PSC Mock Test LGS Quiz

PSC HSST English SR for SC/ST Model Questions and Answers: Part 2

PSC HSST English SR for SC/ST Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for HSST English SR for SC/ST PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC HSST English SR for SC/ST Examination.

PSC HSST English NCA Model Questions and Answers

PSC HSST English Junior Model Questions and Answers: Part 3

PSC HSST English Model Questions and Answers: Part 2

Question Paper Code: 70/2016/OL
Category Code: 034/2016
Exam: HSST English SR for SC/ST
Date of Test: 08-09-2016
Alphacode A

1. Who won 2016 Austrian Open title of Tennis (Grand Slam) in women’s category?
(A) Steffy Graf
(B) Sereena Williams
(C) Angelique Kerber
(D) Saniya Mirza
Answer: C

2. Which is the specialised agency of the United Nations responsible for regulating shipping?
(A) UNESCO
(B) WHO
(C) IMF
(D) IMO
Answer: D

3. Who is remembered as the patron saint of India’s Civil Service for establishing modern All India Service?
(A) Sardhar Vallabhabhai Patel
(B) Nehru
(C) A. K. Gopalan
(D) Surendra Nath Banerjee
Answer: A

4. Who is the present RBI Governor?
(A) N.C. Sen Gupta
(B) Raghuram Rajan
(C) D. Subbarao
(D) Y. V. Reddy
Answer: Question Cancelled

5. Who was selected as the best film actress in 2015 national award for her performance in film Queen?
(A) Kangana Ranaut
(B) Sabana Azmi
(C) Geetanjali Thapar
(D) Deepika Padukon
Answer: A

6. The ruler who issued Royal proclamation abolishing slavery in Travancore?
(A) Sri Chithira Thirunnal
(B) Swathi Thirunnal
(C) Raja Kesavadas
(D) Rani Gouri Lakshmi Bai
Answer: D


7. Which is the longest river in Kerala?
(A) Bharatha Puzha
(B) Periyar
(C) Pamba
(D) Nila
Answer: B

8. The first women to become a member in Travancore legislative assembly?
(A) Akkama Cherian
(B) Lalitha Prabhu
(C) Mary Punnen Lukkose
(D) Anna Chandi
Answer: C

9. The founder and editor of women’s Magazine Shrimathi?
(A) A. V. Kuttimalu Amma
(B) Akkama Cherian
(C) Lalitha Prabhu
(D) Anna Chandi
Answer: D

10. Who consecrated Ezhava Siva at Aruvippuram?
(A) Kumaran Asan
(B) Sreenarayana Guru
(C) Chattambi Swamikal
(D) Vaikuta Swamikal
Answer: B

11. Teacher pupil interaction inside the classroom should generate
(A) Argument
(B) Data
(C) Ideas
(D) Controversy
Answer: C

12. In order to have an efficient learning, learner should have
(A) Opportunities to learn only
(B) Requisite level of motivation only
(C) Ability to learn only
(D) Desired level of ability and motivation
Answer: D

13. “Spare the rod and spoil the child”, gives the message that
(A) Judiciously use the punishment in the class
(B) Corporal punishment is not acceptable
(C) Undesirable behaviour must be punished
(D) Children should be beaten with rods
Answer: C

14. With respect to the development of skills, which one is the correct answer?
(A) Children of same mental age should learn at the same rate
(B) Interaction among children in the class increases the skills
(C) Group instruction facilitates the learning process
(D) Workbooks can be invaluable learning aid
Answer: A

15. Evaluate feedback in the class should be provided through
(A) Use correction, not criticism, in respect to inappropriate responses
(B) Provide immediate feedback
(C) Do not provide non constructive comments for evaluating activities
(D) All of these
Answer: D

16. Which of the following statement is correct?
(A) Discoveries are researches
(B) Researches lead to discovery
(C) Invention and Research are related
(D) None of the above
Answer: B

17. A research article is a brief report of research work based on
(A) Primary Data only
(B) Secondary Data only
(C) Both Primary and Secondary Data
(D) None of the above
Answer: C

18. Which of the following is non-probability sampling?
(A) Snowball
(B) Random
(C) Cluster
(D) Stratified
Answer: A

19. Qualitative research approaches have
(A) A focus on natural settings
(B) Concern with inductive analysis and grounded theory
(C) An emphasis on process
(D) All the above
Answer: D

20. The ethical debates in qualitative research revolve around
(A) Covert and overt research
(B) Public’s right to know
(C) The subject’s right to privacy
(D) All the above
Answer: D

21. The right of Children to have free and compulsory education up to the age of 14 was made a fundamental right under Article 21A of Indian Constitution in
(A) 2001
(B) 2002
(C) 2003
(D) 2004
Answer: B

22. The function of National Judicial Appointment Commission is not to
(A) To recommend persons for appointment of Chief Justice and other judges of
Supreme Court and High Courts
(B) To recommend transfer of Chief Justice and other judges of Supreme Court and
High Courts
(C) To ensure that person recommended is a ability and integrity
(D) To remove the Chief Justice and other judges of Supreme Court and High Courts
Answer: D

23. The term “Secular” was inserted in the preamble of our Constitution by
(A) 42nd Amendment to the Constitution
(B) 44th Amendment to the Constitution
(C) 43rd Amendment to the Constitution
(D) 25th Amendment to the Constitution
Answer: A

24. An Amendment to Article 368 of Indian Constitution requires
(A) Simple majority
(B) Special majority
(C) Special majority and ratification of the states
(D) None of these
Answer: C

25. Indian Constitution is composed of following parts and schedules
(A) 20 parts and 9 schedules
(B) 19 parts and 8 schedules
(C) 25 parts and 10 schedules
(D) 25 parts and 12 schedules
Answer: D

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *