PSC Technical Store Keeper Solved Paper 2015 – Part 4

PSC Technical Store Keeper Solved Paper 2015 – Part 4

Question 76:-Choose the meaning of ‘put a sock in it’ from the options given below.
A:-keep quiet
B:-stop talking
C:-wash your hands
D:-good morning
Correct Answer:- Option-B

Question 77:-Spot the word with wrong spelling
A:-lichen
B:-deicide
C:-biege
D:-seizure
Correct Answer:- Option-C

Question 78:-My friend’s car collided with a ________________ truck
A:-stationery
B:-stationory
C:-stationary
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-C

Question 79:-The discipline committee will ___________ (investigate) the matter.
A:-make up
B:-go into
C:-call on
D:-turn to
Correct Answer:- Option-B

Question 80:-Noun form of the verb ‘complement’
A:-complement
B:-complementary
C:-compliment
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-A

Question 81:-What was the term used in ancient literatures to indicate the geographical division of Indo-Gangetic plain stretching from the valley of the river Saraswati to the Rajmahal Hill?
A:-Purvadesa
B:-Dakshinatya
C:-Madhyadesa
D:-Uttarapatha
Correct Answer:- Option-C

Question 82:-Mohenjodaro site was on the bank of river
A:-Sutlej
B:-Ravi
C:-Ghaggar
D:-Indus
Correct Answer:- Option-D

Question 83:-Who defined the Neolithic-Chalcolithic culture as a self-sufficient food economy?
A:-Robert Bruce Foot
B:-V. Gordon Childe
C:-Miles Burkit
D:-sir John Marshall
Correct Answer:- Option-B

Question 84:-Kautilya’s Arthashastra is a great treatise on
A:-State – Craft
B:-Economic policies
C:-Interstate relations
D:-Ethics
Correct Answer:- Option-A

Question 85:-Who led the revolt at Bareilly during the time of the 1857 Revolt?
A:-Kunwar Singh
B:-Khan Bahadur Khan
C:-Begum Hazrat Mahal
D:-Nana Saheb
Correct Answer:- Option-B

Question 86:-Who is known as ‘The Father of Indian Unrest’?
A:-Subhash Chandra Bose
B:-Bipin Chandra Pal
C:-Mangal Pandey
D:-Bal Gangadhar Tilak
Correct Answer:- Option-D

Question 87:-John Simon and the commission members landed at Bombay on
A:-28 February 1927
B:-30 March 1928
C:-03 February 1928
D:-02 May 1927
Correct Answer:- Option-C

Question 88:-Who were the members of the Cabinet Mission 1946?
A:-Lord Pethick Lawrence, Sir Stafford Cripps and A. V. Alexander
B:-Sir Stafford Cripps, Lord Wavell and Lord Pethick Lawrence
C:-Lord Wavell, Lord Pethick Lawrence and A. V. Alexander
D:-A. V. Alexander, Lord Mountbatten and Lord Stafford Cripps
Correct Answer:- Option-A

Question 89:-Which is the highest peak in Peninsular India?
A:-Pulppalli
B:-Anamalai
C:-Sabarimala
D:-Parambikkulam
Correct Answer:- Option-B

Question 90:-Who excavated the site of Porkalam in 1952?
A:-B. K. Thapar
B:-Rajendran
C:-Raman
D:-Satyamurthy
Correct Answer:- Option-A

Question 91:-Who was Sree Narayana Guru’s Asan?
A:-Kumaranasan
B:-Kummanpalli Raman Pillai Asan
C:-Madanasan
D:-Swami Sivayogi
Correct Answer:- Option-B

Question 92:-From which place Vakkom Moulavi published his svadesabhimani for the first time?
A:-Anchuthengu
B:-Vakkom
C:-Chirayinkizh
D:-Cochin
Correct Answer:- Option-A

Question 93:-Who did first call Vayaleri Kunjikannan Gurukkal as Vagbhatananda?
A:-Sree Narayana Guru
B:-Chattampi Swami
C:-Brahmananda Swami Sivayogi
D:-Kumaranasan
Correct Answer:- Option-C

Question 94:-In which year Ayyankali led the Kallumaala agitation?
A:-1914
B:-1916
C:-1917
D:-1915
Correct Answer:- Option-D

Question 95:-Who introduced the system called Pallikkudam?
A:-Herman Gundert
B:-Chavara Achan
C:-Sree Narayana Guru
D:-Vakkom Moulavi
Correct Answer:- Option-B

Question 96:-What was the theme of the 18th SAARC Summit in Kathmandu?
A:-World Peace and Security
B:-walk in steps
C:-Deeper Integration for Peace and Security
D:-Regional Cooperation
Correct Answer:- Option-C

Question 97:-22nd Asia – Pacific Economic Cooperation (APEC) summit held at
A:-Tehran
B:-Vienna
C:-Geneva
D:-Yanqi Lake, Beijing
Correct Answer:- Option-D

Question 98:-Pinaka Mark- II Missile – cum – barrel rocket launcher system was successfully test-fired at Pokhran on
A:-30 May 2015
B:-15 February 2015
C:-30 January 2015
D:-16 April 2015
Correct Answer:- Option-A

Question 99:-What was the slogan/caption of 35th National Games?
A:-Fair Play
B:-Get Play
C:-Get Start Play
D:-Get Set Play
Correct Answer:- Option-D

Question 100:-Who was the recently died Oscar winning British Film Director?
A:-Judith Brown
B:-James David
C:-Richard Attenborough
D:-Thomas Pearson
Correct Answer:- Option-C

PSC Technical Store Keeper Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Technical Store Keeper Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Technical Store Keeper Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Technical Store Keeper Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *