PSC Mock Test
HSSTPSC

PSC HSST Economics SC/ST Model Questions and Answers

PSC HSST Economics Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for HSST Economics PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC HSST Economics Examination.

PSC HSST Economics SC/ST Model Questions and Answers

Question Paper Code: 12/2017/OL
Category Code: 357/2016
Exam: HSST ECONOMICS SC/ST
Date of Test: 07-03-2017

1. Which State has recently imposed a total ban on alcohol?
(A) Kerala
(B) Delhi
(C) Bihar
(D) Gujarat
Answer: C

2. What is the aim of Rajiv Awaz Yojana?
(A) Rural housing
(B) Urban housing
(C) Slum free India
(D) Housing for SC and ST
Answer: C

3. Which Asian country has the largest number of Nobel Laureates?
(A) Japan
(B) India
(C) China
(D) South Korea
Answer: A

4. Who is the author of the famous book “The Confession of a Young Novelist”?
(A) Gabriel Garcia Marquez
(B) Umberto Eco
(C) Salman Rushdie
(D) Norman Borlaugh
Answer: B

5. Who has made the fastest century in Cricket history?
(A) AB de Villiers
(B) Corey Aderson
(C) Iraq Thomas
(D) Shahid Afridi
Answer: C

6. Who won the Laureus award for the best sports women of the year 2016?
(A) Yelena Isinbayeva
(B) Justine Henin
(C) Genzebe Dibaba
(D) Serena Williams
Answer: D

7. Which film won the national award for best film for the year 2015?
(A) Baahubali
(B) Piku
(C) Bajirao Mastani
(D) Nirnayakam
Answer: A

8. The World Theatre Day is observed on
(A) March 26
(B) March 27
(C) March 28
(D) March 31
Answer: B

9. Name the bullet shaped retrievable Scientific Research Satellite.
(A) SA-15
(B) SI-13
(C) SJ-10
(D) SD-12
Answer: C

10. What is the theme of the 2016 World Down Syndrome Day?
(A) Build an Inclusive Society for all
(B) Let Us In-We Want to Work
(C) My Friends, My Community
(D) Neighbours and My Country
Answer: C

11. Which among the following is correct function of teacher behaviour (B) if; (P) is characteristics of teacher, (E) indicate teacher development environment, (T) task in which teacher engages, (D) distractions and (f) represent function
(A) B = (f) P,E,T
(B) B = (f) D,E,P
(C) B = (f) T,E,D
(D) B = (f) P,E,D
Answer: A

12. Which among the following is a construction of how teaching ought to be done?
(A) Teacher aptitude
(B) Teacher competence
(C) Teaching skill
(D) Method of teaching
Answer: D

13. Which of the following is known as naturalistic inquiry?
(A) Ethnography
(B) Phenomenology
(C) Case study
(D) Descriptive study
Answer: A

14. Which of the following is the simplest measure of dispersion?
(A) Mean
(B) Median
(C) Range
(D) Mode
Answer: C

15. Which of the following is a non parametric test?
(A) ANCOVA
(B) Correlation
(C) Chi-square
(D) MANCOVA
Answer: C

16. Characteristic manner in which teaching acts are performed is
(A) Skill of teaching
(B) Style of teaching
(C) Control of teaching
(D) Method of teaching
Answer: B

17. A hardware for giving instructions to a student without presence of a human teacher
(A) Teaching machine
(B) OHP
(C) Slides
(D) Power point
Answer: A

18. The point in the distribution below which a given percentage of scores fall is
(A) Mean deviation
(B) Percentile rank
(C) Quartile deviation
(D) Mean
Answer: B

19. Standard deviation of distribution of sample means around population mean is known as
(A) Sampling error
(B) Standard error of mean
(C) Sampling distribution
(D) Sampling mean
Answer: B

20. The variation of sample mean from population mean is
(A) Sampling error
(B) Variance
(C) Sampling distribution
(D) Mean
Answer: A

21. Which one of the following is not an objective of Bharat Nirman Scheme?
(A) Electricity
(B) Housing
(C) Telephone
(D) Internet
Answer: D

22. ICDS is a programme launched by India government for
(A) Providing home for poor
(B) For child development
(C) Self employment
(D) For construction of houses
Answer: B

23. UDISHA is a programme launched by ministry of women and child development. The main objective of this programme is
(A) Training Programme for ICDS Workers
(B) Rural Self Employment
(C) Insurance
(D) Health
Answer: A

24. Swavalamban Yojana is a …………….. scheme targeted at the unorganized sectors of India.
(A) Employment
(B) Pension
(C) Self employment
(D) Skill development
Answer: B

25. PMAGY was initially implemented in four states Bihar, Assam, Rajasthan and …………….
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Karnataka
(D) Orissa
Answer: B

1 2 3 4Next page
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close