PSC Panchayat Secretary Examination-2008 Questions & Answers: Part 1

Here is the Part 1 Questions and answers of PSC Panchayath Secretary examination which was held on 2008. You can also download the questions in PDF format also.

PSC Panchayat Secretary Questions & Answers Part 1


1. The European country which first started trade with India was:

(a) France

(b) Holland

(c) Portugal

(d) England

Ans:  (c) Portugal

 

2. The science of improving crop varieties is called:

(a) Hybridisation

(b) Selection

(c) Introduction

(d) Plant-breeding

Ans:  (a) Hybridisation

 

3. Green revolution refers to:

(a) Maintaining soil fertility

(b) Use of green plants for covering the earth

(c) Development of new crop varieties which helped to overcome
hunger

(d) Growing green plants to establish balance of nature

Ans:  (c) Development of new crop varieties which helped to overcome
hunger

 

4. Inland Fisheries is referred to:

(a) Culturing fish in fresh water

(b) Trapping and capturing fish

(c) Deep sea fisheries

(d) Extraction of oil from fish

Ans:  (a) Culturing fish in fresh water

 

5. High milk yielding varieties of cows are obtained by:

(a) Superovulation

(b) Artificial insemination

(c) Use of surrogate mothers

(d) All the above

Ans:  (d) All the above

 

6. A crocodile had just eaten a lamb when a hawk saw the crocodile, attacked
it and consumed it. The hawk is in ecological terms:

(a) a producer

(b) a primary consumer

(c) a secondary consumer

(d) a tertiary consumer

Ans:  (d) a tertiary consumer

 

7. Which of the following is a non-renewable resource?

(a) Water

(b) Coal

(c) Fisheries

(d) Wildlife

Ans:  (b) Coal

 

8. Pollution is an undesirable change in physical, chemical and biological
properties of:

(a) air

(b) water

(c) soil

(d) All the above

Ans:  (d) All the above

 

9. In a free market economy, prices are determined by the:

(a) Capitalists

(b) Government

(c) Market forces

(d) Producers

Ans:  (c) Market forces

 

10. India’s National Newspaper “The Hindu” started since:

(a) 1898

(b) 1888

(c) 1878

(d) 1868

Ans:  (c) 1878

 

11. Which country has longest school year in the world?

(a) Japan

(b) Russia

(c) China

(d) Germany

Ans:  (a) Japan

 

12. Puducherry is a former ……… colony.

(a) British

(b) Vietnam

(c) French

(d) German

Ans:  (c) French

 

13. “The True Democracy is what promotes the welfare of the society”. Who
said it?

(a) Sardar Patel

(b) Mahatma Gandhi

(c) Dadabai Naoroji

(d) Gokhale

Ans:  (b) Mahatma Gandhi

 

14. The consumer Rights were first enumerated in the year 1962 in:

(a) UK

(b) Germany

(c) Japan

(d) U.S.A

Ans:  (d) U.S.A

 

15. I.T.C means:

(a) Inter-Transitional Centre

(b) Inter-Trade Centre

(c) Inter-Tropical Convergence

(d) None of these

Ans:  (c) Inter-Tropical Convergence

 

16. The coniferous forests in India occur between the height of:

(a) 2700 and 4000 mts

(b) 1400 and 2000 mts

(c) 1500 and 3000 mts

(d) 1330 and 2700 mts

Ans:  (a) 2700 and 4000 mts

 

17. The International Tourism year:

(a) 1957

(b) 1967

(c) 1977

(d) 1987

Ans:  (b) 1967

 

18. The energy possessed by a body by virtue of its motion is known as:

(a) Kinetic energy

(b) Static energy

(c) Potential energy

(d) None of these

Ans:  (a) Kinetic energy

 

19. Which is the oldest of all Vedas?

(a) Sama Veda

(b) Atharva Veda

(c) Yajur Veda

(d) Rig Veda

Ans:  (d) Rig Veda

 

20. When we pluck the wire of a sitar, the waves produced in the wire are:

(a) longitudinal

(b) transverse

(c) sometimes longitudinal and sometimes transverse

(d) electromagnetic transverse

Ans:  (b) transverse

 

21. If a mirror has a focal length of +15 cm, it is a:

(a) Convex mirror

(b) Concave mirror

(c) Plane mirror

(d) None of these

Ans:  (a) Convex mirror

 

22. Scurvy is a deficiency disease caused by lack of:

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B

(c) Vitamin C

(d) Vitamin B2

Ans:  (c) Vitamin C

 

23. The first person to see a cell under the microscope was:

(a) M. Schleiden

(b) T. Schwann

(c) Robert Hooke

(d) A.V. Leeuwenhoek

Ans:  (c) Robert Hooke

 

24. How old is the embryo when it becomes a foetus?

(a) 7 months

(b) 6 months

(c) 2 months

(d) 4 months

Ans:  (c) 2 months

 

25. The “Law of Multiple Proportion” was discovered by:

(a) John Dalton

(b) Ritcher

(c) Joseph Proust

(d) A. Lavoisier

Ans:  (a) John Dalton

 

26. Controlled oxidation of methanol gives:

(a) Methanoic acid

(b) Methanol

(c) Carbon dioxide and water

(d) Methane

Ans:  (a) Methanoic acid

 

27. Laurie Baker, who died recently was famous in the field off:

(a) Environmental conservation

(b) Education

(c) Architecture

(d) Health

Ans:  (c) Architecture

 

28. The “Diet” is the Parliament of:

(a) Spain

(b) Jordan

(c) Japan

(d) Jamaica

Ans:  (c) Japan

 

29. Who among the following is called “Desha Bandhu”?

(a) Rana Pratap

(b) C.R. Das

(c) Rajagopalachari

(d) Subhash Chandra Bose

Ans:  (b) C.R. Das

 

30. The constituent Assembly was set up under the:

(a) Cabinet Mission Plan of 1946

(b) Govt. of India Act 1935

(c) Indian Independence Act 1947

(d) Govt. of India Act 1919

Ans:  (a) Cabinet Mission Plan of 1946

 

31. The chief minister is not responsible for:

(a) running the entire administration of the State

(b) the maintenance of Law and order of the State

(c) the defence of the State

(d) none of these

Ans: (c) the defence of the State

 

32. How many types of Galaxies are there?

(a) Three

(b) Four

(c) Two

(d) None of these

Ans:  (a) Three

 

33. Warm air surrounded by cold air causes:

(a) Tempest

(b) Cyclone

(c) Mirage

(d) Smog

Ans:  (b) Cyclone

 

34. Which is the deepest part of Indian Ocean?

(a) Java Trench

(b) Mariana Trench

(c) Oceanic Trench

(d) None of these

Ans:  (d) None of these

 

35. Which Chinese city lies in the Waterloo Road?

(a) Shanghai

(b) Beijing

(c) Hongkong

(d) None of these

Ans:  (c) Hongkong

 

36. Which is the largest Man-made Lake in India?

(a) Narmada Sagar

(b) Dal Lake

(c) Ootacamunt

(d) None of these

Ans:  (d) None of these

 

37. Who introduced the postal system in India?

(a) Chandra Gupta

(b) Samudra Gupta

(c) Alauddin

(d) Kutbuddin

Ans:  (c) Alauddin

 

38. Who can dissolve the Rajya Sabha?

(a) President

(b) Vice-President

(c) Lok Sabha

(d) Nobody

Ans:  (d) Nobody

 

39. “You can fool all the people some of the time, some of the people all the
time, but can’t fool all the people all the time”. This quotation is attributed
to whom?

(a) Abraham Lincoln

(b) Bernard Shaw

(c) Thomas Carlyle

(d) Francis Bacon

Ans:  (a) Abraham Lincoln

 

40. Who is the author of the book “Death of a City”?

(a) Amritha Preetham

(b) Hillary Clinton

(c) Henry James

(d) Pearl S. Buck

Ans:  (a) Amritha Preetham

 

41. Koodiyattom belongs to:

(a) Tamil Nadu

(b) Andhra Pradesh

(c) Kerala

(d) Gujarat

Ans:  (c) Kerala

 

42. When was the Children’s Film Society established?

(a) 1955

(b) 1965

(c) 1975

(d) 1985

Ans:  (a) 1955

 

43. Which period was considered as the Plan Holiday?

(a) 1961-66

(b) 1966-69

(c) 1969-74

(d) 1974-79

Ans:  (b) 1966-69

 

44. After “Kalinga war” Ashoka:

(a) went to conquer other places

(b) realised that he was not strong to rule as a king.

(c) became a Buddist

(d) went away to live in the jungle.

Ans:  (c) became a Buddist

 

45. Who is known as the “Father of Local Self-Government” in India?

(a) Lord William Bentick

(b) Lord Rippon

(c) Lord Curzon

(d) Lord Dalhousie

Ans:  (b) Lord Rippon

 

46. The major difference between “Varna” and “Jati” is that:

(a) Varna was formed after Jati

(b) Jati was derived from Varna

(c) Varna are only four but Jati are many

(d) They are unrelated

Ans:  (c) Varna are only four but Jati are many

 

47. Which of the following diseases is caused by the bite of a mad dog?

(a) Leukaemia

(b) Hydrophobia

(c) Scurvy

(d) Diphtheria

Ans:  (b) Hydrophobia

 

48. The sex of a child is determined:

(a) at the time of the sperm’s entry

(b) six to seven weeks after conception

(c) at the time of fertilisation of the ovum

(d) in the third month of pregnancy.

Ans:  (c) at the time of fertilisation of the ovum

 

49. The disease is known as the “black stem rust” destroys the harvest of:

(a) paddy

(b) sugarcane

(c) ragi

(d) wheat

Ans:  (d) wheat

 

50. The term “Dastak” implies:

(a) A riot

(b) A port near Hooghly

(c) Free pass or duty-free trade

(d) Marketplaces

Ans:  (c) Free pass or duty-free trade

 

Download PDF Download Answers Play Quiz

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *