PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 4)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 4)

Question 76:-Which is not true with regard to colostrum
A:-It contains large amounts of gamaglobulins
B:-It contain more total protein than whole milk
C:-It contain more fat than whole milk
D:-It gives a laxative effect
Correct Answer:- Option-C

Question 77:-Which of the following exotic cattle breed was not used in the cross-breeding programme in Kerala
A:-Ayrshire
B:-Jersey
C:-Brown Swiss
D:-Holstein Friesian
Correct Answer:- Option-A

Question 78:-The act of stopping the lactation of a cow in preparation for her next lactation is
A:-Flushing
B:-Grading up
C:-Steaming up
D:-Drying off
Correct Answer:- Option-D

Question 79:-Which is the buffalo breed from Uttar pradesh
A:-Jaffarabadi
B:-Murrah
C:-Bhadawari
D:-Nagpuri
Correct Answer:- Option-C

Question 80:-The normal respiration rate per minute in dairy cow is
A:-15-20
B:-25-30
C:-35-40
D:-55-60
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 81:-When the steam contains moisture in suspension, it is called
A:-Dry saturated steam
B:-Dry steam
C:-Wet steam
D:-Super heated steam
Correct Answer:- Option-C

Question 82:-Which of the following is false with regard to a refrigerant
A:-Refrigerant should not decompose at any temperature normally encountered
B:-Refrigerant should posses high thermal conductivity
C:-The electrical resistance of a refrigerant is important
D:-Liquid and vapour refrigerant should have high viscosity
Correct Answer:- Option-D

Question 83:-A large increase in deposit formation during milk processing can be expected
A:-If preheating milk to temperatures between 65-90°C
B:-If building up a back pressure
C:-If β-lactoglobulin is added
D:-If pH value is lowered from 6.8 to 6.4
Correct Answer:- Option-D

Question 84:-The type of corrosion that occurs when two different metals are in contact in the presence of a conductive solution
A:-Pitting corrosion
B:-Inter-granular corrosion
C:-Galvanic corrosion
D:-Crevice corrosion
Correct Answer:- Option-C

Question 85:-Which of the following packaging material can be used in a wide temperature range of -50°C to +150°C and has impermeability to odours
A:-Polyester
B:-Polyamide
C:-Polythene
D:-Polycarbonate
Correct Answer:- Option-A

Question 86:-The type of evaporation in which the process cost is reduced by reducing the steam consumption
A:-Multiple effect evaporator
B:-Plate evaporator
C:-Circulation evaporator
D:-Horizontal tube evaporator
Correct Answer:- Option-A

Question 87:-Which of the following is not true in the case of drum drying
A:-Drum drying requires less space than spray drying
B:-The flavour of the product is not affected by drum drying
C:-Alloy steel and nickel plate steel can be used as a material of construction
D:-The solubility of the product is much lower in drum drying
Correct Answer:- Option-B

Question 88:-The storage temperature needed for Cheddar cheese is
A:-1°C
B:-4°C
C:–20°C
D:–26°C
Correct Answer:-Question Cancelled

Question 89:-The minimum level of illumination required in the laboratory of a dairy plant
A:-20 W/m²
B:-29 W/m²
C:-13 W/m²
D:-41 W/m²
Correct Answer:- Option-D

Question 90:-The insulating material known as super insulation in air conditioning industry which can be used for a temperature range of -200°C to +120°C
A:-Fibre glass
B:-Foam glass
C:-Magnesia
D:-Urethane
Correct Answer:- Option-D

Question 91:-The average air change in meters per change required for good ventilation in dairy processing rooms
A:-1-3
B:-2-5
C:-6-10
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-B

Question 92:-Which is not true with regard to Casein
A:-The main sugar in casein is sialic acid
B:-Casein contains all essential amino acids
C:-α and β casein are soluble at isoelectric point
D:-Casein contains 0.78% sulphur
Correct Answer:- Option-C

Question 93:-Which is not true in case of hydrolyzed lactose
A:-The solubility of hydrolyzed lactose increases up to 60 g/100 ml of water
B:-Hydrolyzed lactose is a syrup with a dry matter content of about 70 percent
C:-Hydrolysis of lactose decreases its sweetening power by almost two times
D:-There will be more browning in use of hydrolyzed lactose
Correct Answer:- Option-C

Question 94:-Which of the following method is not used in determining the lactose content
A:-Polarimetric method
B:-Chromatographic method
C:-Rose-Gottlieh method
D:-Picric acid method
Correct Answer:- Option-C

Question 95:-The Central Institute for research on cattle is located in
A:-Meerut
B:-Lucknow
C:-Avikanagar
D:-Karnal
Correct Answer:- Option-A

Question 96:-Indian Grassland and Fodder research institute is located in
A:-Hyderabad
B:-Nagpur
C:-Jhansi
D:-Lucknow
Correct Answer:- Option-C

Question 97:-The audio autobiography of Dr. Varghese Kurien
A:-The man who made the Elephant dance
B:-I too had a dream
C:-An unfinished dream
D:-The Man with the billion litre idea
Correct Answer:- Option-A

Question 98:-The defeciency of which of the trace mineral can lead to anaemia
A:-Iron
B:-Copper
C:-Cobalt
D:-All the above
Correct Answer:- Option-D

Question 99:-Which of the following hormone provide the stimulus which lead to parturition
A:-Prolactin
B:-Progesterone
C:-Cortisol
D:-Thyroxine
Correct Answer:- Option-C

Question 100:-The floor space required for a cow in the covered area of a loose house
A:-12 m²
B:-8.5 m²
C:-5 m²
D:-3.5 m²
Correct Answer:- Option-D

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 1)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 2)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 3)

PSC Dairy Extension Officer Solved Question Paper – 2015 (Part 4)

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *