PSC Pharmacist Grade 2 Health Services Model Questions and Answers

Last Updated On: 30/04/2018

26. Who among the following is not an Ex-officio member of central council of Pharmacy Council of India
(A) Director General, Health Services
(B) Drugs Controller of India
(C) Director, Central Drugs Laboratory
(D) Health Secretary, Govt. of India
Answer: D

27. The limit test of Iron depends upon the interaction of iron with
(A) Barium Sulphate reagent (B) Diphenyl thiocarbazone
(C) Thioglycollic acid (D) Mercuric Chloride
Answer: C

28. In relation to emulsion, formation of a layer of relatively concentrated emulsion above or below the surface is known as
(A) Cracking (B) Creaming
(C) Mottling (D) Phase inversion
Answer: B

29. Drugs Inspector is appointed as per the provisions of
(A) Pharmacy Act 1948
(B) Drugs and Cosmetics Act 1945
(C) Drugs Inspector Act 1940
(D) Narcotic and Psychotropic Substances Act 1985
Answer: B

30. Presence of lignified trichomes is the characteristic microscopic feature of
(A) Nux-vomica (B) Digitalis
(C) Datura (D) Cinchona
Answer: A

31. An example for an anthracene glycoside
(A) Purpurea glycoside (B) Diosgenin
(C) Cantharidin (D) Sennoside
Answer: D

32. Hydrogen Peroxide IP used as antiseptic contains
(A) 100% w/v of Hydrogen peroxide
(B) 25% w/v of Hydrogen Peroxide
(C) 6% w/v of Hydrogen Peroxide
(D) 27% w/v of Hydrogen Peroxide
Answer: C

33. The agent used as a radio-opaque contrast medium:
(A) Radioactive Sodium Iodide (B) Colloidal Gold Injection
(C) Barium Sulphate (D) Sodium Iodo hippurate
Answer: C

34. When an hypotonic solution is injected into blood stream, causes
(A) Haemolysis (B) Shrinkage of blood cells
(C) Sclerosis of veins (D) No characteristic change
Answer: A

35. Sodium lauryl Sulphate is
(A) Cationic surface active agents
(B) Ampholytic surface active agents
(C) Nonionic surface active agents
(D) Anionic surface active agents
Answer: D

36. A toxoid vaccine is:
(A) Killed bacterial suspension
(B) Live bacterial suspension
(C) Live viral Vaccine
(D) Toxins that have been incubated with formalin
Answer: D

37. 0.1gms contains:
(A) 1000 mg (B) 100 mg
(C) 10 mg (D) 1 mg
Answer: B

38. Volume of 95% alcohol required to prepare 500 ml of 20% alcohol is:
(A) 80 ml (B) 50 ml
(C) 105 ml (D) 150 ml
Answer: C

39. Which among the following is a blood coagulation factor:
(A) Sodium (B) Calcium
(C) Potassium (D) Manganese
Answer: B

40. An example for a drug that undergoes extensive first pass metabolism:
(A) Testosterone (B) Phenobarbitone
(C) Tolbutamide (D) Theophylline
Answer: A

41. Bacillus Calmette Guerin Vaccine is
(A) Suspension of living cells of a strain of Mycobacterium tuberculosis
(B) Suspension of living cells of a strain of Bordetella pertusis
(C) Suspension of living cells of a strain of Salmonella typhi
(D) Suspension of living cells of a strain of Vibrio cholerae
Answer: A

42. The toxic protein present in castor oil is
(A) Ricinoleic acid (B) Ricin
(C) Isoricinoleic acid (D) Linoleic acid
Answer: B

43. Calamine IP is
(A) Aluminium silicate with ferric oxide
(B) Magnesium silicate with ferric oxide
(C) Calcium oxide with ferric oxide
(D) Zinc oxde with ferric oxide
Answer: D

44. Which among the following statement is false with respect to NaCl Injection I P
(A) Contains 0.9% w/v sterile solution of Sodium Chloride
(B) pH of the solution is between 4.5 & 7.0
(C) Contains added antimicrobial agents or preservatives
(D) Contains approximately 150 mmol of Sodium ions
Answer: C

45. Which one of the following is used as an antimicrobial preservative:
(A) Propylene glycol
(B) Procaine hydrochloride
(C) Propyl hydroxy benzoate
(D) Sodium hydrogen carbonate
Answer: C

46. Cotrimoxazole tablet contains:
(A) 5 parts of Cortisone acetate and 1 parts of trimethoprim
(B) 5 parts of Sulphamethoxaole and 1 parts of trimethoprim
(C) 5 parts of Sulphasalazine and 1 parts of trimethoprim
(D) 5 parts of Cloxacillin and 1 parts of trimethoprim
Answer: B

47. Which among the following is used as a diuretic:
(A) Tribulus terrestris (B) Claviceps purpurea
(C) Cyamopsis tetragonolobus (D) Commiphora molmol
Answer: A

48. Potassium permanganate is an example for:
(A) acidifying agent (B) alkalising agent
(C) reducing agent (D) oxidising agent
Answer: D

49. Lugols Solution is:
(A) 2.5%w/v of Iodine and 2.5% w/v of potassium iodide in water
(B) 10.0%w/v of Iodine and 6.0% w/v pf potassium iodide in water
(C) 5.0%w/v of Iodine and 10.0% w/v of potassium iodide in water
(D) 2.0% w/v of Iodine and 2.4 % w/v of Sodium iodide in water
Answer: C

50. Ammonium Chloride is used as:
(A) Alkalising agent (B) Astringent
(C) Expectorant (D) All the above
Answer: C

       
Sharing is caring
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
JOIN
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x