PSC Mock Test LGS Quiz

PSC HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 4

HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 4

Question Paper Code: 98/2011
Exam: HSST Computer Science
Category No: 111/2010
Date of Test: 01-09-2011
Alpha code: B

HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 1

HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 2

PSC HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 3

PSC HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 5

PSC HSST Computer Science Model Questions and Answers – Part 6

1. Which of the following preposition is a tautology?
(A) p v q-> p (B) p->(q-> p)
(C) p v (q-> p) (D) none of these
Answer: B

2. p->q->r is equivalent to:
(A) p->q->r (B) p->(q->r)
(C) p v (q->r) (D) none of these
Answer: A

3. Why do we go for Normalization of Data Bases?
(A) To avoid the repetitions (B) To prevent fragmentation
(C) Avoid redundancy (D) To prevent replication
Answer: C

4. Name the component carrying the ALU and Control Unit in Digital Computer:
(A) Microprocessors (B) Nano chips
(C) MEMS (D) Hybrid Computer
Answer: A


5. Give the name of the Linear list in which elements can be added at ends but not in the middle:
(A) Array (B) Queue
(C) Tree (D) Circular Queue
Answer: X
Explanation:
Circular queue is a linear data structure. In circular queue the last node is connected back to the first node to make a circle. Circular linked list follow the First In First Out principle. Elements are added at the rear end and the elements are deleted at front end of the queue.
Queue is an abstract data structure. Queue is opened at both ends. One end is always used to insert data and the other is used to remove data. Queue follows First-In-First-Out methodology, i.e., the data item stored first will be accessed first.
A double-ended queue is an abstract data type similar to a simple queue, it allows you to insert and delete from both sides.

6. The switching devices used in First Generation computer’s were:
(A) Transistors (B) SSI chips
(C) VLSI chips (D) Vacuum Tubes
Answer: D

7. The Automation accepting the regular expression of any number of a’s is:
(A) a* (B) ab*
(C) (a/b)* (D) a*b*c
Answer: A

8. Flip-flop is the basic structure of the device:
(A) Hard disk (B) Memory
(C) Cells (D) Speakers
Answer: B

9. In C language data type of “3” is:
(A) an integer (B) a word
(C) a character (D) a digit
Answer: String

10. If every node “a” in a graph G is adjacent to every node “b” in G, then the graph is:
(A) Isolated graph (B) Connected graph
(C) Eulerian graph (D) Complete graph
Answer: D

11. In C language an user defined header is identified by the inclusion:
(A) #include “test.h” (B) #include
(C) include “test.h” (D) none of these
Answer: A

12. Number of locations that could be addressed by a microprocessor with 12 address lines is:
(A) 1024 (B) 64K
(C) 4096 (D) 2048
Answer: C

13. Number of bit width of any memory chip is:
(A) 16 (B) 64
(C) 32 (D) 8
Answer: D

14. The command that lists the last few lines from a file named “file”:
(A) tail file (B) end file
(C) grep file (D) cat file -last25
Answer: A

15. The percentage of time that a computer system is not available for use is:
(A) down time (B) seek time
(C) delay time (D) access time
Answer: A

16. By the thread of the same process, sharing is not allowed in:
(A) queue (B) message
(C) stack (D) address space
Answer: C

17. How to declare an interface class in C++?
(A) by declare all methods pure virtual in a class
(B) make all methods abstract in a class
(C) declare the class as interface
(D) none of the above three
Answer: D

18. Which device translates between data formats?
(A) Hub (B) Switch
(C) Bridge (D) Gateways
Answer: D

19. if a relation is in BCNF then it is in:
(A) 2 NF (B) 3 NF
(C) 1 NF (D) 1 NF and 2 NF
Answer: B

20. Minimum Hamming distance method is used for correction of:
(A) syntactic errors (B) semantic errors
(C) algorithmic errors (D) programming errors
Answer: A

21. Full Binary tree with n leaves contain:
(A) n nodes (B) 2n-1 nodes
(C) n-1 nodes (D) log n nodes
Answer: B

22. Which is not possible in a thread?
(A) Ready (B) Wait
(C) Suspended (D) Running
Answer: B
Explanation:
Thread exists in several states. A thread can be running .It can be ready to run as soon as it gets CPU time. A running state can be suspended.

23. The margin of a word document can be displayed on the horizontal or vertical ruler with the mouse and the:
(A) FONT SIZE Button (B) ALT key
(C) DELETE key (D) CTRL key
Answer: B

24. The 2’s complement of the binary value 10 is:
(A) 10 (B) 11
(C) 01 (D) 110
Answer: A

25. The property that the OOPs will permit the same operation to be carried out differently, based on the object is:
(A) inheritance (B) polymorphism
(C) function overloading (D) data abstraction
Answer: B

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *