PSC Mock Test LGS Quiz

PSC Pharmacist Grade 2 Health Services Model Questions and Answers

PSC Pharmacist Grade 2 Health Services Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for Pharmacist Grade 2 Health Services PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC Pharmacist Grade 2 Health Services Examination.

PSC Pharmacist Grade 2 Health Services Model Questions and Answers

Question Paper Code: 4/2015/OL
Category Code: 605/2013
Exam: Pharmacist Grade 2 Health Services
Date of Test 31-01-2015
Alphacode A

1. Who was the Founder of ‘Araya Samaj’.
(A) Poykayil Sree Kumara Guru Deva
(B) Bhrahmananda Siva Yogi
(C) K.P. Karuppan
(D) Rajaram Mohan Roy
Answer: C

2. Who is known as the Architect or patron saint of modern All India Services(IAS&IPS)
(A) Warren Hasting (B) Sardar Vallabhai Patel
(C) Maulana Abdul Kalam Azad (D) Lord Rippon
Answer: B

3. Which of the following regions in India is the richest in iron and coal deposits ?
(A) Chota Nagpur Plateau (B) Southern Region
(C) Himalayan Region (D) Thar Desert
Answer: A

4. ‘Stride toward Freedom’ is autobiography of
(A) Nelson Mandela (B) Khama N Kruma
(C) Martin Luther King Jr. (D) Aung Sang Suki
Answer: C

5. Longest Rail Bridge in India
(A) Ganga Rail Bridge (B) Jubily Railway Bridge
(C) Nehru Setu Bridge (D) Vembanad Rail Bridge
Answer: D

6. The disputed ‘Babli Project’ is situated across the river ……………
(A) Krishna (B) Godavari
(C) Narmada (D) Thapthi
Answer: B

7. Which city in India is called as ‘Zero mile centre of India’ ?
(A) Chennai (B) Kulu
(C) Shimla (D) Nagpur
Answer: D

8. ‘Boko Haram’ is a terrorist organization in ………….
(A) Nigeria (B) Tunishia
(C) Iraq (D) Egypth
Answer: A


9. 70% of the Rainfall in Kerala is from ‘Kalavarsham’. It is
(A) North East Monsoon (B) East Asian Monsoon
(C) South East Monsoon (D) South West Monsoon
Answer: D

10. ‘Gate Way of India’ build in 1911 in commemoration of the visit of ………..
(A) King Henry I and Metilda of Scotland
(B) King George IV and Maria Fitzherbert
(C) King William IV and Saxe Meninger
(D) King George V and Queen Mary
Answer: D

11. Who implemented ‘Misra Bhojana Programme'(dining along with the lower castes) to fight against the evils of caste system in kerala ?
(A) K. Ayyappan (B) K. Kelappan
(C) Mannathu Padmanabhan (D) Sree Narayana Guru
Answer: A

12. Who is known as the father of the political movement in Travancore ?
(A) K.P Achutha Menon (B) C. Kunjirama Menon
(C) Mannath Krishnan Nair (D) G.P. Pillai
Answer: D

13. ‘Pritzker Prize’ is considered as the highest honour in the field of ………..
(A) Journalism (B) Inter religious co-operation
(C) Architecture (D) Multi-lingual Education
Answer: C

14. Which Indian state has the lowest population density ?
(A) Missoram (B) Arunanchal Pradesh
(C) Sikkim (D) Kerala
Answer: B

15. Which global organisation is behind the ‘Earth Hour’ observed on every march ?
(A) Amnesty International (B) World Wild Fund for Nature
(C) Greenpeace (D) UNEP
Answer: B

16. The 2017 FIFA Cofederation Cup Football will be held in …………..
(A) Qatar (B) Newzeland
(C) Russia (D) China
Answer: C

17. Who founded an order entitled the ‘Prathyksha Raksha Daiva Sabha’ ?
(A) Sree Kumara Guru Deva
(B) Kandathil Varghese Mappila
(C) Blessed Kuriakose Elias Chavara
(D) Vagbhadanandan
Answer: A

18. ‘Reddimer mishap’ in Pallana river is associated with
(A) Vallathol (B) Ulloor
(C) Kumaranasan (D) Poonthanam
Answer: C

19. Present State Election Commissioner of Kerala
(A) Nalini Netto (B) K. Sasidharan Nair
(C) K.M Chandrashekhar (D) K.P Dhandapani
Answer: B

20. Name the world’s thinnest and strongest nano material.
(A) Graphene (B) Titanium Nanorods
(C) Iron Nanofoils (D) Copper Nanowires
Answer: A

21. In tablet manufacturing, TALC is used as
(A) Diluent (B) Granulating agent
(C) Glidant (D) Disintegrating agent
Answer: C

22. SCHICK TEST is done to
(A) Detect the degree of immunity against Diphtheria.
(B) Detect the degree of immunity against Tuberculosis
(C) Detect the degree of immunity against Typhoid
(D) identify the presence of Ketone bodies in urine
Answer: A

23. Glycerin or Sorbitol is added to gelatin in the preparation of soft gelatin capsules as
(A) Preservatives (B) Plasticizer
(C) Polishing agent (D) Sweetening agent
Answer: B

24. Principle of Size Reduction in Ball Mill is
(A) Compression (B) Impact
(C) Attrition (D) Combination of Impact and Attrition
Answer: D

25. Eugenia caryophyllus is the botanical name of
(A) Clove (B) Eucalyptus
(C) Coriander (D) Cardamom
Answer: A

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *