Kerala PSC Notifications

Kerala PSC Degree Level General Knowledge Questions and Answers : Part 96

Last Updated On: 23/05/2018

#951) Which Vedanga is related to Metrics?
(a) Chanda
(b) Kalpa
(c) Nirukta
(d) Shiksha
Ans: (a) Chanda

#952) Who defeated Humayun in the battle of Kanauj?
(a) Hemu
(b) Rana Pratap
(c) Rana Sanga
(d) Sher Shah
Ans: (d) Sher Shah

#953) Who spread Bhakti cult in Assam:
(a) Sankaradev
(b) Chaithanya
(c) Thukkaram
(d) Dadu
Ans: (a) Sankaradev

#954) The year of the First Battle of Tarain in which Muhammad Ghori was defeated by Pritvi Raj Chauhan:
(a) 1026
(b) 1192
(c) 1191
(d) 1090
Ans: (c) 1191

#955) The youngest to become the Congress President:
(a) Rajeev Gandhi
(b) Maulana Azad
(c) Jawaharlal Nehru
(d) None of these
Ans: (b) Maulana Azad

#956) Gandhiji was imprisoned for …… days in India.
(a) 2089
(b) 2189
(c) 2890
(d) 2338
Ans: (a) 2089

#957) Who founded the ‘Servants of India society’?
(a) MG Ranade
(b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) GK Gokhale
(d) MK Gandhi
Ans: (c) GK Gokhale

#958) In which year Bal Gangadhar Tilak formed Indian Home Rule League with its headquarters at Pune?
(a) 1916
(b) 1917
(c) 1918
(d) 1919
Ans: (a) 1916

#959) Who moved Objective Resolution in the Constituent Assembly?
(a) BR Ambedkar
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Patel
(d) Gandhiji
Ans: (b) Jawaharlal Nehru

#960) The resting place of Morarji Desai:
(a) Sakthisthal
(b) Santhivan
(c) Raj Ghat
(d) Abhai Ghat
Ans: (d) Abhai Ghat

Share This Post ↪
Home About Contact Privacy Disclaimer Advertise