PSC അപേക്ഷ ക്ഷണിച്ചു 👉🏻👉🏻

PSC Lecturer in English Model Questions and Answers

Last Updated On: 30/04/2018
Get it on Google Play

51. What was the first title of W.B. Yeats’s “The Second Coming” ?
(A) The Second Birth (B) The Apocalypse Gyre
(C) The Rebirth (D) The Widening
Answer: A

52. The title of the third section of Eliot’s The Waste Land is ……………..
(A) A Game of Chess (B) Death by Water
(C) The Burial of the Dead (D) The Fire Sermon
Answer: D

53. The meaning of the word “simples” in “Church Going” :
(A) Herbs (B) Irish coins
(C) Stones (D) Articles
Answer: A

54. Which King opposed Thomas Becket ?
(A) Henry II (B) Henry IV
(C) Henry VI (D) Henry VIII
Answer: A

55. In Pygmalion, Henry Higgins was professor of ………………
(A) Linguistics (B) Literature
(C) Grammar (D) Phonetics
Answer: D

56. Which is the subtitle of the English version of Waiting for Godot ?
(A) a comedy in two acts (B) a tragedy in two acts
(C) a comedy (D) a tragicomedy in two acts
Answer: D

57. Stanley Webber was a former ……………. in The Birthday Party.
(A) Drum Player (B) Piano Player
(C) Organ Player (D) Opera Singer
Answer: B

58. What is the name of Stephen Dedalus’s father ?
(A) Simon (B) Charles
(C) Cranly (D) Henry
Answer: A

59. When did Paul Morel become his mother’s favourite ?
(A) after his birth (B) after his affair with Clara
(C) after the birth of Arthur (D) after the death of William
Answer: D

60. The young painter who begins a portrait of Mrs. Ramsay :
(A) Minta (B) Mrs. McNab
(C) Lily (D) Cam
Answer: C

61. “Theory of Rasa” is taken from …………….
(A) Atharvaveda (B) Natyasastra
(C) Upanishad (D) Dhammapada
Answer: B

62. Aristotle’s Poetics is specifically concerned with …………….
(A) tragedy (B) comedy
(C) drama (D) epic
Answer: C

63. “On the Sublime” was written by :
(A) Plato (B) Aristotle
(C) Longinus (D) Horace
Answer: C

64. According to Dr. Johnson, “Shakespeare is above all writers, at least above all modern writers, the poet of ……………..”
(A) mankind (B) divinity
(C) love (D) nature
Answer: D

65. “Willing suspension of disbelief” figures in ……………
(A) Preface to the Fables (B) Study of Poetry
(C) Preface to the Lyrical Ballads (D) Biographia Literaria
Answer: D

66. Who authored Anatomy of Criticism ?
(A) Northrop Frye (B) Matthew Arnold
(C) T.S. Eliot (D) Cleanth Brooks
Answer: A

67. According to Viktor Shklovsky, the technique of art is to make objects :
(A) familiar (B) unfamiliar
(C) habitual (D) aesthetic
Answer: B

68. In classical thought the centre is within the structure and outside it because, according to Derrida, the centre escapes ……………..
(A) episteme (B) play
(C) rupture (D) structurality
Answer: D

69. In “What is an author ?”, Foucault considers …………….. as characteristic of the mode of existence, circulation and functioning of certain discourses within a society and he analyses it elaborately.
(A) author (B) authorship
(C) author-function (D) ownership
Answer: C

70. Who can write Dalit literature, according to Sharankumar Limbale ?
(A) a Dalit (B) any writer
(C) a varna (D) an avarna
Answer: A

71. In philology, Grimm’s law gives systematic statements on :
(A) Sound change (B) Vowels
(C) Consonants (D) Allophones
Answer: A

72. Old English is also known as :
(A) Celtic (B) Teutonic
(C) Gaelic (D) Anglo-Saxon
Answer: D

73. In which dialect was Beowulf written ?
(A) Wessex (B) Sussex
(C) Manx (D) Angles
Answer:-Question Cancelled

74. The Norman Conquest of England took place in ……………… Century.
(A) 9th (B) 10th
(C) 11th (D) 12th
Answer: C

75. Through the Great Vowel Shift, all Middle English …………….. changed their pronunciation.
(A) long vowels (B) short vowels
(C) semi vowels (D) diphthongs
Answer: A

Get it on Google Play
Share This Post ↪
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
JOIN
Get it on Google Play
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x