PSC Technical Store Keeper Solved Paper 2015 – Part 1

Here is the Part 1 of the PSC Technical Store Keeper previous year question paper solved.

Question Paper Code: 18/2015/OL
Category Code: 128/2013

PSC Technical Store Keeper Solved Paper 2015 – Part 1

Question 1:-The unit of capacitance is
A:-Henry
B:-Ohm
C:-Farad
D:-Ampere
Correct Answer:- Option-C

Question 2:-Energy generation in stars is mainly due to
A:-Fusion of light nuclei
B:-Chemical reaction
C:-Fission of heavy nucleus
D:-Burning of coal
Correct Answer:- Option-A

Question 3:-Which is the main component of CNG
A:-Ethane
B:-Methane
C:-Butane
D:-Propane
Correct Answer:- Option-B

Question 4:-Which of the following device not working based on principle of electromagnetic induction
A:-Dynamo
B:-Microphone
C:-Transformer
D:-Loud speaker
Correct Answer:- Option-D

Question 5:-Which electronic component not included in Integrated circuit
A:-Capacitor
B:-Inductor
C:-Resistor
D:-Transistor
Correct Answer:- Option-B

Question 6:-A solar water heater can not be used to get hot water on
A:-A sunny day
B:-A hot day
C:-A cloudy day
D:-A windy day
Correct Answer:- Option-C

Question 7:-The least distance of distinct vision for a young adult with a normal vision is about
A:-25 m
B:-2.5 cm
C:-2.5 m
D:-25 cm
Correct Answer:- Option-D

Question 8:-During amplification of sound signal which of the following quantity change
A:-Amplitude
B:-Frequency
C:-Velocity
D:-Wave length
Correct Answer:- Option-A

Question 9:-Four bulbs have the following specifications,
60w at 220 v, 100w at 220v, 240w at 220v, 200w at 220v
The filament of which bulb has higher resistance
A:-60w at 220v
B:-100w at 220v
C:-240w at 220v
D:-200w at 220v
Correct Answer:- Option-A

Question 10:-Time period of geostationary satellite is
A:-36 hr
B:-48 hr
C:-24 hr
D:-12 hr
Correct Answer:- Option-C

Question 11:-Which is the chief component of L.P.G?
A:-Methane
B:-Ethane
C:-Propane
D:-Butane
Correct Answer:- Option-D

Question 12:-V/T is a constant.This is the mathematical expression of
A:-Charle’s law
B:-Boyle’s law
C:-Avogadro’s law
D:-Gay Lussac’s law
Correct Answer:- Option-A

Question 13:-Paracetamol is an
A:-Antiseptic
B:-Antipyretic
C:-Antacid
D:-Antibiotics
Correct Answer:- Option-B

Question 14:-What is power alcohol?
A:-100% ethanol
B:-8-10% ethanol
C:-95.6% ethanol
D:-Ethanol+petrol
Correct Answer:- Option-D

Question 15:-Contact Process is the industrial method of preparation of
A:-Ammonia
B:-Sulphuric acid
C:-Nitric acid
D:-Hydrochloric acid
Correct Answer:- Option-B

Question 16:-Brown ring test is used for the detection of
A:-Sulphate
B:-Chloride
C:-Nitrate
D:-Acetate
Correct Answer:- Option-C

Question 17:-Which of the following is an ore of iron?
A:-Bauxite
B:-Haematite
C:-Magnesite
D:-Carnalite
Correct Answer:- Option-B

Question 18:-1 mole ammonia contains
A:-1 molecule ammonia
B:-3×6.022×10²³ molecules of ammonia
C:-6.022×10²³ molecules of ammonia
D:-6.022×10²³⁄ 3 molecules of ammonia
Correct Answer:- Option-C

Question 19:-M shell has ………. subshells
A:-3
B:-1
C:-2
D:-4
Correct Answer:- Option-A

Question 20:-The atomic number of Ne is10.How many electrons are present in it?
A:-5
B:-6
C:-11
D:-10
Correct Answer:- Option-D

Question 21:-‘Jaya’ is a variety of
A:-Rice
B:-Maize
C:-Wheat
D:-Barley
Correct Answer:- Option-A

Question 22:-The most important alkaloid present in tobacco leaves is
A:-Reserpine
B:-Ephedrine
C:-Nicotine
D:-Atropine
Correct Answer:- Option-C

Question 23:-Wood of which tree is used for making cricket bats ?
A:-Tectona grandis
B:-Mangifera indica
C:-Cycas circinalis
D:-Salix purpurea
Correct Answer:- Option-D

Question 24:-Fluid mosaic model of plasma membrane was proposed by
A:-Watson and Crick
B:-Singer and Nicholson
C:-Lamarck and Darwin
D:-Bentham and Hooker
Correct Answer:- Option-B

Question 25:-which of the following plant hormone helps in fruit ripening?
A:-Auxin
B:-Cytokinin
C:-Ethylene
D:-Gibberellin
Correct Answer:- Option-C

PSC Technical Store Keeper Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Technical Store Keeper Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Technical Store Keeper Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Technical Store Keeper Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *