PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 1

Here is the PSC Treatment Organizer Grade II previous year solved question paper of 2015.

Question Paper Code: 15/2015/OL
Category Code: 614/2013

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 1

Question 1:-The seasonal period of South-West Monsoon in India
A:-March – May
B:-June – September
C:-October – November
D:-December – February
Correct Answer:- Option-B

Question 2:-The eastern most point in India is situated in
A:-Assam
B:-Nagaland
C:-Mizoram
D:-Arunachal Pradesh
Correct Answer:- Option-D

Question 3:-River Kosi is a tributary of
A:-The Sindhu
B:-The Ganga
C:-The Brahmaputra
D:-The Mahanadi
Correct Answer:- Option-B

Question 4:-The smallest state of India
A:-Sikkim
B:-Tripura
C:-Goa
D:-Nagaland
Correct Answer:- Option-C

Question 5:-Who declared Purna Swaraj in December 1929 by hoisting the Tri-coloured flag on the banks of the river Ravi?
A:-Jawaharalal Nehru
B:-Mahatma Gandhi
C:-Subash Chandra Bose
D:-Bipin Chandra Pal
Correct Answer:- Option-A

Question 6:-The Viceroy who passed the notorious Vernacular Press Act (Act IX), an Act of the better control of publications in Oriental Languages, in 1878.
A:-Lord Canning
B:-Lord Curzon
C:-Lord Rippon
D:-Lord Lytton
Correct Answer:- Option-D

Question 7:-First President of the Indian National Congress
A:-W.C. Bannerjee
B:-A.O. Hume
C:-Dadabhai Naoroji
D:-Badarudeen Tiyabji
Correct Answer:- Option-A

Question 8:-Founder of the Suddhi Movement
A:-Rajaram Mohan Roy
B:-Dayananda Saraswathy
C:-Swami Vivekananda
D:-Kesab Chandra Sen
Correct Answer:- Option-B

Question 9:-Who wrote Gitarahasya ?
A:-Bala Ganghadhara Tilak
B:-Rabindra Natha Tagore
C:-Swami Sradhananda
D:-Aurobinda Ghosh
Correct Answer:- Option-A

Question 10:-Who is known as Modern Gandhi ?
A:-Martin Luther King
B:-Ibrahim Ruheva
C:-Dr. Rajendra Prasad
D:-Baba Aamde
Correct Answer:- Option-D

Question 11:-The district having least coastal belt in Kerala
A:-Thiruvananthapuram
B:-Kollam
C:-Alapuzha
D:-Ernakulam
Correct Answer:- Option-B

Question 12:-Willington Island is situated in
A:-Vembanad Lake
B:-Astamudi Lake
C:-Kodungallur Lake
D:-Kadalundi Lake
Correct Answer:- Option-A

Question 13:-Longest River in Kerala
A:-Bharathapuzha
B:-Pamba
C:-Periyar
D:-Chaliyar
Correct Answer:- Option-C

Question 14:-The Nair Service Society was founded in the year
A:-1904
B:-1908
C:-1914
D:-1918
Correct Answer:- Option-C

Question 15:-The Leader of the Samuhya Parishkara Jatha from Kanjirangad to Chempazhanthy in 1965
A:-A.K. Gopalan
B:-Mannath Padmanadhan
C:-V.T. Bhattathiripad
D:-K. Kelappan
Correct Answer:- Option-C

Question 16:-Which among the following is a work of Chattampi Swamikal ?
A:-Darshanamala
B:-Sivasatakam
C:-Jivakarunya Nirupanam
D:-Jivakarunya Panchakam
Correct Answer:- Option-C

Question 17:-Who among the following reformers started a primary school at Venganoor in 1904?
A:-Ayyankali
B:-Sree Narayana Guru
C:-K.P. Vallon
D:-Pandit Karuppan
Correct Answer:- Option-A

Question 18:-The newspaper Swadeshabhimani was started in 1905 by
A:-K. Ramakrishna Pillai
B:-K. Balakrishnan
C:-T.K. Madhavan
D:-Vakkam Maulavi
Correct Answer:- Option-D

Question 19:-The Social Reformer who is populary known as Kumaragurudevan
A:-Brahmananda Sivayogi
B:-Vagbhatananda
C:-Poikayil Yohannan
D:-Ayya Vaikundar
Correct Answer:- Option-C

Question 20:-What is the expansion of MOM
A:-Mars Operation Mission
B:-Mars Orbiter Mission
C:-Mars Orientation Mission
D:-Mars Organization Mission
Correct Answer:- Option-B

Question 21:-Pulmonary veins open into
A:-Left atrium
B:-Right atrium
C:-Left ventricle
D:-Right ventricle
Correct Answer:- Option-A

Question 22:-Epithelium lining the alveoli of lung is
A:-Simple cuboidal
B:-Simple columnar
C:-Ciliated columnar
D:-Simple squamous
Correct Answer:- Option-D

Question 23:-Trachea bifurcates at the level of
A:-First costal cartilage
B:-Second costal cartilage
C:-Third costal cartilage
D:-Fourth costal cartilage
Correct Answer:- Option-B

Question 24:-Liver derives its nutrition from
A:-Portal vein only
B:-Hepatic artery only
C:-Both portal vein and hepatic artery
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C

Question 25:-Motor nerve supply to diaphragm is provided by
A:-Vagus nerve
B:-Intercostal nerves
C:-Splanchnic nerves
D:-Phrenic nerve
Correct Answer:- Option-D

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *