PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

Question 51:-The most appropriate position for a patient with breathing difficulty is
A:-Knee chest position
B:-Sim’s position
C:-Prone position
D:-Fowler’s position
Correct Answer:- Option-D

Question 52:-The basic unit of society is
A:-Individual
B:-Family
C:-Self help group
D:-Neighbourhood
Correct Answer:- Option-B

Question 53:-Immunity against Tuberculosis is provided by the vaccine
A:-DPT
B:-MMR
C:-OPV
D:-BCG
Correct Answer:- Option-D

Question 54:-Which among the following is not a therapeutic effect of hot application?
A:-Controls bleeding
B:-Relieves pain
C:-Promotes healing
D:-Decreases muscle tone
Correct Answer:- Option-A

Question 55:-RNTCP was introduced in the year
A:-1972
B:-1962
C:-1992
D:-1982
Correct Answer:- Option-C

Question 56:-Vitamin that promotes the absorption of calcium is
A:-Vitamin A
B:-Vitamin C
C:-Vitamin D
D:-Vitamin E
Correct Answer:- Option-C

Question 57:-Which among the following is a food borne disease?
A:-Hepatitis A
B:-Hepatitis B
C:-Rubella
D:-measles
Correct Answer:- Option-A

Question 58:-Presence of blood in the sputum is called
A:-Hemoptysis
B:-Hemetemesis
C:-Haemothorax
D:-Haematuria
Correct Answer:- Option-A

Question 59:-Which of the following is the best method for the disposing hospital wastes?
A:-Composting
B:-Controlled tipping
C:-Dumping
D:-Incineration
Correct Answer:- Option-D

Question 60:-The drug used for the treatment of TB is
A:-Pencillin
B:-Dapsone
C:-Isodryl
D:-Isoniazid
Correct Answer:- Option-D

Question 61:-What type of diet should a TB patient have?
A:-Carbohydrate rich food
B:-Fat rich food
C:-Protein rich food
D:-High fiber diet
Correct Answer:- Option-C

Question 62:-The specific strategy for the treatment of MDR TB is
A:-DOTS
B:-DRS
C:-DOTS-plus
D:-VCTC
Correct Answer:- Option-C

Question 63:-Which among the following should be avoided for a good communication?
A:-Use of same language by the sender and receiver
B:-Use of technical words and abbreviations that are not in use
C:-Paying attention to nonverbal messages
D:-Getting and giving feedback
Correct Answer:- Option-B

Question 64:-Severe deficiency of thiamin causes
A:-Beriberi
B:-Scurvy
C:-Rickets
D:-Keratomalacia
Correct Answer:- Option-A

Question 65:-Normal blood pressure for an adult is
A:-100/80 mm of Hg
B:-140/90 mm of Hg
C:-120/80 mm of Hg
D:-130/90 mm of Hg
Correct Answer:- Option-C

Question 66:-Inflammation of mucous membrane of mouth is called
A:-Glossitis
B:-Gingivitis
C:-Stomatitis
D:-Gastritis
Correct Answer:- Option-C

Question 67:-Invasion of micro organisms to a susceptible host is
A:-Infarction
B:-Infection
C:-Contamination
D:-Inflammation
Correct Answer:- Option-B

Question 68:-World TB day is observed on
A:-March 14
B:-November 24
C:-November 14
D:-March 24
Correct Answer:- Option-D

Question 69:-In case of animal bite affected area should be washed with
A:-Spirit
B:-Saline
C:-Warm water
D:-Soap and water
Correct Answer:- Option-D

Question 70:-World health day theme for 2015 is
A:-Road safety
B:-Food safety
C:-Vector borne diseases
D:-Focus on high blood pressure
Correct Answer:- Option-B

Question 71:-As per the RNTCP(Revised National Tuberculosis Control Programme),nationwide coverage of DOTS was achieved in the year
A:-1992
B:-2000
C:-2006
D:-2010
Correct Answer:- Option-C

Question 72:-Along with political and administrative commitment,all are components of DOTS except
A:-Good quality diagnosis
B:-Directly observed treatment
C:-Good quality drugs
D:-Random monitoring and reporting
Correct Answer:- Option-D

Question 73:-Stop TB strategy published by WHO in 2006 recommends
A:-Core programme as DOTS
B:-TB/HIV & MDR TB management as additional components
C:-Enabling and promoting research
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D

Question 74:-If 10-99 AFB are seen per 100 oil immersion fields, then the smear result is
A:-1+
B:-2+
C:-3+
D:-scanty
Correct Answer:- Option-A

Question 75:-Under RNTCP,the term “DMC” means
A:-Drug managing centre
B:-Designated microscopy centre
C:-Direct medication centre
D:-DOTS medicine centre
Correct Answer:- Option-B

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *