Correct Answer:- Option-A

Question 43:-Egg solids can be added as an ingredient in ice-cream manufacture to
A:-Improve stabilization
B:-Improve whipping ability
C:-Improve emulsification
D:-Improve fat content
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 44:-Which of the following help in predicting the shelf life of ghee
A:-Polenske number
B:-Kirschner value
C:-Saponification number
D:-Induction period for oxygen absorption
Correct Answer:- Option-D

Question 45:-Which is a synergist that significantly increase the activity of primary anti-oxidants
A:-Ascorbic acid
B:-Butylated hydroxy anisole
C:-β – carotene
D:-Butylated hydroxy toluene
Correct Answer:- Option-A

Question 46:-Bluish grey or brownish milk can be due to proliferation of which bacteria in milk
A:-Streptococcus lactis
B:-Serratia marcescens
C:-Pseudomonas syncyanea
D:-Micrococcus reseus
Correct Answer:- Option-C

Question 47:-Bitter flavour in milk can be due to proliferation of
A:-Escherichia coli
B:-Streptococcus lactis
C:-Micrococcus species
D:-Yeast
Correct Answer:- Option-C

Question 48:-Paneer manufactured using citric acid as coagulant give
A:-Good flavour
B:-Higher guminess
C:-Higher chewiness
D:-Maximum hardness
Correct Answer:- Option-D

Question 49:-The anti-fungal agent that can be used to control surface spoilage of paneer
A:-Sodium alginate
B:-Chlorinated water
C:-Disodium phosphate
D:-Trisodium phosphate
Correct Answer:- Option-B

Question 50:-The type of milk more suitable to produce channa which offers good rossogolla
A:-Milk with fat content below 3 percent
B:-Presence of colostrum milk
C:-Buffalo milk
D:-Mixture of 75% buffalo milk and 25% cows milk
Correct Answer:- Option-D

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 2)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 3)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *