PSC Junior Instructor – Electrician Solved Paper 2015 – Part 1

Here is the part 1 of the PSC Junior Instructor – Electrician previous year solved question paper of 2015.

Question Paper Code: 20/2015/OL
Category Code: 726/2014

PSC Junior Instructor – Electrician Solved Paper 2015 – Part 1

Question 1:-Who is known as ‘Alathoor Swamikal’?
A:-Brahmananda Sivayogi
B:-Chattampi Swamikal
C:-Ayya Vaikundar
D:-Kumara Guru
Correct Answer:- Option-A

Question 2:-The author of the work’ Kerala Marx’?
A:-Vakkom Maulavi
B:-VT Bhattathirippad
C:-Vagbhatananda
D:-Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
Correct Answer:- Option-D

Question 3:-Who has been appointed as Kerala’s brand Ambassador for Ayurveda in 2015?
A:-Serena Williams
B:-Sachin Thendulkar
C:-Steffi Graf
D:-Saurav Ganguly
Correct Answer:- Option-C

Question 4:-What is the theme raised by UNO in connection with the 2015 World Population Day?
A:-Investing in young people
B:-Vulnerable population in Emergencies
C:-Focus is on Adolescent pregnancy
D:-Fight poverty: Educate Girls
Correct Answer:- Option-B

Question 5:-How many Malayalees got Njanapeedam Award till 2014?
A:-3
B:-5
C:-4
D:-6
Correct Answer:- Option-B

Question 6:-Excise duty is a tax levied on the ………….?
A:-Import of goods
B:-Export of goods
C:-Sale of goods
D:-Production of goods
Correct Answer:- Option-D

Question 7:-The first vice chairman of NITI Aayog?
A:-Arvind Panagaria
B:-Narendra Modi
C:-Arun Jaitley
D:-Arun Shourie
Correct Answer:- Option-A

Question 8:-The pass at the southern part of the Nilgiri Hills in South India is………..?
A:-Thamarasseri Pass
B:-The Palaghat Gap
C:-The Bolan Pass
D:-Shenkottai Pass
Correct Answer:- Option-B

Question 9:-Who presided the first meeting of INC at Bombay?
A:-Badaruddin Tyabji
B:-Dadabhai Naoroji
C:-Gopalakrishna Gokhale
D:-WC Banerjee
Correct Answer:- Option-D

Question 10:-Lala Lajpat Rai died as a result of injuries during the protest against the visit of …….?
A:-Prince of Wales
B:-Crips Mission
C:-Simon Commission
D:-Queen Victoria
Correct Answer:- Option-C

Question 11:-Who is known as Abraham Lincoln of Kerala?
A:-Dr Palpu
B:-Ayyankali
C:-Pandit Karuppan
D:-Sreenarayana Guru
Correct Answer:- Option-C

Question 12:-International day of UN Peacekeepers?
A:-May 25
B:-June 14
C:-July 11
D:-May 29
Correct Answer:- Option-D

Question 13:-According to World economic Forum report 2015, which is the biggest employer in the world?
A:-US Defence Department
B:-Indian Railway
C:-Indian Army
D:-Chinese Army
Correct Answer:- Option-A

Question 14:-Who has been chosen for Columbia’s highest civilian award in 2015?
A:-Sri Sathya Sai Baba
B:-Matha Amrutananda Mayi
C:-Sri Sri Ravisankar
D:-Sushama Swaraj
Correct Answer:- Option-C

Question 15:-Which of the following river has its source near the Manasarovar Lake?
A:-Brahmaputra
B:-Yamuna
C:-Ravi
D:-Jhelum
Correct Answer:- Option-A

Question 16:-The most fertile region of India is?
A:-The Deccan Plateau
B:-The Himalayan area
C:-The Central Highlands
D:-The Indo-Gangetic Plain
Correct Answer:- Option-D

Question 17:-‘Commonweal’ was a weekly published by….?
A:-Annie Besant
B:-Bala Gangadhar Tilak
C:-Mahatma Gandhi
D:-Subhash Chandra Bose
Correct Answer:- Option-A

Question 18:-‘Kanneerum Kinavum’ is associated with…?
A:-Mannath Padmanabhan
B:-VT Bhatathirippad
C:-K Kelappan
D:-Kumaranassan
Correct Answer:- Option-B

Question 19:-The place ‘Eraviperoor’ is connected with?
A:-NSS
B:-SNDP
C:-PRDS
D:-CMI
Correct Answer:- Option-C

Question 20:-The first martyr of the Revolt of 1857 ?
A:-Rani Laxmi Bhai
B:-Mangal Pandey
C:-Bahadursha
D:-Nana Saheb
Correct Answer:- Option-B

Question 21:-Recommended current density for a copper bus bar which is unenclosed should not exceed
A:-165 A/sq. cm
B:-118 A/sq. cm
C:-178 A/sq. cm
D:-135 A/sq. cm
Correct Answer:- Option-A

Question 22:-In which type of winding, a long coil of sufficient length is firs wound and then inserted in one slot and the reminder of the length is turned and inserted in the adjascent slots?
A:-Skein winding
B:-Involute coil winding
C:-Chain winding
D:-Basket winding
Correct Answer:- Option-A

Question 23:-If single phasing occurs during running of a 3 phase induction motor, then
A:-the motor may or may not run, will draw large current and the winding may burnout
B:-the motor may or may not run, will draw the normal current
C:-the motor will run normally
D:-the motor will stop
Correct Answer:- Option-A

Question 24:-Buchholz relay operates on
A:-oil pressure
B:-gas pressure
C:-temperature
D:-current
Correct Answer:- Option-B

Question 25:-The cooling oil used in a transformer should have
A:-to absorb moisture easily when exposed to air
B:-high insulation resistance
C:-low heat conductivity
D:-low firing point
Correct Answer:- Option-B

PSC Junior Instructor – Electrician Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Junior Instructor – Electrician Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Junior Instructor – Electrician Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Junior Instructor – Electrician Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *