PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

Question 26:-Left subclavian artery is a branch of
A:-Ascending aorta
B:-Arch of aorta
C:-Common carotid artery
D:-Brachiocephalic trunk
Correct Answer:- Option-B

Question 27:-The thin membrane which closely invests the brain surface is
A:-Ependyma
B:-Arachnoid mater
C:-Piamater
D:-Duramater
Correct Answer:- Option-C

Question 28:-Respiratory centre is located in
A:-Medulla oblongata
B:-Pons
C:-Midbrain
D:-Cerebellum
Correct Answer:- Option-A

Question 29:-Total number of lumbar vertebrae in human body is
A:-Seven
B:-Four
C:-Six
D:-Five
Correct Answer:- Option-D

Question 30:-Caecum and vermiform appendix are located in
A:-Right hypochondrium
B:-Umbilical region
C:-Right iliac fossa
D:-Left lumbar region
Correct Answer:- Option-C

Question 31:-Luteotrophic hormone is also called
A:-ADH
B:-Oxytocin
C:-Prolactin
D:-TSH
Correct Answer:- Option-C

Question 32:-Which is the first hormone discovered
A:-Insulin
B:-Secretin
C:-Somatostatin
D:-Vasopressin
Correct Answer:- Option-B

Question 33:-Which of the following hormone is secreted by Neurohypophysis
A:-ADH
B:-ACTH
C:-MSH
D:-TSH
Correct Answer:- Option-A

Question 34:-Outermost layer of meninges is called
A:-Arachnoid matter
B:-Dura matter
C:-Peritoneum
D:-Pia matter
Correct Answer:- Option-B

Question 35:-Rods and Cones are present in
A:-Blind spot
B:-Choroid
C:-Retina
D:-Sclera
Correct Answer:- Option-C

Question 36:-Organ of Corti is made up of
A:-Basilar membrane
B:-Reissner’s membrane
C:-Sensory hair cells
D:-Tectorial membrane
Correct Answer:- Option-B

Question 37:-Opsin and Retinal are the split product of
A:-Vit A
B:-Retinol
C:-Retinal
D:-Rhodopsin
Correct Answer:- Option-D

Question 38:-Functional unit of Kidney
A:-Neuron
B:-Nephron
C:-Axon
D:-Ureter
Correct Answer:- Option-B

Question 39:-Respiratory centre is located in
A:-Medulla
B:-Hypothalamus
C:-Cerebral cortex
D:-Spinal cord
Correct Answer:- Option-A

Question 40:-Night blindness is due to
A:-Vit. A
B:-Vit. B
C:-Vit. C
D:-Vit. D
Correct Answer:- Option-A

Question 41:-Which among the following is a group health education method?
A:-Panel discussion
B:-Home visit
C:-Folk method
D:-Printed materials
Correct Answer:- Option-A

Question 42:-The rate of energy supply of fat is
A:-9 k cal/gm
B:-4 k cal/gm
C:-9 cal/gm
D:-4 cal/gm
Correct Answer:- Option-A

Question 43:-Listening to the sounds within the body with the help of a stethoscope is
A:-Percussion
B:-Auscultation
C:-Palpation
D:-Manipulation
Correct Answer:- Option-B

Question 44:-Freedom from infection is termed as
A:-Asepsis
B:-Antisepsis
C:-Quarantine
D:-Isolation
Correct Answer:- Option-A

Question 45:-The most reliable and cost effective method of identifying infectious case of TB is
A:-Mantoux test
B:-Sputum examination
C:-Chest X-ray
D:-Ultrasonography
Correct Answer:- Option-B

Question 46:-A physiological barrier of communication is
A:-Noise
B:-Hearing difficulty
C:-Illiteracy
D:-Language
Correct Answer:- Option-B

Question 47:-Which among the following is not a fat soluble vitamin?
A:-Vitamin A
B:-Vitamin C
C:-Vitamin D
D:-Vitamin E
Correct Answer:- Option-B

Question 48:-One of the most important communication skill is
A:-Inactive listening
B:-Empathetic listening
C:-Active listening
D:-Specific listening
Correct Answer:- Option-C

Question 49:-Pulse rate less than 60 bpm is called
A:-Tachypnoea
B:-Tachycardia
C:-Bradypnoea
D:-Bradycardia
Correct Answer:- Option-D

Question 50:-The most important procedure for the prevention of infection is
A:-Wearing gloves and gowns
B:-Proper disposal of used linen
C:-Effective hand washing
D:-Wearing protective eye wear
Correct Answer:- Option-C

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Treatment Organizer Grade II Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *