PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 2

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 2

Question 26:-Which poem of Sylvia Plath is rich with Holocaust imagery?
A:-Lady Lazarus
B:-Daddy
C:-The Colossus
D:-Crossing the Water
Correct Answer:- Option-B

Question 27:-In which anthology of Kamala Das the poem An Introduction appeared?
A:-Summer In Calcutta
B:-the Descendants
C:-Ya Allah!
D:-Only the Soul Knows how to Sing
Correct Answer:- Option-A

Question 28:-The predominant themes of Frost’s poem Home Burial are…
A:-Death of a child and collapse of a marriage
B:-First World War
C:-Death and Rebirth
D:-Politics and democracy
Correct Answer:- Option-A

Question 29:-Wole Soyinka is a ——————poet
A:-South African
B:-Kenyan
C:-Latin American
D:-Nigerian
Correct Answer:- Option-D

Question 30:-Who is the author of the poem This is a Photograph of Me?
A:-Kamala Das
B:-Emily Dickinson
C:-Margaret Atwood
D:-Sylvia Plath
Correct Answer:- Option-C

Question 31:-What instrument does Nora use to dance the tarantella?
A:-Trumpet
B:-Tambourine
C:-Violin
D:-Drums
Correct Answer:- Option-B

Question 32:-Maurya in Risers to the Sea tries to discourage ————, her last living son from going to Connemara country fair in the mainland.
A:-Patch
B:-Michael
C:-Sheamus
D:-Bartley
Correct Answer:- Option-D

Question 33:-The original subtitle of Oscar Wilde’s The Importance of Being Earnest is ——–
A:-A Trivial Comedy for Subtle People
B:-A Comedy in Three Acts
C:-A Trivial Comedy for Serious People
D:-A Severe Comedy of Manners
Correct Answer:- Option-C

Question 34:-The film version of Shaw’s Pygmalion is ————-
A:-My Flower Lady
B:-My Fair Lady
C:-Cockney Dialect of Eliza Doolittle
D:-Pygmalion: The Sculptor
Correct Answer:- Option-B

Question 35:-Snake is a character in ——–
A:-The School for Scandal
B:-The Importance of Being Earnest
C:-The Critic
D:-She Stoops to Conquer
Correct Answer:- Option-A

Question 36:-Who kills Macbeth in the battle at the end of the play?
A:-Malcolm
B:-Banquo
C:-Fleance
D:-Macduff
Correct Answer:- Option-D

Question 37:-Who becomes blind in the Second Act of Beckett’s play Waiting for Godot?
A:-Lucky
B:-Pozzo
C:-Didi
D:-Gogo
Correct Answer:- Option-B

Question 38:-What is the sweet that Nora has been forbidden to eat?
A:-Candy Canes
B:-Fruit Cakes
C:-Macaroons
D:-Nut Cakes
Correct Answer:- Option-C

Question 39:-Which character in Death of a Salesman says, “He had the wrong dreams. All, all wrong”?
A:-Biff
B:-Hap
C:-Charley
D:-Bernard
Correct Answer:- Option-A

Question 40:-Tom Wingfield in The Glass Menagerie is interested in writing ———
A:-Fiction
B:-Poetry
C:-Journalistic Essays
D:-Plays
Correct Answer:- Option-B

Question 41:-Who plays the villainous role in The God of Small Things?
A:-Mammachi
B:-Pappachi
C:-Chacko
D:-Baby Kochamma
Correct Answer:- Option-D

Question 42:-According to Dr. Radhakrishnan, the three obstacles that stand in the way of development are:
A:-Ignorance, disease, and poverty
B:-Unemployment, lack of skilled workmen, and poverty
C:-Overpopulation, labour unrest and energy crisis
D:-Corruption, communalism and terrorism
Correct Answer:- Option-A

Question 43:-In “Of Studies”, Bacon says that “Histories make man ———–“
A:-Witty
B:-Wise
C:-Subtle
D:-Grave
Correct Answer:- Option-B

Question 44:-Emily Bronte’s Wuthering Heights was published in ——-
A:-1845
B:-1846
C:-1847
D:-1848
Correct Answer:- Option-C

Question 45:-In Toni Morrison’s The Bluest Eye, ———– is obsessed with white complexion.
A:-Claudia
B:-Pecola
C:-Bertha
D:-Cholly
Correct Answer:- Option-B

Question 46:-Who is Santiago’s only friend and companion in The Old Man and the Sea?
A:-Manolin
B:-Marlin
C:-The Sea
D:-The Fish
Correct Answer:- Option-A

Question 47:-Who is the sympathetic character in Orwell’s Animal Farm?
A:-Snowball
B:-Napoleon
C:-Squealer
D:-Boxer
Correct Answer:- Option-D

Question 48:-The essay ‘On Tolerance” is written by ———
A:-Steele
B:-A. G. Gardiner
C:-Francis Bacon
D:-E. M. Forster
Correct Answer:- Option-D

Question 49:-Arundhati Roy’s The God of Small Things bagged the ——– for fiction in 1997.
A:-Pulitzer Prize
B:-Kerala Sahitya Academy Award
C:-Booker Prize
D:-Kendra Sahitya Academy Award
Correct Answer:- Option-C

Question 50:-Emily Bronte’s Wuthering Heights is a ———- novel.
A:-Picaresque
B:-Gothic
C:-Epistolary
D:-Stream of Consciousness
Correct Answer:- Option-B

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 1

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 2

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 3

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *