PSC HSST Computer Science SR for SC/ST Solved Paper 2016 – Part 3

PSC HSST Computer Science SR for SC/ST Solved Paper 2016 – Part 3

51. The …………….. clause is used to list the attributes desired in the result of a query.
(A) where
(B) from
(C) select
(D) having
Answer: C

52. We express queries in QBE by
(A) Datalog
(B) Skeleton tables
(C) Entity sets
(D) SQL
Answer: B

53. ………….. is a set of permitted values for each attribute.
(A) Domain
(B) Entity
(C) Constraints
(D) Relationship
Answer: A

54. Minimal super keys are called
(A) Primary key
(B) Foreign key
(C) Candidate key
(D) Unique
Answer: C

55. A relation is in ……………., every non-key attribute is irreducibly dependent on the primary key.
(A) 1NF
(B) 2NF
(C) 3NF
(D) 4NF
Answer: B

56. A statement that the system executes automatically when a database related event occurs.
(A) View
(B) Alter
(C) Assertion
(D) Trigger
Answer: D

57. An index record appears for every Search key value in the file
(A) Dense index
(B) Sparse index
(C) Hash index
(D) Single-key index
Answer: A

58. In hashing, we use the term to denote a unit of storage that can store one or more records.
(A) Field
(B) Hash function
(C) Index
(D) Bucket
Answer: D

59. The number of transactions executed in a given amount of time is called
(A) Response time
(B) Waiting time
(C) Throughput
(D) Performance
Answer: C

60. ……………. is a predicate expressing a condition that we wish the database always to satisfy.
(A) Authorization
(B) Deadlock
(C) QBE
(D) Assertion
Answer: D

 

61. A variation in the representation of the waterfall model is called
(A) Classic life cycle
(B) V-model
(C) Incremental process model
(D) Spiral model
Answer: B

62. The most common manifestation of separation of software into separately named and addressable components is called
(A) Concern
(B) Pattern
(C) Modularity
(D) Independence
Answer: C

63. …………… is an indication of the relative interdependence among modules.
(A) Coupling
(B) Cohesion
(C) Hiding
(D) Refactoring
Answer: A

64. The diagram which help you to determine the functionality and features of the software from the user’s perspective.
(A) Class diagram
(B) Deployment diagram
(C) Sequence diagram
(D) Use-case diagram
Answer: D

65. …………… testing is focuses on the functional requirements of the software.
(A) White-box testing
(B) Black-box testing
(C) Condition testing
(D) Unit testing
Answer: B

66. The software metric that provides a quantitative measure of the logical complexity of a program.
(A) Cylcomatic complexity
(B) Defect removal efficiency
(C) Object-oriented metrics
(D) LOC
Answer: A

67. …………… is the most widely used strategy for statistical quality assurance in industry.
(A) Pareto principle
(B) CMM
(C) Six Sigma
(D) IEEE
Answer: C

68. ………….. is an agile software development approach.
(A) Extreme programming
(B) Quality function deployment
(C) PSPEC
(D) Unified process
Answer: A

69. ……………. provide a notation that translates actions and conditions described in a use case into a tabular form.
(A) Decision tree
(B) Pattern
(C) Linear structures
(D) Decision tables
Answer: D

70. ………….. is a project scheduling method.
(A) PERT
(B) Scrum model
(C) UML
(D) RAD
Answer: A

71. The bus carries bits between
(A) Microprocessor and Memory
(B) Microprocessor and I/Os
(C) Memory and I/Os
(D) Microprocessor, Memory and I/Os
Answer: D

72. The Gray code for the binary number 1011102 is
(A) 111101
(B) 111001
(C) 111011
(D) 111010
Answer: B

73. Simplify the expression AB + A(B + C) + B(B + C) using Boolean algebra techniques is
(A) C + AC
(B) A + AC
(C) B + AC
(D) B + AB
Answer: C

74. How many 74154 4-line-to-16-line decoders are necessary to decode a six-bit binary number?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
Answer: B

75. The binary equivalent for the BCD number 10000101 is
(A) (1010100)2
(B) (1000100)2
(C) (1110100)2
(D) (1010101)2
Answer: D

PSC HSST Computer Science SR for SC/ST Solved Paper 2016 – Part 1

PSC HSST Computer Science SR for SC/ST Solved Paper 2016 – Part 2

PSC HSST Computer Science SR for SC/ST Solved Paper 2016 – Part 3

PSC HSST Computer Science SR for SC/ST Solved Paper 2016 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *