PSC Junior Instructor – Electrician Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Junior Instructor – Electrician Solved Paper 2015 – Part 2

Question 26:-The maximum value of torque that a synchronous motor can develop with out losing its synchronism is known as
A:-breaking torque
B:-synchronising torque
C:-pull out torque
D:-pull in torque
Correct Answer:- Option-C

Question 27:-The transformer whose secondary is not isolated from the primary is
A:-current transformer
B:-potential transformer
C:-autotransformer
D:-step up transformer
Correct Answer:- Option-C

Question 28:-In the magneto-generator type insulation tester the handle is cranked at a speed of —— rpm approximately.
A:-1000 rpm
B:-1500 rpm
C:-750 rpm
D:-160 rpm
Correct Answer:- Option-D

Question 29:-The light meter measures
A:-luminance
B:-luminous intensity
C:-luminous flux
D:-illuminance
Correct Answer:- Option-D

Question 30:-A servo voltage stabiliser provides constant voltage to an accuracy around
A:-±1% to ±0.5%
B:-0 to ±1%
C:-±0.5% to ±1.5%
D:-±1% to ±1.5%
Correct Answer:- Option-A

Question 31:-Submersible pumps comes under the category of
A:-centrifugal pumps
B:-jet pumps
C:-reciprocating pumps
D:-mono bloc pumps
Correct Answer:- Option-A

Question 32:-The size of the transformer used in battery charger depends upon
A:-charging voltage of the battery
B:-charging power of the battery
C:-charging current capacity
D:-charging energy of the battery
Correct Answer:- Option-B

Question 33:-According to IE rules a clear space of not less than ——– in width shall be provided in front of the switch board.
A:-91.44 cm
B:-9.144 cm
C:-91.44 mm
D:-9.144 mm
Correct Answer:- Option-A

Question 34:-To solder parts and terminals of medium size, the soldering iron used should be of
A:-30 W
B:-60 W
C:-80 W
D:-125 W
Correct Answer:- Option-B

Question 35:-The size of binding wire used for binding insulator in overhead lines should not be less than
A:-2 sq.mm
B:-1.5 sq.mm
C:-2.5 sq.mm
D:-1 sq.mm
Correct Answer:- Option-A

Question 36:-The fusible plug fitted on the top of the electrical geyser casing is to
A:-disconnect the electrical supply in case of short circuit
B:-release the pressure inside the tank in case of thermostat failure
C:-fuse and release the steam inside the heater in case of over heat
D:-eject the 3 pin plug to disconnect the supply in case of earth fault
Correct Answer:- Option-B

Question 37:-With the help of wheat stone bridge resistance in the range of ——– can be measured.
A:-0 to 1KΩ
B:-10Ω to 1MΩ
C:-100Ω to 10MΩ
D:-1Ω to 1MΩ
Correct Answer:- Option-D

Question 38:-The heat generated in a conductor by the flow of an electric current is proportional to the square of the current value, the resistance of the conductor and the time for which the current flows. This is stated by the law
A:-Ohm’s law
B:-Joule’s law
C:-Faraday’s law
D:-Murphy’s law
Correct Answer:- Option-B

Question 39:-In case of double squirrel cage induction motors, the outer cage has
A:-high resistance and low reactance
B:-high resistance and high reactance
C:-low resistance and high reactance
D:-low resistance and low reactance
Correct Answer:- Option-A

Question 40:-The property retentivity of material is useful on the construction of
A:-transformers
B:-electromagnets
C:-permanent magnets
D:-non magnetic substances
Correct Answer:- Option-C

Question 41:-The leakage flux in a transformer depends upon
A:-load current, voltage, frequency and power factor
B:-load current, voltage and frequency
C:-load current and voltage
D:-load current
Correct Answer:- Option-D

Question 42:-The slip rings of wound rotor machines are made from
A:-mild steel
B:-copper
C:-brass
D:-cast iron
Correct Answer:- Option-C

Question 43:-In large generators, Hydrogen is used as
A:-conducting medium
B:-insulating medium
C:-insulating and cooling medium
D:-conducting and cooling medium
Correct Answer:- Option-C

Question 44:-Highest power factor can be expected in which method of heating?
A:-Electric arc heating
B:-Dielectric heating
C:-Induction heating
D:-Resistance heating
Correct Answer:- Option-D

Question 45:-Sulpher hexa fluoride is used in
A:-Dynamos
B:-DC series motors
C:-Switch gears
D:-Synchronous motors
Correct Answer:- Option-C

Question 46:-In automobile electrical system, where alternators are used as power source, the negative terminal is earthed, because
A:-to reduce corrosion
B:-to prevent damage to rectifiers and transistors
C:-to avoid electric shock
D:-to avoid damage to alternator
Correct Answer:- Option-B

Question 47:-Magnetic over load relays operate faster than bi-metallic relays, becausemagnetic over load relays operate on
A:-current intensity
B:-voltage intensity
C:-thermal intensity
D:-power factor
Correct Answer:- Option-A

Question 48:-3 phase squirrel cage induction motors with high slip, high starting torque and relatively low starting current are comes under the class of
A:-Class D motors
B:-Class C motors
C:-Class B motors
D:-Class A motors
Correct Answer:- Option-A

Question 49:-Measuring instruments are classified based on their measuring accuracy. The precision and laboratory measuring devices comes under quality class of
A:-1.0
B:-0.3
C:-0.5
D:-1.5
Correct Answer:- Option-B

Question 50:-A triac when tested by an ohm meter will show a lower resistance in the order of 300 ohms between terminals
A:-MT 2 positive and G negative
B:-MT 1 positive and G negative
C:-MT 2 negative and G positive
D:-MT 1 positive and MT 2 negative
Correct Answer:- Option-B

PSC Junior Instructor – Electrician Solved Paper 2015 – Part 1

PSC Junior Instructor – Electrician Solved Paper 2015 – Part 2

PSC Junior Instructor – Electrician Solved Paper 2015 – Part 3

PSC Junior Instructor – Electrician Solved Paper 2015 – Part 4

Related Posts

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *