PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Question 76:-Which among the following categories were withdrawn from the RNTCP
A:-CAT-I
B:-CAT-II
C:-CAT-III
D:-CAT-IV
Correct Answer:- Option-C

Question 77:-Intensive phase recommended for Category II on a routine basis is
A:-2 months
B:-3 months
C:-4 months
D:-6months
Correct Answer:- Option-B

Question 78:-Before starting anti TB medications for a suspected smear negative TB patient,the number of sputum smear examinations recommended by the RNTCP is
A:-2 smears as in positive cases
B:-3 smears as it was done earlier
C:-2 smears, followed by antibiotics and then 2 more smears
D:-Only Chest X-ray PA is required, sputum examinations not necessary
Correct Answer:- Option-C

Question 79:-All are true regarding DOT provider except
A:-Preferably a close relative or family member
B:-Should be acceptable to the patient
C:-Should be easily accessible
D:-Should be accountable to the programme
Correct Answer:- Option-A

Question 80:-Joint pain and high blood levels of uric acid are the features of toxicity related to the following anti TB drug
A:-Pyrazinamide
B:-Ethambutol
C:-Streptomycin
D:-Isoniazid
Correct Answer:- Option-A

Question 81:-Continuation Phase in anti TB chemotherapy is meant for
A:-Rapid killing of bacilli
B:-Preventing emergence of resistant strains
C:-Preventing rapid community spread
D:-Preventing relapse and failure
Correct Answer:- Option-D

Question 82:-Mycobacteria classified in to different populations according to their growth pattern was done by
A:-Wallace Fox
B:-D A Mitchison
C:-Robert Koch
D:-Roentgen
Correct Answer:- Option-B

Question 83:-Estimated daily deaths due to Tuberculosis is
A:-500
B:-1000
C:-1500
D:-2000
Correct Answer:- Option-B

Question 84:-To make a diagnosis of multidrug resistant tuberculosis, the mycobacteria should be resistant at least to
A:-INH and Ethambutol
B:-INH and Rifampicin
C:-INH and Pyrazinamide
D:-Streptomycin and Rifampicin
Correct Answer:- Option-B

Question 85:-Single sample sputum culture is recommended for
A:-Follow up monitoring of MDR/XDR TB patients under DOTS Plus regime
B:-Making a diagnosis of MDR TB
C:-Making a diagnosis of Total drug resistance
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 86:-As per current policy, true statement regarding notification of TB is
A:-All cases should be notified to District Nodal officer
B:-Only smear positive cases need be reported
C:-Only cases diagnosed from public health sector need be notified
D:-Only MDR and XDR TB need be notified
Correct Answer:- Option-A

Question 87:-NIKSHAY, a project of RNTCP deals with
A:-TB & HIV co infection management strategies
B:-Financial help for all TB patients
C:-Electronic notification of cases
D:-Integrated counseling and treatment of all TB patients
Correct Answer:- Option-C

Question 88:-The fastest method for diagnosing MDR TB among the following is
A:-Gene Xpert
B:-Quantiferon Gold assay
C:-T spot assay
D:-Liquid culture method
Correct Answer:- Option-A

Question 89:-The minimum treatment duration for MDR TB as per the PMDT (programmatic management of Drug resistant tuberculosis)
A:-12 months
B:-18 months
C:-24 months
D:-30 months
Correct Answer:- Option-C

Question 90:-Robert Koch discovered mycobacteria in the year
A:-1862
B:-1872
C:-1882
D:-1892
Correct Answer:- Option-C

Question 91:-Which among the following is an Acid Fast staining technique?
A:-Ziehl-Neelsen Technique
B:-Kinyoun method
C:-Auramine- Rhodamine Flurochrome staining
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 92:-The acid component of TB bacilli is
A:-Hydrochloric acid
B:-Lactic acid
C:-Sulphuric acid
D:-Mycolic acid
Correct Answer:- Option-D

Question 93:-The number of sputum samples collected for the diagnosis of Pulmonary tuberculosis as per the current RNTCP guideline is
A:-3 samples ( spot-morning-spot)
B:-2 samples (morning-spot)
C:-2 samples (morning -morning)
D:-2 samples ( spot-morning)
Correct Answer:- Option-D

Question 94:-The theme for the World TB day for the year 2015 is
A:-DOTS cured me -it will cure you too!
B:-Stop TB in my life time
C:-I am stopping TB
D:-Reach , treat, cure everyone
Correct Answer:- Option-D

Question 95:-The anti TB medication associated with orange coloured urine is
A:-Rifampicin
B:-Pyrazinamide
C:-Ethambutol
D:-Streptomycin
Correct Answer:- Option-A

Question 96:-Pott’s disease is the tuberculosis affecting
A:-Lymph nodes
B:-Spine
C:-Pleura
D:-Pericardium
Correct Answer:- Option-B

Question 97:-Length and width of the rod shaped mycobacterium causing tuberculosis in human beings is
A:-2-4 microns in length,0.2-0.5 microns in width
B:-20-40 microns in length and 2-5 microns in width
C:-10- 20 nanometer in length, 1-2 nanometer in width
D:-20 -40 nanometer in length, 2-4 nanometer in width
Correct Answer:- Option-A

Question 98:-Which of the following anti TB medication is available as granules
A:-Isoniazid
B:-Para amino salicylic acid
C:-Thiacetazone
D:-Pyrazinamide
Correct Answer:- Option-B

Question 99:-The standard duration of short course chemotherapy is
A:-3 months
B:-6 months
C:-9 months
D:-less than 12 months
Correct Answer:- Option-B

Question 100:-All the following instructions are given to a smear positive TB patient on DOTS except
A:-Take nutritious food
B:-Observe good cough habits
C:-Remain in an isolated closed room till intensive phase is over
D:-Do not panic if you see that you are passing high coloured urine after taking medication
Correct Answer:- Option-C

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *