PSC Mock Test
HSSTPSC

PSC Lecturer in Computer Application Model Questions and Answers

PSC Lecturer in Computer Application Model Questions and Answers: Here are the model questions and answers for Lecturer in Computer Application PSC examination. These are the previous asked questions for the PSC Lecturer in Computer Application Examination.

PSC Lecturer in Computer Application Model Questions and Answers

Question Paper Code: 125/2017
Category Code:
Exam: Lecturer in Computer Application – Collegiate Education
Date of Test: 26-10-2017
Alphacode A

1. Sarva Shiksha Abhiyan was launched in which five year plan?
(A) 7th
(B) 8th
(C) 9th
(D) 10th
Answer: C

2. Child helpline phone No. in Kerala:
(A) 1098
(B) 1091
(C) 1090
(D) 1900
Answer: A

3. Right to Information act was enacted from:
(A) 2001
(B) 2005
(C) 2007
(D) 2008
Answer: B

4. Founder of the Akhila Thiruvithamcore Navika Thozhilali Sanghamam:
(A) P.K. Chathan Master
(B) M.C. Joseph
(C) K.Kelappan
(D) Dr. Velukutty Arayan
Answer: D

5. Rajiv Gandhi Equity Savings Scheme is designed for:
(A) High net worth individuals
(B) Post offices
(C) Corporates
(D) Individual retail investors
Answer: D

6. Mahila Samridhi Yojana started in:
(A) 1990
(B) 1993
(C) 1995
(D) 1998
Answer: B

7. Who was called ‘Simhala Simham’?
(A) C. Kesavan
(B) C.V. Kunjuraman
(C) K.P. Kesava Menon
(D) P. Krishna Pillai
Answer: A

8. How many members can be nominated to the Rajya Sabha by President of India?
(A) 8
(B) 10
(C) 12
(D) 18
Answer: C

9. The most essential feature of the Parliamentary form of Government is the:
(A) Sovereignty of the Parliament
(B) Independent Judiciary
(C) Written Constitution
(D) Accountability of the executive to the Legislature
Answer: B

10. Constitution of India was adopted by Constituent assembly on:
(A) 15th January 1950
(B) 26th January 1950
(C) 26th November 1949
(D) 15th November 1949
Answer: C

11. The newspaper Mithavadi was started by:
(A) C. Krishnan
(B) K.P. Kesava Menon
(C) T.K. Madavan
(D) Balakrishna Pillai
Answer: A

12. Which of the following journals was published by Vakkom Abdul Khadar Maulavi?
(A) Kesari
(B) Samatha
(C) Deepika
(D) Maratha
Answer: C

13. First Novel in Malayalam:
(A) Indulekha
(B) Parinamam
(C) Mahaprasthanam
(D) Kundalatha
Answer: D

14. Kodungallur kunhikkuttan Tampuran was Popularly known as:
(A) Kerala Vyasan
(B) Kerala Panini
(C) Kerala Valmiki
(D) Kerala Kalidasan
Answer: A

15. The founder of Samathwa Samajam:
(A) Sahodaran Ayyappan
(B) Ayya Vaikundar
(C) Brahmananda Sivayogi
(D) Dr. Palpu
Answer: B

16. Study of Fossils is known as:
(A) Orology
(B) Limnology
(C) Lithology
(D) Palaeontology
Answer: D

17. Temple entry proclamation was in the year:
(A) 1934
(B) 1936
(C) 1938
(D) 1942
Answer: B

18. Which of the following is known as the Magna Carta of education in India?
(A) Wood’s Despatch
(B) Macaulay’s Minute
(C) Hunter Commission
(D) Kothari Commission
Answer: A

19. ‘Akkappoorinte Irupathu Nasrani Varshangal’ was the novel of:
(A) C.S. Chandrika
(B) K.R. Meera
(C) Benyamin
(D) C. Radhakrishnan
Answer: C

20. Who was known as the Grand Old man of India?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Subhash Chandra Bose
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Dadabhai Naoroji
Answer: D

 

21. UNIVAC is:
(A) Universal Automatic Computer
(B) Universal Array Computer
(C) Universal Automatic Control
(D) Unvalued Automatic Computer
Answer: A

22. DBMS is a collection of …………….. that enables users to create and maintain a database.
(A) Keys
(B) Translators
(C) Program
(D) Language Activity
Answer: C

23. In a relational schema, each tuple is divided into fields called:
(A) Relations
(B) Domains
(C) Queries
(D) All of the above
Answer: B

24. Which is single user operating system?
(A) MS-DOS
(B) UNIX
(C) XENIX
(D) LINUX
Answer: A

25. In which year the first operating system was developed?
(A) 1910
(B) 1940
(C) 1950
(D) 1980
Answer: C

1 2 3 4Next page
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close