PSC Mock Test LGS Quiz

PSC HSST English Junior Model Questions and Answers: Part 3

PSC HSST English Junior Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for HSST English Junior PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC HSST English Junior Examination.

PSC HSST English Junior Model Questions and Answers

PSC HSST English SR for SC/ST Model Questions and Answers: Part 2

PSC HSST English NCA Model Questions and Answers

Question Paper Code: 8/2015/OL
Category Code: 71/2012
Exam: HSST Junior – English
Date of Test: 28-04-2015
Alphacode: A

1. Who introduced Printing Press in Kerala?
(A) The English
(B) The French
(C) The Dutch
(D) The Portuguese
Answer: D

2. The book ‘Vrithamanjari’ was written by
(A) A.R. Raja Raja Varma
(B) Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
(C) Kunhikuttan Thampuran
(D) Kochunni Thampuran
Answer: A

3. The ‘Samyukta Rastriya Samathi’ ( Joint Political Congress ), the organisation, was in connection with
(A) Punnapra – Vayalar Upheaval
(B) Abstention Movement
(C) Electricity Agitation
(D) Malabar Rebellion
Answer: B

4. ‘Sabdikkunna Kalappa’ a short story written by
(A) Muttathu Varky
(B) Kesav Dev
(C) Ponkunnam Varky
(D) S K Pottakkad
Answer: C

5. Who organised an All Religions Conference in Alwaye Advaita Ashram
(A) Sree Narayana Guru
(B) Chattampi Swamikal
(C) Vagbhadananda
(D) Brahmananda Sivayogi
Answer: A

6. Who was the director of the film ‘Perariyathavar’
(A) Renjith
(B) Lal Jose
(C) Dr Biju
(D) Amal Neerad
Answer: C


7. Who was the recipient of ‘Vyasa Samman’ of 2013?
(A) Amar Kanth
(B) Viswanath Tripathi
(C) Narendra Kohli
(D) Ramdarash Misra
Answer: B

8. Which team was the first champion of the ‘Hero Indian Super League’?
(A) F C Goa
(B) F C Pune City
(C) Kerala Blasters
(D) Atletico De Kolkata
Answer: D

9. The Yarlung Zangbo river, in India, is known as?
(A) Ganga
(B) Sindhu
(C) Brahmaputra
(D) Mahanadi
Answer: C

10. The minimum age to qualify for election to the Loksabha is
(A) 25 years
(B) 21 years
(C) 18 years
(D) 35 years
Answer: A

11. To cater to the needs of slow learners in the class, a teacher should give
(A) daily test
(B) remedial teaching
(C) anchored instruction
(D) apprenticeship training
Answer: B

12. Inductive reasoning is
(A) bottom up process
(B) top down process
(C) verbal reasoning
(D) non verbal reasoning
Answer: A

13. If the students on the back bench are talking while teaching in the class, the teacher should
(A) allow them to do what they are doing
(B) punish by sending them out of the class
(C) ask them to sit on front benches
(D) not mind them as it may disturb the rest of the class
Answer: C

14. ‘Learning readiness’ involves
(A) disposition for learning
(B) adequate cognitive functioning
(C) an ideal situation and knowledge base for presenting content
(D) all of the above
Answer: D

15. Why are additional exercises and activities included in the syllabus?
(A) to make teaching easy and interesting
(B) to make the learner understand the topic well
(C) to assist the teacher
(D) to develop thinking skill in students
Answer: B

16. What is NOT possible to achieve in the case of field experiments?
(A) randomization
(B) manipulation
(C) control of extraneous variables
(D) collecting data from a group of informed subjects
Answer: C

17. ‘Men are superior to women in their health status after 40 years’ is an example of
(A) directional hypothesis
(B) non directional hypothesis
(C) null hypothesis
(D) all of the above
Answer: A

18. The ethical principle displayed while sharing data, results, ideas or tools of one’s research is
(A) honesty
(B) objectivity
(C) openness
(D) integrity
Answer: C

19. What is one tailed test of significance?
(A) testing the non directional hypothesis
(B) testing substantive hypothesis
(C) testing the null hypothesis
(D) testing directional hypothesis
Answer: D

20. A representative sample is
(A) a random selection of the population
(B) a sample that accurately reflects the entire population
(C) any suitable sample selected from the population
(D) all of the above
Answer: B

21. Which Amendment Act has created the 9th Schedule of the Indian Constitution?
(A) The Constitution (First Amendment) Act, 1951
(B) The Constitution (Seventh Amendment) Act, 1956
(C) The Constitution (Ninth Amendment) Act, 1960
(D) The Constitution (Fourteenth Amendment) Act, 1962
Answer: A

22. Who decides the nature of a Bill in Indian Union?
(A) The President
(B) The Prime minister
(C) The Speaker of Lok Sabha
(D) The Parliament
Answer: C

23. According to the Indian Constitution, the ‘Residuary Power of Legislation’ belongs to
(A) The Cabinet
(B) The Parliament
(C) Supreme Court of India
(D) The President
Answer: B

24. Impeachment proceedings against the President of India can be initiated against the charge of …………..?
(A) Proved misbehavior
(B) Violation of the Indian Constitution
(C) Incapacity
(D) Convicted for an offence involving moral turpitude
Answer: B

25. The constitutional provisions described as the ‘heart and soul of the Constitution’ by Dr. B R Ambedkar is …………………?
(A) Article 14
(B) Article 19
(C) Article 21
(D) Article 32
Answer: D

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *