PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 3

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 3

Question 51:-Rasa in Sanskrit means:
A:-Emotion
B:-Balance
C:-Essence
D:-Anger
Correct Answer:- Option-C

Question 52:-Who is the author of Dhvanyaloka?
A:-Anandavardhana
B:-Abhinava Gupta
C:-Valmiki
D:-Vyasa
Correct Answer:- Option-A

Question 53:-What is meant by Peripeteia?
A:-tragic flaw
B:-Catharsis
C:-plot
D:-Reversal
Correct Answer:- Option-D

Question 54:-When was the Preface to Lyrical Ballads published?
A:-1800
B:-1600
C:-1900
D:-1700
Correct Answer:- Option-A

Question 55:-Who made the following remarks:
“Good Sense is the Body of poetic genius, Fancy its Drapery, Motion its Life, and Imagination the Soul that is everywhere”.
A:- Shelley
B:-Wordsworth
C:-Coleridge
D:-Keats
Correct Answer:- Option-C

Question 56:-Tradition and Individual Talent was published first in
A:-The Egoist
B:-The Sacred Wood
C:-the Waste Land
D:-Selected Essays
Correct Answer:- Option-A

Question 57:-What does signifier mean according to Saussure?
A:-Sign
B:-shape
C:-idea
D:-concept
Correct Answer:- Option-B

Question 58:-Whose name is associated with the term gynocriticism?
A:-Kamala Das
B:-Showalter
C:-Mathew Arnold
D:-TS Eliot
Correct Answer:- Option-B

Question 59:-Who wrote the book The Postmodern Condition: A Report on Knowledge?
A:-Jean- Francois Lyotard
B:-Jacques Derrida
C:-Noam Chomsky
D:-Edward Said
Correct Answer:- Option-A

Question 60:-The Wretched of the Earth is penned by
A:-Gayatri Spivak
B:-Ben Okri
C:-Franz Fanon
D:-Chinua Achebe
Correct Answer:- Option-C

Question 61:-Smallest distinctive unit of sound in the sound system of language is called a ———-
A:-Morpheme
B:-Phoneme
C:-Allomorph
D:-Allophone
Correct Answer:- Option-B

Question 62:-Words like ‘Motel’, ‘Brunch’ and ‘Smog’ are formed in a special way and this process is known as ————
A:-Blending
B:-Back-formation
C:-Clipping
D:-Autonomasia
Correct Answer:- Option-A

Question 63:-Immediate Constituent Analysis (ICA), essentially a structuralist tool for syntactic analysis, was first introduced by ———-
A:-Chomsky
B:-Saussure
C:-Sapir
D:-Bloomfield
Correct Answer:- Option-D

Question 64:-The native speaker’s knowledge of the structure of a language is his linguistic ———–
A:-Performance
B:-Parole
C:-Competence
D:-Style
Correct Answer:- Option-C

Question 65:- ————is the active articulator in the oral cavity.
A:-Alveolar
B:-Teeth
C:-Palate
D:-Tongue
Correct Answer:- Option-D

Question 66:-English RP has ———- pure vowels or monothongs.
A:-12
B:-20
C:-24
D:-44
Correct Answer:- Option-A

Question 67:-A phonemic transcription is also called ——— transcription.
A:-Allophonic
B:-Narrow
C:-Convergent
D:-Broad
Correct Answer:- Option-D

Question 68:-Statements are normally spoken in the ————–tone.
A:-Rising
B:-Falling
C:-Fall-rise
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B

Question 69:-The study of meaning and its manifestation in language is referred to as ———-
A:-Poetics
B:-Rhetoric
C:-Semantics
D:-Semiology
Correct Answer:- Option-C

Question 70:-Germanic languages are also known by the term ————-
A:-Teutonic
B:-Latinate
C:-Balto Slavonic
D:-Celtic
Correct Answer:- Option-A

Question 71:-Correct the following sentence, where necessary :-
It is high time he improves his behaviour.
A:-It is high time he improved his behaviour.
B:-It is high time he will improve his behaviour.
C:-It was high time he improves his behaviour.
D:-It was high time he will improve his behaviour.
Correct Answer:- Option-A

Question 72:-They _____________ at about one O’clock.
A:-have usually lunch
B:-lunch usually have
C:-usually have lunch
D:-usually lunch have
Correct Answer:- Option-C

Question 73:-He is the ________ to this estate.
A:-Hair
B:-Hier
C:-Hare
D:-Heir
Correct Answer:- Option-D

Question 74:-Which of the following idioms means “something which causes quarrel”?
A:-At sixes and sevens
B:-Apple of discord
C:-At arm’s length
D:-A cat and dog life
Correct Answer:- Option-B

Question 75:-The antonym of “adversity” is __________
A:-Scarcity
B:-Forbearance
C:-Deficiency
D:-Prosperity
Correct Answer:- Option-D

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 1

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 2

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 3

PSC High School Assistant English Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *